用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會何澤芸小學(長亨邨)
樓主: conniewktang
go

聖公會何澤芸小學(長亨邨) [複製鏈接]

回覆:conniewktang 的帖子

小一的小朋友,很高興能獲小五的小牧人哥哥或姐姐的帶領和陪伴,讓小朋友更快適應校園生活,值得一讚。

副校說學校有自己飲用水過濾器可過濾鉛,鋅之類雜質,小朋友可放心飲用。校長亦會同校董會商討驗水,等各家長可更放心☺
學校做得好好,抵讚👍👍

其實校長老師有愛心小朋友係感受到的, 我女兒上了兩星期學, 說很喜歡返小學, 還說很喜歡張校長 (她讀了幾年幼稚園也沒有提過幼稚園的校長呢), 會把早會張校長的分享教導回來告訴我, 小朋友能愛上學和很快適應新的小學生活, 可見校長老師的愛心和安排也做得很好.

引用:其實校長老師有愛心小朋友係感受到的,+我女

原帖由 YY2015 於 15-09-05 發表
其實校長老師有愛心小朋友係感受到的, 我女兒上了兩星期學, 說很喜歡返小學, 還說很喜歡張校長 (她讀了幾年 ...
Totally agree.

來年升小一人數又多幾千,機會率又低咗,若乙二選亨澤肯定冇機會。今年亨澤都多人111,亨澤放乙一還有機,乙二已唔得,然後派去好後的志願。

叩門超級煩,使人消瘦、失眠,而且細路人數多不一定叩得入,每校得十至十多個位而已!所以選校要穩陣。

回覆:聖公會何澤芸小學(長亨邨)

小一、二多唔多功課㗎?

nelnelyeung 發表於 15-9-5 22:51
小一、二多唔多功課㗎?

上年小一,唔算多功課,平均每日6樣,測考前會再少些,如果聽日默中文,今日就無中文功課,英文一樣,假期也不會太多功課,有中,英,數網上練習,老師會極力鼓勵去做,但唔做唔會當欠交,中文下學期會有預習功課和間中週末寫日記.

暑假方面一本作業,沒有什麼其他報告之類功課.

學校沒有功課堂,但我仔都仍可以做了少少功課回來,老師比功課學生時,會有少少時間做一些,我仔利用轉堂時間也會做下功課.

我仔今年小二,所以小二功課講唔到,書單有中,英,數TSA練習各一本,多就多咗呢D.

回覆:wan_sosin 的帖子

上週六亨澤簡介會,超多人!卓思幼稚園校長、老師、家長和學生佔大多數。

回覆:wan_sosin 的帖子

這週六還有2場簡介會。

貢獻勳章

想請問自行,得15分,容易入嗎?

引用:想請問自行,得15分,容易入嗎?

原帖由 幸福謝師奶 於 15-09-14 發表
想請問自行,得15分,容易入嗎?
今年會超難!聖公會顯現堂(教會)K3人數也不少,還有其他校友,而且今年多人說會111。你可上以選主恩、世德如果不介意校風。

貢獻勳章

conniewktang 發表於 15-9-14 10:35
今年會超難!聖公會顯現堂(教會)K3人數也不少,還有其他校友,而且今年多人說會111。你可上以選主恩、世 ...
聖公會顯現堂既幼稚園唔係多數擇主恩咩? 上次有參觀, 見好多家長都好鐘意wor....

主恩同世德校風好差?

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-9-14+10:35+

聖公會顯現堂既幼稚園唔係多數擇主恩咩? 上次有參觀, 見好多家長都好鐘意wor....

主恩同世德校風好差?
家長喜歡個名,其他不便講。

引用:Quote:原帖由+幸福謝師奶+於+15-09-14+發表

原帖由 conniewktang 於 15-09-14 發表
家長喜歡個名,其他不便講。
我冇講好差,係相對而言。

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-9-14+10:35+

主恩同世德校風好差?
顯現堂是三間聖公會都有人選!見kg老師那天很buy亨澤喎!

引用:Quote:原帖由+幸福謝師奶+於+15-09-14+發表

原帖由 conniewktang 於 15-09-14 發表
顯現堂是三間聖公會都有人選!見kg老師那天很buy亨澤喎!
有時見到有學校派位派到DGS , St Paul Coedu等學校,唔好以為一定是靠成績好而入,憑運動叻都可以㗎。我教嘅band one英中,有學生讀書唔叻,但運動叻,中三插班去了DGS.

借問亨澤好d?  還是青衣呂明才好d?

引用:借問亨澤好d?++還是青衣呂明才好d?

原帖由 f2814baby 於 15-09-17 發表
亨澤課程較深同谷,校風2間都好!

引用:借問亨澤好d?++還是青衣呂明才好d?

原帖由 f2814baby 於 15-09-17 發表
亨澤深過呂明才,默書測考都較多,嚴都可能亨澤嚴D,講明唔好請假去旅行之類。

‹ 上一主題|下一主題