用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 轉到IB
樓主: chanpa
go

轉到IB   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 15-9-22 12:19
If uni accepted Students from both systems. Should we respect them fairly?  Is it or is it not educa ...
Don't understand any of your three recent posts. Maybe you better recap or write in Chinese

回覆 caa 的帖子

如你願,大意係,英文唔好,所以我無讀IB或者DSE,我希望自(己)講野似返個正常人,都係用好(中)文好。在外地旅行,同朋友傾,佢地又唔識中文,無法,但佢又無怪我英文、法文差,我覺得佢地好有修養

玩笑開完,IB用於公共教育,成本之大,難望有水到渠成之日,大學普及同精英教育並行,兩制嘅尖子都中英語文有好高水平,事實社會結構係有階層分,受良好教育最好就肯回遣社會啦,針鋒相對都無助改善。

ABC-DAD 發表於 15-9-22 13:04
回覆 caa 的帖子

如你願,大意係,英文唔好,所以我無讀IB或者DSE,我希望自講野似返個正常人,都係用好文 ...

回覆 caa 的帖子

題外話,係同朋友食飯時,佢先生都咁同我講,不過我講中文佢又明啲唔明啲,傾左成晚,原來佢因為朋友幫佢翻譯而結緣,估唔到啊退休人事咁風趣,以為英國教葯嘅人好木獨㖭

ABC-DAD 發表於 15-9-22 13:37
回覆 caa 的帖子

題外話,係同朋友食飯時,佢先生都咁同我講,不過我講中文佢又明啲唔明啲,傾左成晚,原 ...
死火,你寫的中文我都看不明白

回覆 caa 的帖子

我明,係好敝,腦袋出左問題,唔使介意,久不久病發

ABC-DAD 發表於 15-9-22 17:34
回覆 caa 的帖子

我明,係好敝,腦袋出左問題,唔使介意,久不久病發
語言無味,睇幾多書都無幫助。謝謝你的時間

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

冬日勳章 醒目開學勳章 熱血金章

如再有國民離題討論,發表侮辱或挑釁他人言論,管理員或版主會將主題關閉,而發表有關言論之國民可會被警告或甚至禁言。

另請注意,如有國民以多個帳戶參與討論以達至個人目的,一經發現,有關帳戶會被封鎖而事前不另作通知。

回覆:國務專員 的帖子

最近EK好多分身帳號,特別在爭拗廣場!

事實上,侮辱會員發生有幾日,不只一個半個!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題