用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友應該幾時去英國留學?
樓主: okaasan
go

小朋友應該幾時去英國留學?

How well - prepared is more important than how old is more suitable to go overseas. IMO, the earlier the better given that both parents and kid are well-prepared.
Right from the beginning of primary school, I told my son that he has to prepare for studying overseas anytime after primary school. Instead of conveying the message as an order, I told him how good it would be for studying overseas, and how lucky he was having such opportunity. Then sending him to local overnight summer camp in primary 3 to 4 so that he started learning to stay away from home. He then attended overseas summer camp every year since primary 5 in UK and USA by himself as UM until he went to the States in 14.

I understand that most parents will think that having parents with youngsters in their adolescent period is important in developing their character and values. Honestly speaking, not all parents can act as good role model and not all parents can guide their kids better than those well-established boarding schools.

Why are so many affluent families and celebrities, including kids of CEO of MNCs, sending their kids to boarding schools at very young age? Wouldn't they unable to teach and guide their off spring? I believe that there must have good reasons for the choice.

其實我仲會諗多一點,係佢將來會唔會返黎升大學或者返黎做野,如果係諗住返香港,咁我覺得中三 (Year 9) 會好D!始終有一定的中文程度!我身邊朋友如果送子女去讀 F.1,佢地通常會讀完小五跳班,好少讀完小六去升 Form 1。

我大女而家讀緊Year 10,佢係喺 HK 讀完 F.2 過 UK 讀 Year 9,我大女一向知我打算比細仔好似佢咁,讀完 F.2 去 UK 讀 Year 9,上星期,我同大女傾電話,我話想細佬遲一年過 UK,點知大女極力返對,佢話自己 Year 9 去,慢慢適應果邊生活同學習環境,而且 Year 9 已經開始教 GCSE D課程 (唔知係唔係間間學校係咁),而佢果年有個女仔係去讀 Year 10,佢見個女仔讀得幾辛苦,因為個女仔一去到要即刻選科,學 GCSE 嘅野同埋追返 Year 9教左嘅野,個女仔係黎自九龍區幾出名嘅 band 1 女校架。所以要考慮嘅野真係好多架!

引用:其實我仲會諗多一點,係佢將來會唔會返黎升

原帖由 basbyy 於 15-10-28 發表
其實我仲會諗多一點,係佢將來會唔會返黎升大學或者返黎做野,如果係諗住返香港,咁我覺得中三 (Year 9) 會 ...
要睇個別case. 我仔year 10 過去冇問題,因為佢響香港的國際學校也是跟英制。唯一是佢響香港year 9 無讀DT, 過到英國d同學已讀一年,佢頭兩個term 要追得辛苦d。

路過,不用太擔心,雖然本地大學中文系,中文英文要dse4,只要出AL 中文有A可考,個女仔係黎自九龍區幾出名嘅 band 1 女校不如考英law/英醫生較容易,中大港大醫/law收AL要有一個A*或以上,太難了

Ruby1219 發表於 15-10-28 15:26
要睇個別case. 我仔year 10 過去冇問題,因為佢響香港的國際學校也是跟英制。唯一是佢響香港year 9 無讀DT, ...
咁咪係要追返一D喺香港無嘅課程,同埋開頭都係幾辛苦囉,而我亞女 Year 9 過去,佢就無乜野要追,好 enjoy 學習,學西班牙文係最初班學起,第一個 term 西班牙文可以攞到 A 添!

brother4    發表於 15-10-28 16:33

basbyy 發表於 15-10-28 15:18
其實我仲會諗多一點,係佢將來會唔會返黎升大學或者返黎做野,如果係諗住返香港,咁我覺得中三 (Year 9) 會 ...

我女都係今年去讀year 10,無咩大問題。話科目唔同,就算留在香港讀中四,一樣會接觸新科目。早一年去讀未必會比遲一年去讀的同學成績高。純粹係要睇學生自己情況,唔可以認定Y9就會讀得好,Y10就會讀唔掂。至於所提到的名校生,佢在自己學校係考開咩名次?如果在自己學校成績唔係好,唔會因為出國讀就會突然成績好。
總之各人情況唔同,唔可以一概而論。

我女起碼考11科。至於外語,我在香港已經送佢去讀,因為知英國學校會要讀。

引用:其實我仲會諗多一點,係佢將來會唔會返黎升

原帖由 basbyy 於 15-10-28 發表
Hi, 你女間學校多不多香港人,我是有興趣小女過去讀十二班,一來她是不想過去,也不 捨得她現在的同學。有沒有成功入讀的例子,謝謝。

wloi 發表於 15-10-28 17:09
我女都係今年去讀year 10,無咩大問題。話科目唔同,就算留在香港讀中四,一樣會接觸新科目。早一年去讀未 ...
其實呢 D 係個人意見,無話邊個啱、邊個錯,大家只係提出自己睇到嘅事實比樓主參考,從來都無話 Year 9 過去一定比 Year 10 好,我只係提出自己嘅個案,並無話 year 10 過去 UK 嘅學生會讀得唔好,我諗呢度嘅家長都會明白,件件事都係因人而異!至於而家讀緊 Year 11 果位師姐,我亞女當然唔知佢以前學校成績喇,我亞女只係話見個師姐讀得幾辛苦,但並唔係話人讀唔掂,而我亦無話過果位師姐 D 成績唔好,當然,我亦都唔知佢成績究竟好唔好喇。我只係講返我同亞女嘅通話內容,純粹係家常對話,並無話要踩低任何人嘅企圖,反而我仲暗地裡披露左自己唔係咁富裕,送子女出國都不停考慮屋企經濟能力。
身為父母都想預備條好行 D 嘅路比自己仔女行,而我地亦想比多 D 意見出黎,幫到其他父母,鋪排一條較舒適嘅路比小朋友。

kls12 發表於 15-10-28 19:55
Hi, 你女間學校多不多香港人,我是有興趣小女過去讀十二班,一來她是不想過去,也不 捨得她現在的同學。有 ...
我亞女間學校宿舍生大約有三十幾四十人,算係細校,香港人佔寄宿生8成,亞女話今年學校收左好多新嘅 sixth form 師姐 (around 10個左右),所以本來今年佢可以住單人房,都因為多左好多新師姐而無得住單人房,要住雙人房!

引用:Quote:kls12+發表於+15-10-28+19:55+Hi,+你

原帖由 basbyy 於 15-10-29 發表
我亞女間學校宿舍生大約有三十幾四十人,算係細校,香港人佔寄宿生8成,亞女話今年學校收左好多新嘅 sixth  ...
多謝你的資料,看你的post及其他的家長的已學到不少東西,所付出的努力,對我們這些初哥是非常有用。

原來一年可以收10個香港Sixth  Form, 對小女來說,不知是否一個好處,不怪得你說在宿舍可以講廣東話。我還想了解多一些校園生活,有些活動/ 課堂是不需考公開試GCSE,例如樂團及話劇等,在Sixth Form 後是否繼續?定 漸漸減少呢,謝謝

kls12 發表於 15-10-29 13:44
多謝你的資料,看你的post及其他的家長的已學到不少東西,所付出的努力,對我們這些初哥是非常有用。

原來 ...

其實我都唔係咁識架,相比起有好多家長仲經驗豐富,我亞女間學校以前唔係收咁多個 sixth form 架,以前佢地一年收幾個新寄宿生架咋 (Form1-Form 7),只係今年收得特別多,可能係因為學費唔係咁貴,而又多香港家長選擇唔考 DSE 嘅原固。至於 sixth form 嘅資料,我就唔係好知,因為亞女未去到 sixth form,有興趣可以 thro' 你 agent 問下,同埋讀完 Year 11,我想同亞女轉讀男女校,順便照顧埋個細佬。

引用:+本帖最後由+basbyy+於+15-10-29+14:19+編

原帖由 basbyy 於 15-10-29 發表
到時肯離開班同學?暫時這是個最大的阻力。

回覆:小朋友應該幾時去英國留學

如果俾我再選擇 ,我會俾阿仔讀完小學即去。不過,阿仔係健康問題,早過去對身體發育都有正面幫助!

引用:如果俾我再選擇+,我會俾阿仔讀完小學即去

原帖由 db7mu23 於 15-10-29 發表
如果俾我再選擇 ,我會俾阿仔讀完小學即去。不過,阿仔係健康問題,早過去對身體發育都有正面幫助!

...
呢點我同意,如果可以時光倒流,我都會俾佢地過去讀Y7。

kls12 發表於 15-10-29 14:42
已經問過亞女,佢自己都想轉下讀男女校,對佢黎講離開 D 同學已經唔係阻力,呢個阻力一年前已經面對左!

kls12 發表於 15-10-29 14:42
其實大部分學生中六都會轉校。成績好的,可能會轉去排名高的學校。成績唔夠,亦要轉校。讀開女校丶男校會想轉男女校。讀開男女校,想轉去男校,女校。
以我女學校為例,中六有三分一係原校生,三份一係其他英國中學轉校生,三分一係來自世界各地的新生。就算唔轉校,都有好多新同學。

情況就似我地以前考完會考轉校讀A level

引用:Quote:kls12+發表於+15-10-29+14:42+到時肯

原帖由 wloi 於 15-10-29 發表
其實大部分學生中六都會轉校。成績好的,可能會轉去排名高的學校。成績唔夠,亦要轉校。讀開女校丶男校會想 ...
我個仔今年year 11 佢話而家間學校好好吾想轉校。係咪一般sixth form 會少咗學生、細班d?

Ruby1219 發表於 15-10-29 19:00
我個仔今年year 11 佢話而家間學校好好吾想轉校。係咪一般sixth form 會少咗學生、細班d?

...
應該係,我女學校sixth form 係GCSE 班的 2/3 的人數 ...仲要分A level 同IB ...都係得10個, 8 個一班.

回覆 亮燈 的帖子

如果經濟許可當然早D去啦!Year 9都okay啦!我個人覺得比佢地在香港特訓下,過去就會珍惜!我阿仔就讀完中三過去讀year10, 都好彩跟到,早去仲可以英文好D,阿仔話佢有香港新生讀完中五過來讀year12即中六,聽唔明老師講D英文!佢因已經第三年啦!所以無問題!

Taimum 發表於 15-10-29 21:46
回覆 亮燈 的帖子

如果經濟許可當然早D去啦!Year 9都okay啦!我個人覺得比佢地在香港特訓下,過去就會珍 ...
當然,孩子去留學前有兩大條件要符合先得:1)孩子願意去嗎?2)家庭經濟能力負擔到嗎?如果兩項都是的話,去吧!