用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文拼音備戰
go

英文拼音備戰 [複製鏈接]

小朋友升k2,開始要備戰小一!英文尤為弱,請問有無用過邊set dvd學phonics好?

4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我大仔細個時,睇ybcr都已經學到phonics,但同一方法,細仔唔受!
學校教嘅又好似水過鴨背,轉頭就唔記得!買過phonics kids,都唔受
最終都係要去上堂,咁就好好多!
所以... 一係家長自學後自己教,一係俾錢出去學,特別係你想備戰嘅話,睇dvd睇唔掂就浪費咗時間喇!
恐龍家

引用:我大仔細個時,睇ybcr都已經學到phonics,

原帖由 小曳人 於 15-08-17 發表
我大仔細個時,睇ybcr都已經學到phonics,但同一方法,細仔唔受!
學校教嘅又好似水過鴨背,轉頭就唔記得! ...
好多謝你!

唉!其實自己識,但總係我教阿囝就唔受落!:;pppp: 我仲有個細囡,打算試咗dvd先!

hkpapa852  有D嘢, 係要外人嚟做先有效果  發表於 15-8-17 11:25

醒目開學勳章 貢獻勳章

試咗dvd先都可以
但俾個心理預備你,我仔跟嗰間 (唔好問邊間),講到明一星期兩堂都要上一年半!我地係K2 9月開始上嘅,如果你覺得dvd唔好,要轉軚嘅話,就要有心理預備,出去學都要時間,未必趕到入學前完成
恐龍家

Pc 板 starfall.com

回覆:wigg 的帖子

我仔學校有教phonics,pn開始教,屋企有比佢睇leap frog, word world, 佢有時都會講番佢睇碟睇過咩,見佢都吸收到, 但好似識但運用唔番出來。

我唔係為考小,純粹怕學校教唔晒,到上小學覺得唔夠,已經無時間上一星期二堂的phonics。可以的話,小一前學完phonics比較好,所以K3上學期先出去學。出去上堂,每堂教完要拼讀,默拼音,似乎進步較明顯及掌握較好。讀完都識拼讀,拼寫,但仔性格較心急,叫佢讀多音節既字,都會跳左中間一二個音節…

題外話,請問大人想學phonics有冇地方介紹?我上網睇過俾大人學既課程唔多

回覆:英文拼音備戰

大人想學可以去letterland, 家長會(jolly phonics,同british council

Thanks for your information!! 如果學synthetic phonics呢?

回覆:小曳人 的帖子

想問自己如果唔識用邊套phonics學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

irisban 發表於 15-8-18 12:21
想問自己如果唔識用邊套phonics學?
幫你唔到,我都係半桶水
個個小朋友都唔同,真係好難講邊套好
呢d嘢,都係要交d學費...

恐龍家

小曳人 發表於 15-8-18 15:51
幫你唔到,我都係半桶水
個個小朋友都唔同,真係好難講邊套好
呢d嘢,都係要交d學費...

for spelling, RWI / Jolly Phonics / Letterland, 邊一個教得有效 D?

回覆:英文拼音備戰

由K2開始,我就要求小朋友做功課時寫過嘅生字,都要識默,唔係做完功課就算。

subb    發表於 15-8-19 16:50

DevilPig 發表於 15-8-18 17:29
for spelling, RWI / Jolly Phonics / Letterland, 邊一個教得有效 D?
阿仔讀jolly phonic, 讀左大約一年突然呢幾個月識得自己讀完成本picture book, 好開心

引用:Quote:DevilPig+發表於+15-8-18+17:29+for+

原帖由 h9800318 於 15-08-19 發表
阿仔讀jolly phonic, 讀左大約一年突然呢幾個月識得自己讀完成本picture book, 好開心 ...
識讀唔等於識串哦

DevilPig 發表於 15-8-19 16:46
識讀唔等於識串哦
Phonic包括decoding 同blending,識睇証明佢已識deciding,期待佢懂得blending"串字"的一天
‹ 上一主題|下一主題