用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住公屋等於考不到名幼??
樓主: maomaofafa
go

住公屋等於考不到名幼?? [複製鏈接]

引用:住公屋等於考不到名幼? +

原帖由 TwogirlsMama 於 16-05-24 發表
住公屋等於考不到名幼?
應該咁講。住公屋都有叻既小朋友,如果佢地去考名幼都會考到,但因為好多名幼既學費好貴,所以住公屋既家長未必會去考。住公屋會去考名幼而又讀緊既小朋友,負擔得起咁既學費,呢個小朋友既屋企其實係咪根本無資格住公屋。

唔係話小朋友冇能力考唔到名幼。

引用:Quote:原帖由+TwogirlsMama+於+16-05-24+發

原帖由 konew720 於 16-05-25 發表
應該咁講。住公屋都有叻既小朋友,如果佢地去考名幼都會考到,但因為好多名幼既學費好貴,所以住公屋既家長 ...
住公屋有錢又唔奇好多富戶,我以前識得個老細,自己有間公司,佢亦係住公屋,公屋環境又好,另願住公屋,比雙倍租金,吹佢唔脹……!所以亦可以比佢讀名幼,重之有人收就可以

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-05-25+發表應

原帖由 south_north 於 16-05-25 發表
住公屋有錢又唔奇好多富戶,我以前識得個老細,自己有間公司,佢亦係住公屋,公屋環境又好,另願住公屋,比 ...
我反而諗名幼會唔會有校車到公屋

回覆:south_north 的帖子

我地住公屋 不過係董伯伯賣左俾我地 但我仔真係冇名幼收 佢in時係做曬所有要求 但比較怕羞 我個人覺得有關地址事

引用:Quote:原帖由+south_north+於+16-05-25+發

原帖由 MarcusMaC9 於 16-05-26 發表
我反而諗名幼會唔會有校車到公屋
是沒有的..

引用:我地住公屋+不過係董伯伯賣左俾我地+但我仔

原帖由 begoodtome 於 16-05-27 發表
我地住公屋 不過係董伯伯賣左俾我地 但我仔真係冇名幼收 佢in時係做曬所有要求 但比較怕羞 我個人覺得有關 ...
我覺得未必有關係的,而覺得名幼好多都睇表現及反應,我同你一樣住這些屋,好似我女咁考過好多間,都考佢反應,我女比較思考型,經過深思熟虑,所以諗嘢比較慢,我見過佢考試,老師問題好簡單,只係四個小朋友聽老師指令件物件,其實佢知道的,但見果三個小朋友即刻好快地跑去拎,咁條路又细,咁佢咪等其他人迫去拎哂先,佢咪自己之後慢慢去,咁老師咪覺得佢思考慢囉,其他回答樣樣都答得好好,但都係唔收,我覺得性格問題,知道自己小朋咩類型先知道佢讀邊啲學校才適合佢。

引用:我地住公屋+不過係董伯伯賣左俾我地+但我仔

原帖由 begoodtome 於 16-05-27 發表
我地住公屋 不過係董伯伯賣左俾我地 但我仔真係冇名幼收 佢in時係做曬所有要求 但比較怕羞 我個人覺得有關 ...
另外我不是用我的地址報名幼的,我係用我奶奶果邊私人住宅報的,好多都唔收,証明住公屋未必有關的

回覆:south_north 的帖子

Very agree of u

maomaofafa 發表於 15-8-18 14:54
我想主要還是看成績吧!名校收貧窮家庭學生其實不是新鮮事,但每個入學的孩子必然出類拔萃。
Maomaofafa, your sharing is a good one.

matsushima 發表於 16-5-11 00:02
冇錯,我身邊已經有2個朋友的仔女謮緊co-ed,1 個謮緊男拔
這些訊息都好正面, 大家加油。 如果間學校睇的是學生住址, 那就是學校是看錢,不是在找對的學生。那不讀也不可惜吧!

引用:Quote:matsushima+發表於+16-5-11+00:02+冇

‹ 上一主題|下一主題