用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 紙包唔住火
go

紙包唔住火

因為兩歲時發覺阿亞唔多肯講野,等既行為就叫左健康院轉介去排評估中心做評估,到左兩歲七個月時面試幼稚園,第一次因為miss覺得佢專注力不足,少眼神交流同埋唔多肯講野,但最後稚園都收左佢,但其實都好擔心佢適唔適應到校園生活。

三歲時就收到評估中心call,最終診斷「自閉症譜系」,醫生建議我出去搵私家治療先,如果開學可以嘗試下讀主流幼稚園睇下有無好轉,同埋轉介到社署社工排早期訓練+S位。果時係五月,之後既日子我去申請私家既治療,但都只有等待,越等就越擔心。

到左七月尾收到社署排既早期訓練中心call,通知亞仔去做治療,但因為啲時間都好緊迫,同時都好接近開學,我知道治療既野要慢慢來 亦都有同佢家居訓練。但都係好擔心。

幼園既適應班開始左幾日,第一日返學覺得佢做得都好好,可能有家長陪住,有好多野佢都肯聽肯做,但我都唔知佢明唔明白老師講啲咩,但有樣野就係佢始終都唔肯同其他小朋友玩。

到左第二日,佢D特徵就開始出現,固執行為,發脾氣等⋯見到咁我的心何期的痛,老師都有開始留意佢,我亦都知道紙係包唔住火,都打算將亞仔既情況報告比學校聽。

唉~好擔心,好大壓力,擔心到瞓唔著,擔心佢適應唔到,擔心佢比人標籤,擔心佢覺得自己同其他人唔同。

回覆:Fanleebbee 的帖子

冇得擔心太多,努力同小朋友做訓練,e位訓練覺得唔夠,再出去私人機構補,講左比幼稚園知道後得2個結果,1係學校包容你有得留低直至入s位,2係學校要你走,因為冇咁多人手照顧,努力呀,媽媽。

引用:冇得擔心太多,努力同小朋友做訓練,e位訓

原帖由 bbymc11 於 15-08-26 發表
冇得擔心太多,努力同小朋友做訓練,e位訓練覺得唔夠,再出去私人機構補,講左比幼稚園知道後得2個結果,1 ...
多謝你!會努力幫助阿囝

引用:因為兩歲時發覺阿亞唔多肯講野,等既行為就

原帖由 Fanleebbee 於 15-08-26 發表
因為兩歲時發覺阿亞唔多肯講野,等既行為就叫左健康院轉介去排評估中心做評估,到左兩歲七個月時面試幼稚園 ...
要坦白同老師講,老師知道情況唔會責怪佢,反而老師會鼓勵佢講多啲、參與多啲、睇多啲。小朋友會有改善架~我仔好好彩遇到有心機嘅班主任,加油~!

引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+15-08-26+發表

原帖由 chanyuen2012 於 15-08-29 發表
要坦白同老師講,老師知道情況唔會責怪佢,反而老師會鼓勵佢講多啲、參與多啲、睇多啲。小朋友會有改善架~ ...
嗯嗯!多人謝你!已經同校長傾左,佢就表示學校有呢方面既支援,叫我唔洗咁擔心,學校會支持我 好滾動。

引用:Quote:原帖由+chanyuen2012+於+15-08-29+發

原帖由 Fanleebbee 於 15-08-30 發表
嗯嗯!多人謝你!已經同校長傾左,佢就表示學校有呢方面既支援,叫我唔洗咁擔心,學校會支持我 :pity ...
太好喇!比心機呀~! 雖然我仔學校無哩方面支援但佢地好care我仔,鼓勵我仔要多點眼神接觸、多講早晨拜拜呀咁,亦會鼓勵我仔多跟住大圍同學進度上堂,有時候我知阿仔會扭下計又唔太聽老師指令,但老師真係好有耐性慢慢教~又介紹基督教家庭服務處比我登記同見下社工傾仔仔進度、近況、有無什麼需要支援咁⋯,感覺個基構唔錯!⋯⋯

回覆:chanyuen2012 的帖子

嗯!要努力

引用:嗯!要努力 +

原帖由 Fanleebbee 於 15-08-31 發表
嗯!要努力
add oil!

加油..

回覆:紙包唔住火

加油!

回覆:紙包唔住火

想當年呀仔k1 都係發緊夢,所以我選擇轉i位時同佢 repeat 一年k1, 依家k3 除情緒同社交外學野都ok.

加油呀! 要對孩子有信心, 佢會有進步的.

引用:因為兩歲時發覺阿亞唔多肯講野,等既行為就

原帖由 Fanleebbee 於 15-08-26 發表
因為兩歲時發覺阿亞唔多肯講野,等既行為就叫左健康院轉介去排評估中心做評估,到左兩歲七個月時面試幼稚園 ...
Why got E seat so quick? Just 2 months....

引用:Quote:原帖由+Fanleebbee+於+15-08-26+發表

原帖由 Lingyau1221 於 15-12-03 發表
Why got E seat so quick? Just 2 months....
可能我寫得唔太詳盡,社工轉介我申請社署學習訓練津貼項目,揀啲有提供學前訓練的機構進行訓練+治療,是過度期黎都等左5-6個月

回覆:Fanleebbee 的帖子

都好快

回覆:Lingyau1221 的帖子

可能揀果間比較偏僻