用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個利用新思維的學習英語個案
樓主: eviepa
go

一個利用新思維的學習英語個案 [複製鏈接]

我係一個98出世嘅學生,阿媽阿爸冇特別培養我,我讀嘅係深水埗普通幼兒園,幼稚園係德雅,同學都係香港人,老師講廣東話為主,讀嘅小學雖然係名校但係中文小學。阿媽冇過帶我去咩英語playgroup,屋企講客家話多過英文,冇bedtime story,冇flash cards,睇「點蟲蟲」多過英文卡通片。依家Trinity,PET等等嘅考試我都冇考過。

我嘅英文大部份都係老師教同自己睇書學返嚟,我自己雖然講同聽廣東話,識睇同寫中文,但係我唔太鍾意睇中文書,中文程度遠遠唔及我啲鍾意睇金庸、瓊瑤、白先勇嘅同學,而佢哋又唔鍾意睇英文書,所以每次英文作文我都好享受,佢哋就耍手擰頭唔想作。我鍾意睇Pride and Prejudice,Black Beauty,Pollyanna,Anne of Green Gables,睇書得到嘅樂趣同知識遠遠高過學校嘅課堂同埋考試測驗帶畀我嘅學問。

我覺得英文寫作唔需要話特別去上堂(上堂都係為咗有老師同你改文),平時只要小朋友肯睇書,鍾意寫嘢,佢嘅寫作就會自自然然好,毋須喺小學嗰時咁擔心話佢寫作文法錯好多,寫得唔多,畢竟都需要時間「浸」。

MrBeast  agree  發表於 16-6-30 07:20
Bobo1210  叻wor!  發表於 16-6-30 00:04

引用:我自己是一個從小愛閱讀的七十後,身為理科

原帖由 lambeanmama 於 16-06-29 發表
我自己是一個從小愛閱讀的七十後,身為理科生中英文會考取A (非名校生)也確是學校一時佳話。但我真心地覺 ...
因為好多香港人,做甚麼事也會機關算盡,計少D回報會好蝕底,做不能立干見影的事好傻仔。

王家爸爸  呢個係事實,大部分家長只睇短線。   發表於 16-6-30 11:50
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-29+00:46+我都

原帖由 教國盟宗主 於 16-06-29 發表
「寫作方面不用去上課」這句話可以説是正確,也可以說是錯誤,視乎情況。
要能寫得一手好文章,去上一些有 ...
正因為找不到有系統的英文寫作訓練和好老師,才放棄參加坊間的普通寫作班。

回覆:一個利用新思維的學習英語個案

王家爸爸  呢個係事實,大部分家長只睇短線。   發表於 2016-06-30 11:50:28

xxxxxxxxxx

看贏在xx前的節目, 加上這些論壇的變化, 有感而發。大人机關算盡, 功利計算有自由, 但可否讓孩子正常的成長。比机關算盡, 功利計算更差的, 是好多父母的羊群心態, 執輸.心態。别孩子6個月用6萬的教材, 我唔用咪好蝕?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:eviepa 的帖子

基本上我女就係咁學英文 除左入左間都好唔錯既小學,但都係冇人同佢英語交談 好 sad 學校講果面真係好少好少。

回覆 教國盟宗主 的帖子

//有系統的英文寫作訓練是有的,但不是給小學生的,因為本地學校的小學生沒有那幾個的英文水平能達至適合參加這類有系統的英文寫作訓練,即使是國際小學的學生,也只有部份高小學生能有足夠的英文水平適合參加。一般的小學生,還是先建立閲讀興趣及能力,透過大量及廣泛的閲讀,打好英文基礎然後去參加這類訓練,那才能真正從訓練中充份獲得最大益處。//

高人講的,大家要聽。

我常看見網友詢問,怎樣改善孩子的英文作文能力。但事實上,幾乎所有小學生、大部分的中學生,連表簡單單的意念都有困難,學習寫作班簡直是浪費時間及金錢。

有系統的英文寫作訓練是有的,但不是給小學生的,因為本地學校的小學生沒有那幾個的英文水平能達至適合參加這類有系統的英文寫作訓練,即使是國際小學的學生,也只有部份高小學生能有足夠的英文水平適合參加。一般的小學生,還是先建立閲讀興趣及能力,透過大量及廣泛的閲讀,打好英文基礎然後去參加這類訓練,那才能真正從訓練中充份獲得最大益處。

個人愚見,所謂有系統的xx寫作訓練都是多餘的。喜歡睇書、喜歡寫作的,其水平自然過得去。且小時了了,大未必佳。

看看成名作者,有幾個上過有系統的xx寫作訓練的。

我常看見網友詢問,怎樣改善孩子的英文作文能力。但事實上,幾乎所有小學生、大部分的中學生,連表簡單單的意念都有困難,學習寫作班簡直是浪費時間及金錢。

最主要是多睇書。我三個孩子,阿仔看書最多,以寫作能力來說,阿仔比同齡的阿大、阿二優勝。

引用:+本帖最後由+eviepa+於+16-7-2+20:15+編輯+

原帖由 eviepa 於 16-07-02 發表

回覆 教國盟宗主 的帖子
我個人並不是要求小孩接受好似作家一般的寫作訓練,只是希望她能掌握中英文的基本寫作技巧,例中文的五感寫作法、六何法或英文的mind map....等等。

至於小孩將來有沒有興趣或能力成為一個寫作家,那是個人的造化。

有時都會聽到很多網友說,自己小孩已大量閱讀中、英文書,但寫作方面總是像欠缺些什麼似的,老是說不知點寫好、沒有點子....等等。

serinac 發表於 16-7-4 14:04
我個人並不是要求小孩接受好似作家一般的寫作訓練,只是希望她能掌握中英文的基本寫作技巧,例中文的五感寫 ...
寫作,除左閱讀,仲有經歷都好重要,冇體驗,睇幾多書都好難寫到種感覺

MrBeast  Agree  發表於 16-7-4 21:51
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:serinac+發表於+16-7-4+14:04+我個人

原帖由 MASAYA 於 16-07-04 發表
寫作,除左閱讀,仲有經歷都好重要,冇體驗,睇幾多書都好難寫到種感覺
贊同體驗會令寫作更容易更到肉。

引用:Quote:serinac+發表於+16-7-4+14:04+我個人

原帖由 MASAYA 於 16-07-04 發表
唔通真係要「讀萬卷書不如行萬里路?」

serinac 發表於 16-7-4 21:43
唔通真係要「讀萬卷書不如行萬里路?」
唔好只係紙上談兵就夠
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題