用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 先學一種樂器,是不是遲
樓主: 天長地久
go

F1 先學一種樂器,是不是遲 [複製鏈接]

回覆:F1 先學一種樂器,是不是遲

早學不一定代表學得叻. 一路學上去最重要是興趣同努力. 中一開始一D唔遲. 但最重要開始時加倍努力,很快追得返,而且佢會好有成功感!

newcomer550 發表於 15-9-10 11:00
我個女網琴八級(聖三一),宜家中一佢話想學flute,最緊要佢有興趣,唔一定為DSE或入樂團,家人一定支 ...

我個女今年中一,都學了長笛,希望佢唔係三分鐘熱度啦

引用:我不是指整個人生睇係中學期間,都好難入樂

簽名被屏蔽

引用:我不是指整個人生睇係中學期間,都好難入樂

原帖由 天長地久 於 15-08-20 發表
我不是指整個人生睇
係中學期間,都好難入樂團或攞獎吧
究竟係孩子自己想學定學校要求先?其實冇話遲唔遲嘅,都有唔少學管樂嘅都係中學先開始學,當然想入樂團或取獎就一定要付出好多金錢/時間,如果純為興趣,都唔一定要操或考試嘅,但如果冇興趣就無謂迫佢學啦!

我仔小五先開始學saxophone,佢係純為興趣學所以完全冇操冇考試,因為要呈分就當比佢減減壓。所以要睇孩子為咩而學囉。學音樂都算幾貴投資,如果冇興趣真係冇謂浪費金錢同時間。

‹ 上一主題|下一主題