用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 新油天
樓主: huicheukbb
go

SFA VS 新油天  

回覆:Soundervolt 的帖子

無可否認,SFA是好學校,屬學術全攻型,有朋友好buy,認為在木人行出嚟,去邊都得。亦有朋友有兩個小朋友在此校,討厭學校只注重學術。我個人就喜歡佢係天主教學校,但略嫌太大班了。

andrew  SFA運動應比油天好。  發表於 15-8-26 20:09

讀書靠學生自己同家庭支持,學校不過係一個平臺,我相信能在呢兩間學校名列前茅的同學,去邊間讀都係一樣可以名列前茅。

唔知有無記錯,SFA 近幾年都係得約 8X% 升讀 band 1 英中。

回覆:SFA VS 新油天

理解「交學費」的確可以令某些家長自我感觉良好,但切忌踩低別人去抬高自己

andrew  我是説免費是油天優勢。SFA要交費,校網又沒油天好,如沒有某方面優勢,基本不會考慮。   發表於 15-8-26 20:13

小J媽媽 發表於 15-8-24 12:30
有朋友上年小一讀SFA, 個全職媽同個小朋友辛苦到呢.....日日放學補幾個小時習都係考中間位, 大人小朋友都好 ...
就是以為只要補下溫下便可以名列前茅,但叻嗰批跟本是不需補習,可是唔繼續補又可能跌落bottom percentile。其實以我觀察身邊sfa的朋友,他們策略都以學快過學校為主,與其係咁,倒不如打好基礎仲好。

SFA 教得又快內容又深,殺到埋身先補習,會唔會遲左d?再講除了單對單之外,想唔到有邊間補習社適合呢間學校的程度。

MrBeast 發表於 15-8-24 13:48
就是以為只要補下溫下便可以名列前茅,但叻嗰批跟本是不需補習,可是唔繼續補又可能跌落bottom percentile ...
叻果批都唔一定唔使補習既....相反....係大部份都有補習....又或....你可以叫操卷班

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 15-8-24 16:00
叻果批都唔一定唔使補習既....相反....係大部份都有補習....又或....你可以叫操卷班
...
咁一定係唔駛補嗰批走哂喇!

我仲識人响SFA讀嘅,的確有人係唔駛補
大前題係:家長期望有幾高
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

我估唔補的可能家長本身跟得好足,小朋友亦受教

小曳人 發表於 15-8-24 16:26
咁一定係唔駛補嗰批走哂喇!

E....咁我識果位咪跟錯隊走左....佢補到痴線一羣....另外果位唔補資深又唔肯轉去隔離

資深位朋友同我講從不緊張子女成績...唔去補習...又唔知為何子女成績又好OK咁囉
升中求好中學就得...但係M記又唔係佢杯茶...中學簡介會又去到足...仲唔止去1年...間間中學都大把料提供
唔補??...補到更高層次姐

所以...咁多年來...我都係聽完算數....又唔關自己事...當然....一定有快狠準學生係唔使補

唔補又話係家長跟到足,點解唔可以係學校教得好、學生又有能力?

回覆 andrew 的帖子

如果你對新油天沒有深入認識的話, 請不要隨便武斷評論新油天為次一級學校. 其實私小和津小根本很難作比較.

引用:無可否認,SFA是好學校,屬學術全攻型,有

原帖由 karen55407 於 15-08-24 發表
無可否認,SFA是好學校,屬學術全攻型,有朋友好buy,認為在木人行出嚟,去邊都得。亦有朋友有兩個小朋友在 ...
爬文也知兩間也是很好學校,但如只論英文是否語境較為優勝?
我只是想要點意見,不喜勿插。
謝謝

我支持楼主揀新油天也好欣賞新油天。一間津校,大部份學生不能自己揀,可以有如此成績,確實增值高,可敬。

但我唔明楼上話SFA比油天高一線以數學計有乜問題。姑勿論呢兩間如何收生,SFA over 8成升band 1, 新油天over 6成係事實(有錯請指正)。

楼上用什麼「高一級」的確un耳,形容各學校婉轉些也是對該校家長的尊重。

冇人喜歡自己偶像俾人批評。但接受数據也是胸襟的一種。

大家以和為貴。

wonglily    發表於 15-8-24 19:51

yuenkw 發表於 15-8-24 14:51
SFA 教得又快內容又深,殺到埋身先補習,會唔會遲左d?再講除了單對單之外,想唔到有邊間補習社適合呢間學 ...

揾補緊F1/2既補習社得唔得??

我資深家長朋友就話P6都係用P6書....究竟P6係用緊邊級既書??...有無家長清楚

個人認為 SFA 難唔止教得深,有 d 考題、功課真係需思考,有 d 基本底子需平時累積,而唔好似您個朋友殺到埋身先臨時揾間補習社就可以解決。

咁唔怪得你識果位補到痴線啦!

yuenkw 發表於 15-8-24 18:37
個人認為 SFA 難唔止教得深,有 d 考題、功課真係需思考,有 d 基本底子需平時累積,而唔好似您個朋友殺到 ...

你指我識果位朋友既囝囝??

但佢係補到痴線去左男校喎....好難話佢點解咁積極....仲連我都好羨慕佢....基本功K1都打得好好了

PS....我確信SFA係一間好好好小學 ~~~

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

SFA cannot provide a rich English learning environment to the students as there is just one NET lesson per cycle. TSL will be a better choice in terms of English learning environment. Having said that, many students have developed good reading habit.
In fact, the strengths of SFA English training are grammar drilling and vocabulary building. It is a very traditional school.

Yanamami  唔係講紧油天咩?  發表於 15-8-24 20:30

回覆 KikiDaddy 的帖子

Just comment on SFA. I am not familiar with YCPS.

醒目開學勳章 貢獻勳章

最幾年嘅sfa家長話我知,以往係要求學生小息時以英語溝通,又會有英文閱報功課,所以學生英文程度唔錯,好肯用英語溝通
但近年轉咗校長之後,呢d 做法取消咗喇...
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

始終英小的英語環境比中小好多了!如尚嫌不足,可能要選國際學校了!

siden    發表於 15-8-25 09:44