用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囡囡屬於band1A/B/C?請幫忙估計
go

囡囡屬於band1A/B/C?請幫忙估計

學校從來唔講學生banding,要自己靠估現正煩惱自行揀咩學校

一直以來全級考20名內,應屬band1生(但唔知係band1A/B/C)

自行博唔博高一線好呢?(囡囡較善長游泳,於學界比賽取得個人及團體獎)

就算自行衰咗,乙一揀返直屬中學(聖家書院)都可以話實入

我咁諗正路嗎?

請幫忙解答……謝謝

elbar  可試游泳好學校,請查看訊息。  發表於 15-8-13 19:23

WRONG MESSAGE

又係怪獸家長, 係b1已足夠, 係咪要全港top100先滿足, 全級幾多人考20, 乜野小學, 講清楚D。

王家爸爸  聖家係B1小學,頭20,應該係B1頭學生。  發表於 15-8-14 09:38
王家爸爸    發表於 15-8-14 09:34

BennkiChu 發表於 15-8-14 01:42
又係怪獸家長, 係b1已足夠, 係咪要全港top100先滿足, 全級幾多人考20, 乜野小學, 講清楚D。 ...
其實樓主都係想揀間適合既學校0者,band1學校都好多類型,隨便揀間一定適合?擅長游永同直屬中學係聖家都唔夠清楚... 第一句就直斥怪獸家長...

wonglily    發表於 15-9-2 15:33
little_yolky  今次我讚成你  發表於 15-8-14 13:44
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:又係怪獸家長,+係b1已足夠,+係咪要全港to

原帖由 BennkiChu 於 15-08-14 發表
又係怪獸家長, 係b1已足夠, 係咪要全港top100先滿足, 全級幾多人考20, 乜野小學, 講清楚D。 ...
只想搜集多些意見,為囡囡揀一間合適嘅中學……

elbar  係屬於band1A生。  發表於 15-8-14 12:19

引用:Quote:BennkiChu+發表於+15-8-14+01:42+又

原帖由 MASAYA 於 15-08-14 發表
其實樓主都係想揀間適合既學校0者,band1學校都好多類型,隨便揀間一定適合?擅長游永同直屬中學係聖家都唔 ...

kcityma 發表於 15-8-13 18:24
學校從來唔講學生banding,要自己靠估現正煩惱自行揀咩學校

一直以來全級考20名內,應屬band1生( ...

依兩屆級20名嘅師姐大把走到, 唔走都係啊媽鐘意啊囡留返直屬中學輕松讀,
你囡囡有信心面試就得啦, 德記都多数收啦, 收咗D師姐都有人唔去,
等大抽獎或叩去1A/B津中, 都入到, 入自己直屬中一定無問題,
1ST ROUND 入直屬實收添(除非面試唔好), 放心揀

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+15-8-14+09:05+編

原帖由 TwinWong 於 15-08-14 發表
多謝你提供嘅資料

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+15-8-14+09:05+編

原帖由 TwinWong 於 15-08-14 發表
其實我正正想知道2間聖家小學嘅學生大約頭幾多名會更上一層樓……衷心多謝你嘅資料

TwinWong  CHECK PM  發表於 15-8-14 09:48

應該係B1頭,可以考慮暫時將目的放係:
直資:DGS、GHS、HYS
津中:嘉諾撒聖瑪利、瑪利諾修院、寶血會上智、聖傑靈等

然後考埋呈二再決定。

將2個程分試再計算會比較準確, 全級20名是 1-10 or 10-20?
如 10-20組別 自行要小心選擇, 因為自行選對學校, 就無需擔心了.

引用:將2個程分試再計算會比較準確,+全級20名是+

原帖由 mymelody2003 於 15-08-14 發表
將2個程分試再計算會比較準確, 全級20名是 1-10 or 10-20?
如 10-20組別 自行要小心選擇, 因為自行選對學 ...
唔係top10,係11-20,所以先猶疑揀邊2間自行

kcityma 發表於 15-8-14 10:18
唔係top10,係11-20,所以先猶疑揀邊2間自行
坦白講, 就算係聖家小學既B1生, 除非好多人跳船去其它更好既中學, 如果唔係諗住只填乙1, 係未必入到聖家.

因為聖家書院既直屬位只有79個, 但兩間聖家小學一級加埋已經有至少180人, 只佔百份比不足44%.

不過今年學生仲係少, 呢個可能性唔高.

所以如果要保險, 聖家要放係自行二.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Agree with hkpapa, 自—搏上—級,自二聖家做止蝕~除非五名內就自—自二都搏下佢~

其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係b1a或b(當然你要清楚呈分試有無降級) , 加上你囡囡有游泳的優勢, 基本唔洗太擔心.  我囡囡今年都是從聖家(九龍塘)畢業, 係四年級之前全級1x名, 5年級開始無排名, 我囡囡完全無sport 同音樂, 甲一我選女英華同上智, 兩間都會面試, 上智更加有second in, 由於我之前有報直資, 亦順利有直資中學收左, 放棄了大抽獎. 所以我相信以你囡囡成績同運動, 好多學校選擇, 反而你要留意九月開學後, 各個學校的簡介會, 你喜歡哪一所學校 ?睇返今年, 我囡囡聖家同學的派位, 真是相當不錯, 大比數的同學都能入到心儀學校, 成績好的學生都出去一些b1a學校. 所以加油呀, 仲有兩次呈分, 繼續努力

TwinWong  係, 兩邊聖家小, 依兩年都派得好好  發表於 15-8-14 17:10
elbar  Good sample   發表於 15-8-14 16:24

yanco 發表於 15-8-14 15:38
其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係b1a或b(當然你要清楚呈分試有無降級) , 加上你囡囡有游泳的優勢, ...

thx. 想請問你是否去了上智呀? 有得 Second in 是否已經幾乎收呢? thx.

YmOra 發表於 15-8-14 16:07
thx. 想請問你是否去了上智呀? 有得 Second in 是否已經幾乎收呢? thx.
佢話入咗直資無抽獎,估計都係GH,HY同DGS其中一間

YmOra  謝謝你呀!  發表於 15-8-14 21:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係

原帖由 yanco 於 15-08-14 發表
其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係b1a或b(當然你要清楚呈分試有無降級) , 加上你囡囡有游泳的優勢, ...
多謝你呀……好好嘅一個參考例子

回覆:kcityma 的帖子

在學界游水Division 1,又係band 1的學校,都係之前提過直資那3間,再加St Paul Convent, 福建, 津中有YWGS, MCS, 培正等,詳情可上學體會網頁最新公佈2015-16 D1學校名單。

請教聖家級考21~30名,屬於B1 定B2 ?謝謝!

yanco  21-30名應該仲係BAND 1生  發表於 15-8-17 16:03
TwinWong  B1  發表於 15-8-16 00:15