用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。 ...
樓主: emilylaugg
go

昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。  

回覆:昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。

樓主,優才係優秀人才的意思,並非用材料的材字

回覆:tantanmama 的帖子

謝謝你!想問問知唔知third in要考小朋友D咩野呀?🙏

回覆:karen55407 的帖子

係wor, 打錯字

引用:+本帖最後由+enidchiu+於+15-8-19+11:40+編

原帖由 enidchiu 於 15-08-19 發表

揀得這類直資新校,實在希望為子女在傳統教育下開一扇窗, ...
講得好,雖然我連2nd in都冇,但祝福大家

引用:+本帖最後由+szechu2004+於+15-8-20+11:56+

原帖由 szechu2004 於 15-08-20 發表

講真,校長個樣喺吋吋地,亦唔賣家長賬,並唔代表佢唔關 ...
我都好想小朋友有機會,但連2nd in都冇,太無望了

ok3  遊戲剛開始,加油啦!  發表於 15-8-26 09:15

引用:Quote:JonesDay+發表於+15-8-20+23:57+好想

原帖由 tantanmama 於 15-08-21 發表
舊年係2nd in後只出1st waiting, waiting and reject. 1st waiting的家長要上家長課, 小朋友分3 batches 3 ...
咁waiting 嘅家長需唔需要上家長課?聞說家長課係平日夜晚,黎緊幾個月公司好多weekday 夜晚有function, 如果出席唔晒點算?兩夫妻可以輪流去嗎?

回覆 Happylily2 的帖子

當然可以啦

醒目開學勳章

引用:謝謝你!想問問知唔知third+in要考小朋友D

原帖由 JonesDay 於 15-08-21 發表
謝謝你!想問問知唔知third in要考小朋友D咩野呀?🙏
優才有 3rd in? 通常都係家長 in 最後,但 2nd in 已 in 家長,3rd 會點 in?

我地前年2nd in A.M. 我相信此校歡迎 Smart Casual 裝扮,故一家3口也是如此打扮,兩公婆in 左5分鐘出黎。然後我set 左學校電話號碼落手機,在通知日學校下午3點半致電給我,我一見校名已經笑晒

讀左一年,學校確實如我想像,我地三口子輕鬆又愉快,仔仔讀普通屋村幼稚園,在全無補習外援下,普通話科分數由最初七十幾,中期八十幾到後期九十幾,令我唔擔心小二開始既普教中。

雖然我話小一好輕鬆,但是我知道GT也是一間有要求既學校(亦是我所希望的),要求學生認真上課、做事及溫習;亦希望家長做好榜樣,放低電話(我地有家長讀書會)當然你可以唔參加。

Interview 問清楚都好啊,免得錯配。

在同班家長裡,冇聽過對學校及老師有抱怨的,私下whatsapp 亦是讚,但我剛接觸到一位隔離班家長,抱怨學校太少功課太少測試,老師太好......我問她入讀前不知道嗎?她無言...我也無言

引用:Quote:原帖由+JonesDay+於+15-08-21+發表謝

原帖由 LPN 於 15-08-31 發表
優才有 3rd in? 通常都係家長 in 最後,但 2nd in 已 in 家長,3rd 會點 in?
我仔上年是3rd interview 是一組小朋友(約十個左右)一切聽老師講英文故事,之後擧手答,老師會選小朋友答。只問幾條,所以不是個個小朋友都有機會答。但老師冇選擧手的小朋友答吾代表冇機會收,我仔就是例子。家長們,輕鬆啲,小朋友會受你們感染😄漏左,上年是講ORT故事

魚兒小寶貝 發表於 15-9-1 01:16
... 在同班家長裡,冇聽過對學校及老師有抱怨的,私下whatsapp 亦是讚,但我剛接觸到一位隔離班家長,抱怨學校太少功課太少測試,老師太好......我問她入讀前不知道嗎?她無言...我也無言
我去到高小家長會都仲聽到相同的抱怨

回覆:昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。

有group話gt出左email 大家有無收到

回覆:breadbb 的帖子

未有!

未收到喎

今年係咪真係全部都係waiting? 無conditional offer?

引用:有group話gt出左email+大家有無收到 +

原帖由 breadbb 於 15-09-04 發表
堅?

未收到

breadbb 發表於 15-9-4 17:44
唔係話5号咩?