用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 2015HKU - LAW 的O'CAMP疑問
go

2015HKU - LAW 的O'CAMP疑問

大家好! 小女在下月入讀HKU的B-LAW, 她已參加了前三天的LAW O'CAMP, 今晚剛回家. 她說下星期一 (8月24日) 要回HKU繼續另一個LAW O'CAMP的活動, 大概是每位新鮮人上台短講兩分鐘, 然後用五分鐘回答台下的題問, 故這活動需時十多小時, 詳細的內容她不太清楚.想請問BK的家長, 子弟是前年或去年入讀有關學系的, 子弟有沒有參加這長達十多小時的O'CAMP活動? 若有, 知否這活動對新入學的同學有何益處? 多謝賜教!

大可放心比囡囡參與大學O'CAMP活動,
大致都係有組爸/組媽帶隊, 除了解大學生活,
更可增進大家感情同一份歸屬感,
都已經係大學生, 囡囡肯返泥滙報你一切, 開心都泥唔切,
你樂意去聽, 佢以后咩都會肯同你講  

回覆:btk_whw 的帖子

多谢各位回复。:dadday:

回覆 btk_whw 的帖子

大學啦, 好快就住宿舍, 父母真的要真正放手啦

小兒是組爸, 有 O CAMP 組仔女的媽媽跟住一齊來, 話來睇下玩咩野, 攪到全組冇晒引, 個組員又瘀到死
冇人想同佢一組, 好慘,  第日直頭唔比個組員出席, 話玩得太夜, 唉....叫子女將來如何能在人格複雜的社會適應生存

kennyyctam  上大學都仲唔放手?第日點樣自理呀!  發表於 15-8-22 13:27
TwinWong  吓, 媽咪跟住去, 咁慘  發表於 15-8-21 15:48

回覆 LLMUMMY 的帖子

佢地真係玩到好夜(其實好早)才對, 住在宿舍,真係無王管, 你想理都理唔到!

no need to worry , let her be independent

HKU LAW  

引用:回覆+btk_whw+的帖子 大學啦,+好快就住宿

原帖由 LLMUMMY 於 15-08-21 發表
回覆 btk_whw 的帖子

大學啦, 好快就住宿舍, 父母真的要真正放手啦
真係冇稔過仔女入大學o camp家長都會上ek問……  家長真係要學下放手…好讓小孩能飛得更高更遠………………

回覆:2015HKU - LAW 的O'CAMP疑問

我會一樣問,見新聞負面消息多,八一八,去camp好處及壞處?當我帶有色眼鏡,見外國玩新生,玩大咗。