用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名牌小學
樓主: Soundervolt
go

名牌小學 [複製鏈接]

引用:我以前同事,+個女讀港島某女子私校,+每年暑

原帖由 大件仔 於 15-08-22 發表
我以前同事, 個女讀港島某女子私校, 每年暑假完畢, 佢個女也不喜歡返學, 原因是佢個個同學暑假去美國,澳洲 ...
唓!我係一條條街買⋯ 大富翁遊戲! 人比人比死人!

大件仔 發表於 15-8-22 01:02
我以前同事, 個女讀港島某女子私校, 每年暑假完畢, 佢個女也不喜歡返學, 原因是佢個個同學暑假去美國,澳洲 ...

某年月日係某個生日overheard 個細路問其他朋友仔屋企部電視幾多吋,佢自己部就65,原來只是小兒科。之前聽個無聊radio talk show, 有父母送給小朋友生日禮物是個島或一橦樓,可能遲d會唓lei d。

回覆 大件仔 的帖子

我女由幼稚園到小學嘅同學都好多有錢人,但我並沒有hard feeling。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-8-22+07:52+編

原帖由 MrBeast 於 15-08-22 發表

小學生之間互相吹噓其實喺任何學校都會存在,就算一啲街坊小學,學生之間亦有機會將事無大小既東西互相吹噓或比拼,就算邊個爸爸放個屁大聲啲都可以較一番,咁樣又何需太上心呢?學校亦喺一個社會縮影,小朋友除咗追求學業成績外亦應該學懂處理社交問題,家境比較好嘅小朋友應該學懂內歛,弱勢家境嘅小朋友亦要懂得建立物質以外嘅自信.....講真,(如果要比拼)比拼小朋友嘅學業成績比其他物質上嘅比拼更實際同有意思。

咁大鑊?我屋企連冷氣機都冇,可以讀咩學校?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:咁大鑊?我屋企連冷氣機都冇,可以讀咩學校

原帖由 MASAYA 於 15-08-22 發表
咁大鑊?我屋企連冷氣機都冇,可以讀咩學校?
冇冷氣?公屋都有冷氣津貼⋯

引用:蘋果信一成都死。。。 +

原帖由 toutou1024 於 15-08-22 發表
蘋果信一成都死。。。
蘋果信一成都死 x2,這報紙的新聞是作出來的。

ylmanhk 發表於 15-8-22 10:03
冇冷氣?公屋都有冷氣津貼⋯
因為以前一年開唔到幾次冷氣,裝修既時候就剷走左佢,唔好唓我呀
我家夏天係沖凍水涼同冇冷氣嘆,幾貧苦
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-8-22+10:03+冇冷

因為以前一年開唔到幾次冷氣,裝修既時候就剷走左佢,唔好唓我呀
我家夏天係沖凍水涼同冇冷氣嘆,幾貧苦 :p ...

喺香港如果生活喺冇冷氣、四季冲凍水涼嘅環境仲頂得住,你已異於常人,"唓"其他人嗰個應該係你!

HaYi  very good point !  發表於 15-8-22 12:59

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+15-08-22+發表

原帖由 lovebb2 於 15-08-22 發表
蘋果信一成都死 x2,這報紙的新聞是作出來的。
呢份報紙,只有報紙上刋登嘅日子係冇老作。

siden    發表於 15-8-22 13:36

蘋果信佢一成, 雙目失明。。。

mickeywinnie3    發表於 15-8-23 16:54

Soundervolt 發表於 15-8-22 10:55
喺香港如果生活喺冇冷氣同四季冲凍水涼嘅環境仲頂得住,"唓"其他人嗰個應該係你!

...
咁又唔可以四季沖凍水涼...
我家電費比中電講最環保既家庭更慳電, 哇哈哈

繼承者們.....睇完韓劇乎

吹水文章....係呢個年代....仲要等到返學先交流假期去過边到??...唔係瓜??...宜家一早係FB都有現場報導啦...最少都機場一張...每日一張....返港又一張.....買番D守信俾同學...人有我有

港爸媽咁風行....小朋友觀察力咁强...點都學到7-8成既...未識玩既....爸媽都會身教....Tag埋佢啦

ps...我都鍾意睇朋友既適量分享嫁

今日報導有個家長買層新樓比3歲小朋友, 話比佢將來結婚用, 真係無野講

去日本說成去大陸為左扮愛國? 定仍覺得去日本高級D, 其實而家去日本的分分鐘平過去大陸, 在日本因平過香港而買野番來就好多人都有.  我又不覺是報紙作野, 而是作者本身的不updated.  

去完旅行說去左邊就間間學校都有,好多讀官津的一個暑假去左2-3個旅行呵! 而加機票平左都真是好好多.   

我見我仔朋友有好多3-4年級的summer 去單獨左美加遊學, 我仔本來好似好like,  我就說你真是like 我都幫你安排下年P4 summer去, 早安排平D, 佢想真, 得自己一個... 都不敢答咀..  

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-8-22+10:03+冇冷

我家夏天係沖凍水涼同冇冷氣嘆,幾貧苦 :p ...
握下手先,我都是夏天凍水涼,我有冷氣但少開,仔皮膚唔好,訓覺唔熱得才開,廳部冷氣就有人到訪才開,有次保安員上來話樓下投訴我地冷氣滴水,我叫保安員叔叔入屋感受下自然風

回覆:名牌小學

可能只係去過日本城,所以叫個仔話去左大陸旅行。咁樣好似合理啲…

MrBeast  可能其實真係中國城入面間日本城  發表於 15-8-22 14:07
siden    發表於 15-8-22 13:34

marcuscyrus 發表於 15-8-22 13:16
握下手先,我都是夏天凍水涼...
Me3, 原本想比孩子試下但老闆唔比

MASAYA  咁點游水?  發表於 15-8-22 15:15

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-8-22+13:16+

原帖由 MrBeast 於 15-08-22 發表
Me3, 原本想比孩子試下但老闆唔比
唔比沖凍水?其實如果日頭沖的話,開水都是暖暖地架

marcuscyrus 發表於 15-8-22 13:16
握下手先,我都是夏天凍水涼,我有冷氣但少開,仔皮膚唔好,訓覺唔熱得才開,廳部冷氣就有人到訪才開,有次 ...
我家女王鼻敏感, 所以有冷氣都唔會開, 細路其實睇下慣唔慣既啫, 不過我都明, 香港地人開你唔開, d熱氣就會走晒入黎, 已經唔係天氣熱唔熱既關係, 好彩我家對外開揚, 問題不大
‹ 上一主題|下一主題