用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 新油天
go

SFA VS 新油天   [複製鏈接]

有SFA offer,叩門入到新油天,男仔,小朋友學術強,不喜歡抄寫和挑戰,有細佬跟尾,真心求意見!謝謝!
   5    0    0    0

回覆:SFA VS 新油天

油天

新油天

回覆:huicheukbb 的帖子

你都去叩得門啦!

siden    發表於 15-8-19 10:52
MrBeast  我身邊有人真係叩到先唸  發表於 15-8-19 08:22
bbforever    發表於 15-8-19 00:01
lauwingtai    發表於 15-8-18 23:45

新油天。有細佬都唔洗考慮啦,除非你想為細佬煩多次。同埋SFA深水埗區男仔升中選擇唔多,長天丶銘賢。新油天油尖旺區,九華丶聖方濟。你覺得點?

huicheuk, 新油天吧!

如有細佬跟尾,會揀新油天

有細佬,當然新油天啦!

免費的好

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:huicheukbb 的帖子

照睇,應該油天

恐龍家

SFA今年有16位入St Jo(未計其他1A校),讀得好,相信唔受校網影響升中!

讀得好,在SFA有的机会在新油天一样有; 讀得唔算太好,在新油天的保障会比在SFA大

bbforever  True  發表於 15-8-19 13:32
siden    發表於 15-8-19 10:53

回覆:longlokma 的帖子

講得啱,未讀又點知一定讀得好呀!

醒目開學勳章

有弟弟跟尾照計應該係油天, 除非打算小二嘗試考插更好的龍校

兩間都係熱門小學, 又真係難抉擇
SFA今年男生升中初步成績, 未計之後扣門, 開學時公佈之名單通常會更好:
St joe 16, 長天 11, 九華 8, 男拔 6, St Paul 3, 瑪神 2, 沙官 2, St Paul Co 2
Kings, La Salle, QC, 沙崇, 林護, 英華各 1
油天可以上網睇:
SFA英文教深一年, 數學教深半年, *中文今年都教深半年, 如果單計學術, SFA絕對優勝,
如果不考慮弟弟, 金錢, 地區因素, 純以哥哥/姐姐發展為考慮因素, 如果對小朋友實力有信心, 個人覺得SFA較好
如果考慮埋金錢因素,  (SFA學費今年$3800), 同埋想弟弟有保障, 咁我就覺得選油天啦

想請教SFA用家真的如傳說中的很谷很多功課和測驗考試嗎?我小朋友學術強但不喜歡抄寫功課太多,SFA會否很辛苦?

樓主, 請問您是如何教小朋友的? 另外, 有什麼興趣班及考了什麼試? 因為SFA 及新油天均是我十分想小孩進入的, 謝謝

如果錢完全不是問題,而又有信心細的小朋友會考到SFA, 比我㨂我會選SFA.

tkinwong 發表於 15-8-19 13:55
如果錢完全不是問題,而又有信心細的小朋友會考到SFA, 比我㨂我會選SFA.

...
個人覺得面試有一定程度是講彩數,阿大同阿二通常唔同性格,阿大係學校杯茶又唔一定代表阿二都係。
好難講有無信心的。

回覆 Ocean419 的帖子

想請教SFA用家真的如傳說中的很谷很多功課和測驗考試嗎?

功課比起名津校其實不算多, 平日一般5至6樣, 1小時至2小時可完成, 星期五功課通常會多一些, 可能要3小時左右完成, 但2日假期一定無問題, 中英文默書每星期各一次, 每年3測3考, 不過第一次中文, 通識考試範圍到第二次不會再考, 第二次中文, 通識考試範圍到第三次不會再考, 所以感覺上有3次考試好似好多, 但其實考試範圍卻不太多
而所謂谷唔谷, 其實睇小朋友本身能力, 因為英文教高一年, 中, 數教高半年, 如果小朋友本身中英數能力不強, 讀起上來必定辛苦, 一定要家長協助, 連家長都辛苦; 但如果小朋友學習能力強, 應該問題不大, 所以學校收生時會著重考小朋友能力, 有一定實力, 學校先會收.

我小朋友學術強但不喜歡抄寫功課太多,SFA會否很辛苦?

抄寫功課其實不算多, 數學功課反而較多, 但要注意, 小二時要學寫英文潦草, 小二初期真係見小朋友寫有少少辛苦, 不過適應左就無問題
‹ 上一主題|下一主題