用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一想轉校(急)
樓主: TTJTMaMa
go

中一想轉校(急) [複製鏈接]

如不介意遠及學費,可打去啟思問問

回覆 lu-ka 的帖子

可否pm告知小兒中學

回覆:中一想轉校(急)

恕我担白,樓主多次提及學校吾包容,不容許升級,怕打擊小朋友....
我不知學校態度如何,但我見樓主描述,上學期差,下學期出力追,亦追得好貼,但畢竟吾合格。對我而言,若小朋友是有能力追到合理水平,為何不好好輔導小朋友心理,再努力打好中一基礎,到時能力不只是樊車邊升級,到中二時課程深了也容易得心應手!

可能樓主用不近人情形容學校,但會不會學校也見到小朋友的用功,只是要多點時間追到達標,令以後的讀書之路更易走?!畢竟用了一個中一位收留級生=少了一個自行位收叻人啊!

引用:恕我担白,樓主多次提及學校吾包容,不容許

原帖由 noellechu 於 15-09-27 發表
恕我担白,樓主多次提及學校吾包容,不容許升級,怕打擊小朋友....
我不知學校態度如何,但我見樓主描述, ...
我绝对明白學校出發点,但医生希望阿囝接受藥物,如果係一個全新課程吓食藥,更能準確知道他真正的問題。 阿囝也沒有直口逃避,一年一年長大,青春期和自信心又係我捱心的問題。 我唔係接受吾倒成績差而留级。 只是对一個有學障問題的學生在進步中,得唔倒認同而失望。 我全家的努力,一下子真的難接受。 但學校只回應"這是最好"感無奈!

例如一個跌子好辛苦先跑了一段馬拉松比賽, 在第一段到逹比大会指定的時速慢而需要由起步点再來一次。 你應為容易嗎?  我希望阿仔仲有動力前繼續鼓勵向前跑,好過佢係冇自信吓放棄自己。

開學到現在的學生自殺問題,正是我這三個月來的困擾, 讀書學習只是人生的一部分, 漫長人生路先係我考慮的因素!

回覆:中一想轉校(急)

點解咁抗拒留班呢

有中二同學留班一年後
第二年跳上全班第三名
係band1英中呢

回覆:canies 的帖子

唔係抗拒,留级对學障的學生是折磨,重讀唔係一定有好成績,佢地d 分數大起大落,上年識的今年好係失憶咁

TTJTMaMa 發表於 15-9-30 19:16
唔係抗拒,留级对學障的學生是折磨,重讀唔係一定有好成績,佢地d 分數大起大落,上年識的今年好係失憶咁

...

我的case同你一模一樣,所以,我十萬分理解你的心情,我到現在都很難接受要重讀中一,又系平均分差零點幾,又系專注力弱,又系同學校請求酌情唔使重讀,得到的回覆又系話“最好的安排”。

實在唔想占用學校寶貴的中一學位,大家都明白讀書大學唔系唯一的出路,點解甘都唔比昇班!  的確係留级对學障的學生是折磨,重讀唔一定有好成績,但求平平穩穩完成中學學業,但一樣讀得好辛苦,無言的痛苦中...

引用:唔係抗拒,留级对學障的學生是折磨,重讀唔

原帖由 TTJTMaMa 於 15-09-30 發表

...
可唔可以分享下最近的情況,和小學階段是怎樣的情況下。我仔有專注力不足,今年小六,老師話他B1生,所以我都心大心細點樣選擇學校,我和老師傾過,怕仔入B1會好辛苦,老師叫我仔不要入B2學校,點算好?請大家比D意見

引用:Quote:TTJTMaMa+發表於+15-9-30+19:16+唔係

原帖由 qzwg 於 15-10-04 發表
我的case同你一模一樣,所以,我十萬分理解你的心情,我到現在都很難接受要重讀中一,又系平均分差零點幾 ...
卒知揾到個知音,我对人訴苦,無人能睇會我的無奈, 過去兩個半月的糾纏,我有情绪病,半夜四点就扎醒到天光,一提想起同學校的对話,我眼淚就失控!

引用:Quote:原帖由+qzwg+於+15-10-04+發表我的ca

原帖由 TTJTMaMa 於 15-10-05 發表
卒知揾到個知音,我对人訴苦,無人能睇會我的無奈, 過去兩個半月的糾纏,我有情绪病,半夜四点就扎醒到天 ...
如果有學障都可以在band 1 中學,應該不是太錯,在進步空間。努力。  我自己都有學障,我明白學障學習的難處。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+qzwg+於+15-10-04+發表我的ca

原帖由 TTJTMaMa 於 15-10-05 發表
卒知揾到個知音,我对人訴苦,無人能睇會我的無奈, 過去兩個半月的糾纏,我有情绪病,半夜四点就扎醒到天 ...
加油

加油

noellechu 發表於 15-9-27 11:42
我不知學校態度如何,但我見樓主描述, ...
換個角度睇,學校願意比佢留班,代表學校覺得小朋友可以教。

學習障礙其實係統稱,泛指因心理或者神經系統功能異常而引起既專注力、記憶力、理解力、邏輯推理能力、語言表達能力、身體協調等能力跟一般人不同。呢啲異常和不同導致聽、說、讀、寫、記、算等個別學習範疇有困難。如果情況顯著(significant)的,就被認為有學習障礙。
學習障礙有好多種,而且非常普遍,可能十個人就有一兩個有某種程度既學習障礙,只是大部分輕微到察覺唔到。輕微既學習障礙好似有啲人發唔到某啲音(例如:L音,R音)。

除智力學習障礙外,其他學習障礙其實有方法解決。有無揾專家(兒科醫生、社工、心理學家等)看看是否需要食藥或者其他解決方法。

以發音問題為例:輕微既發音問題可以通過重複練習解決,嚴重既發音問題(例如:King's Speech 裏面既國王咁)需要好努力先可以解決。

有啲學習障礙,例如ADHD,可能需要食藥。

所以最重要既係搵專家睇睇,針對問題解決。
‹ 上一主題|下一主題