用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於KET / KET for School
go

關於KET / KET for School

小朋友開學升小三, 要開始預備一些考試/比賽儲cert升中, 想為小朋友報考KET考試, 到劍橋官網, 發現有分KET 和KET for school的分別, download sample paper睇, 發現兩者沒有太大分別, 正如官網所講, KET for school會圍繞學校和小朋友的topic, 又再翻查舊帖, 有JM話其實考完之後KETfS的都是印有KEY ENGLISH TEST, 沒有明確顯示KETfs, 想請教各位有經驗的家長
1) 目標是為升中面試用, 應該報考那一個試?
2) 計分方式是如何? 我見有些jm說她們的小朋友97/100, 有些就說distinction, 取distinction, merit 和pass的分數是如何?
3) 出成績是會以分數還是distinction/merit/pass/fail來顯示?
4) cert上是否真的沒有寫明是KETfs考試?
雖然知道升中最重要都是考好學校試, 這一項我們一定會努力去做, 但都希望在有空餘時間為小朋友準備多一些, 先謝謝各位賜教

Yanamami  Pls check pm.  發表於 15-8-21 18:06
王家爸爸  3. Statement of Results 有分數,證書無分數。  發表於 15-8-21 16:27
王家爸爸  2. 90分以上已經係Distinction  發表於 15-8-21 16:25
王家爸爸  1. 因為內容係學校有關,所以對小朋友,KETfs比KET容易,證書上面只寫KET,無寫KETfs。   發表於 15-8-21 16:24

升中派位大多收五六年紀的cert. 最多看埋四年級。

引用:升中派位大多收五六年紀的cert.+最多看埋四

原帖由 CMMANDY 於 15-08-21 發表
升中派位大多收五六年紀的cert. 最多看埋四年級。
謝謝提醒,會再細心考慮一下俾佢慢慢一個個考,還是一次考最高級🙏🏻

回覆:關於KET / KET for School

如果你target band1 中學,唔會睇KET/PET的,可以慳返

CALVEN    發表於 15-8-22 07:18

引用:如果你target+band1+中學,唔會睇KET/PET的

原帖由 austism 於 15-08-21 發表
如果你target band1 中學,唔會睇KET/PET的,可以慳返
我指係受歡迎的band 1 中學

引用:小朋友開學升小三,+要開始預備一些考試/比

原帖由 gigayan 於 15-08-21 發表
小朋友開學升小三, 要開始預備一些考試/比賽儲cert升中, 想為小朋友報考KET考試, 到劍橋官網, 發現有分KET  ...
成績好最重要!什麼ket....無用!

完全明白要考好校內試,亦會努力做到!但都想有多出的時間做多一點點!機會是留給有準備的人!

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+15-08-21+發表小

原帖由 TSEHANG 於 15-08-21 發表
成績好最重要!什麼ket....無用!
張cert可能唔係最重要,但考試既過程會係其中一項學習!我覺得有時間又可以handle到,未嘗不可!

引用:Quote:原帖由+TSEHANG+於+15-08-21+發表成

張cert可能唔係最重要,但考試既過程會係其中一項學習!我覺得有時間又可以handle到,未嘗不可!

...
都認同。

其實有興趣學好英文,想知自己程度去考考無妨,但target為升中真的作不大。

我兩個小朋友都無考……

引用:Quote:原帖由+TSEHANG+於+15-08-21+發表成

...
認同,我仔英文本身麻麻,去學咗劍橋後,學校考試進步咗好多,有時唔係真係為張cert嘅

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+15-08-21+發表張c

引用:Quote:原帖由+CMMANDY+於+15-08-21+發表升

謝謝提醒,會再細心考慮一下俾佢慢慢一個個考,還是一次考最高級🙏🏻

...
考好三次呈分試就最實際,其他如KET沒有大幫助!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

阿女小四升小五暑假, 我到Amazon.com 買了本Cambridge PETfS exercise 比佢做, 小五上學期考PETfS.

她的評語: [對自己的英語能力信心增強, 跟一些直資中學面試題目相似 !]
我的評語: [好過上面試班.]
其實, 圖書館可以借, 不用買 !

我阿女考過,唔使特別上堂,如果小學本身水平唔錯,一定應付到。
至於有冇用...其實真係冇乜,我相信由小四以來嘅成績同面試已經見到小朋友英文水平,考水平較高嘅學校真的實際用途不大。
其實我以前都問過EK嘅朋友,大家都係叫我唔使考,但我驚阿女考學校冇野填,就姑且一試。如果未報,其實可以唔報都得
>^^<

我個女都有考國際英文試, 但升中派位是無用的, 全部中學扣門只會睇小5及小6年級成績表, 成績好先最重要, 其他獎狀只是參考附件(可能學校老師根本無看過)。

how about taking FCE at age of P4? does it help for b1a secondary school eg SPB?

peremum  Already got FCE at P4 or planning to take the exam in P4?  發表於 16-8-23 09:16

引用:Quote:原帖由+hyngok+於+15-08-22+發表認同

原帖由 IloveJJ 於 16-08-18 發表
你去邊學劍橋?
我係元朗學

premum, 已考,writing剛pass, 其他頗好,本地英小

如果呢個budget係預左比佢學野,而學呢樣野一心諗住拎黎考學校,我會首先睇自己小朋友本身讀書或在英文科既情況如何,如果是中游分子,咁可以試下考劍橋,將來博b2頭既學校,但如成績本身都好的,咁我唔會考,因對考b1學校真的沒有甚麼幫助,不如去操下文法或寫作更為實際,令成績再上一層樓,這是我的經驗,希望幫到你。