用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。 ...
樓主: emilylaugg
go

昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。   [複製鏈接]

全是要背的內容。有一題沒背到,一題答錯。感覺對不住仔  無望。。。。。不過面完優才,其他學校應該不怕了,再難難不過優才。。。

回覆:air983 的帖子

我考得好差,好唔開心,但考完優才其他學校都唔驚。

same same. 我都in得唔好!

吓,有什麼要背呢,只是問過學校理念同特色,個老師都聽到麻木哂,應該唔會一錯即Out.  我估小朋友1st in 己有ranking, 2nd in 只睇下有冇怪獸家長啫

引用:吓,有什麼要背呢,只是問過學校理念同特色

原帖由 Doray 於 15-08-17 發表
吓,有什麼要背呢,只是問過學校理念同特色,個老師都聽到麻木哂,應該唔會一錯即Out.  我估小朋友1st in  ...
所以有d家長話越早in,取錄嘅机会会越大

Doray  Yes, heard that before.  Unfortunately, my interview was in the afternoon...  發表於 15-8-17 23:47

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-08-17+發表吓,

原帖由 lokka0611 於 15-08-17 發表
所以有d家長話越早in,取錄嘅机会会越大
其實最早in係幾點?9點?

引用:吓,有什麼要背呢,只是問過學校理念同特色

原帖由 Doray 於 15-08-17 發表
吓,有什麼要背呢,只是問過學校理念同特色,個老師都聽到麻木哂,應該唔會一錯即Out.  我估小朋友1st in  ...
老師聽到麻木晒,皆因大部份人都答行貨,能夠突圍而出,當然要答得超越標準的背書答案,能夠在平凡的問題,回答不平凡的答案。
其實有幾條題目都有想像空間,例如問兩個校舍、專科專教的睇法.

回覆:AgapePa 的帖子

其實我都有in前睇過學校理念果D,但緊張到唔知自己答咗咩😰

回覆:昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。

有冇家長不要是 15/8 in 的?

回覆 AgapePa 的帖子

hahaha, I just wonder if there's any standard answer for these questions.  But I don't think the teacher would have time to write down any comments based on the answer of the parent.  They seemed like just put a tick or cross or circle the marks for the answer they heard.

醒目開學勳章

回覆:Doray 的帖子

Yes. Same here. Don't think she has written down anything.

in小朋友

去年問我關於學校浬念、網頁內容我一條都答唔到,佢唔係要你吹水,而係要exact wordings,我鬼記得咩,以為只要消化左個理念答番類似就可以,點知老師不斷追問三次,即係咩字?即係咩字?即係咩字?我答真係唔知。最後都係第一批有offer,所以小朋友應該已有個ranking,如果最早in嗰批,機會應該好大。

引用:去年問我關於學校浬念、網頁內容我一條都答

原帖由 twotwoshing 於 15-08-18 發表
去年問我關於學校浬念、網頁內容我一條都答唔到,佢唔係要你吹水,而係要exact wordings,我鬼記得咩,以為 ...
當日我下午先2nd in,咁即係無望了

其實如果之前大家都有去小一簡介會,學校派左張leaflet,入面有曬d答案!

回覆 lokka0611 的帖子

No worry, wait for music chair later on if you really like this school~

Leaflet 入面,d重點都 bold 咗

越早面試機會越大純屬猜測。即使上年是這樣,今年也未必一定是。還有半個月才揭盅,猜測太多好辛苦。

回覆:昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。

大家都係估估下!雖然我in上午,但都無咩信心!

路過,我唔識呢間學校,但睇下佢中學部DSE成績又唔係好,點解各位家長要比呢啲學校玩咁多次?!又要去聽幾次講座,又要in三幾次,仲要比佢老師追問學校理念?!spcc dgs就值

karen55407    發表於 15-8-19 21:59
‹ 上一主題|下一主題