用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友應該幾時去英國留學?
樓主: okaasan
go

小朋友應該幾時去英國留學?

醒目開學勳章

引用:太細或未心理準備好去英国小朋友會不想去,

原帖由 brother4 於 15-09-01 發表
太細或未心理準備好去英国小朋友會不想去,果日見um服務有小朋去哭着上機,有D不肯最後要空姐半推半就才上 ...
聽到都心痛

為什麼要咁早要個女離開屋企去寄宿? 初中正值青春期有父母在身邊多好啊, 我的選擇是在香港上IS, 大定了才自行決定去那個國家升學!

引用:為什麼要咁早要個女離開屋企去寄宿?+初中正

原帖由 Yeahp 於 15-09-09 發表
為什麼要咁早要個女離開屋企去寄宿? 初中正值青春期有父母在身邊多好啊, 我的選擇是在香港上IS, 大定了才自 ...

太細自己去,真係好陰公。
為乜!?

回覆:小朋友應該幾時去英國留學?

樓主,其實我都好想知小朋友幾時去英國留學好?講少少我嘅背景,我老公好多親戚喺英國住,所以我老公一直都打算亞仔(而家5歲幾)10歲時過去讀書,好多人聽到都話太細個過去好慘。但我老公揀10歲嘅原因係佢姪女(而家已經30歲,喺倫敦返緊工喇)當年都係10歲去英國讀書,我同姪女傾開幾時過去好,佢話覺得自己10歲過去都係遲 ,佢話應該5歲,佢有解釋佢話10歲過去d同學本身已經相處咗一段時間,外人較難融入,所以佢以第一身認為要再早d去。
另外我姑奶已移民英國3x年,佢有兩個仔,佢話想當年為咗令兩個仔習慣中學寄宿,所以佢由小學開始(學校屋企其實超近)要仔習慣寄宿由初頭一星期一日,慢慢一星期兩日,再加到3日,但佢話到中學時個細仔仍然會喊住話homesick, 所以我老公覺得無論幾多歲去寄宿都係要捱過一段時間,何不早d開始習慣。
但問題我真係好唔捨得,同埋為個仔著想應該幾時去好?

I think this is an open ended question. All depends on the maturity and readiness of the kid.

My son went for year 7, at the age of 11.  For the first few months, he thought of home a lot. Now, he enjoys very much the school life after the first year.

Besides, selection of a suitable school is also important. For younger students, would suggest those with bigger boarding population (over 50%) implying more school activities. Some schools are 7 days a week, that is with lot of weekend activities.  This can help to minimise homesick as well as wider exposure which is something HK schools lack of. Students can develop interpersonal skills better through activities and engaging with people.

亞細間學校有小學部,上年來y6=10+香港生,應小學部得佢是香港來,午歺時間由亞細做大哥哥帶佢,就算小學/中學部,要主動識朋友,否則local很少主動同新生玩...

回覆:小朋友應該幾時去英國留學?

樓主,出名女校可考慮 Wycombe Abbey, 但要預早考

http://www.wycombeabbey.com/admin_procedure/Entry_at_11_and_13_3.php

因為入名校要預早些 prepare, 所以有些家長會早一些送小朋友先讀當地 prep. School 先考中學。

其實我覺得幾歲最適合出国,不能一概而論!最重要係睇返自己仔女的心智ready未……越細出去係米真係最好?係有好多成功的例子,但別忘失敗的例子也不少,所以唔好問人幾歲出去最好,个个仔女都唔同,要自己父母先知條路点行係最好

亮燈    發表於 15-10-4 13:32

引用:樓主,其實我都好想知小朋友幾時去英國留學

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+15-10-04+發表樓

cffw 發表於 15-10-4 21:13
仲有睇下學校,同學係點,所以太多因素,個個人際遇不同。不過真係要好好同小朋友溝通。我有個朋友就係覺得 ...
呢個就係重點,出國與否,一定係過左第一關先:孩子是否願意。

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+15-10-04+發表樓

原帖由 cffw 於 15-10-04 發表
其實真係好睇人。我自己就十幾歲去,我身邊好多朋友都响英國讀。我有幾個朋友就讀完小學去,佢話當時有本地 ...
我聽姑奶個大仔講,佢間中學有好多達官貴人,但係每個入去佢中學嘅新生都要接受一個考驗,就係一個人入去好大嗰d垃圾桶入面待10分鐘,然後岀返嚟。我聽到好驚訝,但諗深一層,無論咩地方,咩層面嘅人都會有呢d事發生,就算喺香港都聽過好多
啱啱暑假我第一次帶個仔去英國玩咗一個月,佢都好開心,希望去多幾次佢會更鍾意啦!

引用:Quote:原帖由+cffw+於+15-10-04+發表其實真

引用:Quote:原帖由+cffw+於+15-10-04+發表其實真

肥波圓 發表於 15-10-21 23:50
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****
我女今年剛去英國讀year 10, 如可重新選擇,我會揀year 9 過,即讀完中一或中二,既學會了一定程度的中文及有較好的自理能力,也會獨立思考。大多學校比較多year 9 intake,  適應一年後才進入GCSE 嘅課程。當然,無論幾多歲,我都5捨得呀女,都會掛住佢!

Agreed with you.  like my daughter, she went to Uk for year 10 in 2014 and now is year 11.  She works hard for coming GCSE exam for 10 subjects. no easy.

我跟老公一直都打算送仔仔去英國讀書,而仔仔也知道兼願意。問題在於我們三人對年齡出國有分歧。老公認為愈細,吸收適應會愈好,所以佢偏向小學畢業後(約11歲);這一點我也認同,但我更希望仔仔青春期可以有父母陪同,平衡兩點,我就覺中三後約15歲應該適合; 而當事人因為由細都習慣父母身邊,所以他簡單地希望中學畢業後過去讀大學。
仔仔性格超級好動,適應能力好,隨性,去外國生活確實比較適合他,但他有ADHD,這也是我其中考慮的主要原因之一,我想請教有經驗的媽咪,ADHD的小朋友是否外地生活會否適合?謝謝

回覆 spiderlily 的帖子

Which school is your son studying at that time?