用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囡囡屬於band1A/B/C?請幫忙估計
樓主: kcityma
go

囡囡屬於band1A/B/C?請幫忙估計

引用:其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係

原帖由 yanco 於 15-08-14 發表
其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係b1a或b(當然你要清楚呈分試有無降級) , 加上你囡囡有游泳的優勢, ...
突然諗到個問題,自行in完後收到直資offer,咁放棄抽獎,到7月收結果時派位証上面嘅學校名係?

ABC-DAD  當然,如果不接受offer ,切物填上校名  發表於 15-8-17 20:43
ABC-DAD  補充少少,有直資offer,要在大抽獎表格上寫上直資校名。再跟老師對一對。   發表於 15-8-17 17:59
Yanamami  你收offer簽左放棄大抽獎,七月派位證咪就係你接受左果间直資既校名~  發表於 15-8-17 07:34

引用:在學界游水Division+1,又係band+1的學校,

原帖由 edith208 於 15-08-15 發表
在學界游水Division 1,又係band 1的學校,都係之前提過直資那3間,再加St Paul Convent, 福建, 津中有YWG ...
Thanks

唔該yanco 同TwinWong 回覆, 咁聖家Band 2生大約是考級第幾名?
囡囡是九龍城聖家, 謝謝幫忙 !

yanco  其實一向聖家老師都對BANDING好保密, 只會同家長講你囡囡是中上, 定係中下. 因為她們都希望你們選聖家中學   發表於 15-8-18 10:37

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+15-8-14+09:05+編

原帖由 TwinWong 於 15-08-14 發表
請教“德記“即係邊間?

TwinWong  yes  發表於 15-8-18 21:22
Yanamami  GH?  發表於 15-8-18 20:43

引用:其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係

原帖由 yanco 於 15-08-14 發表
其實係聖家小學出黎有頭20名之內相信已經係b1a或b(當然你要清楚呈分試有無降級) , 加上你囡囡有游泳的優勢, ...
P5開始老師完全唔講分數/名次,咁真係唔知自己係咪維持到之前的水平

又想問吓聖家B1的師姐去咗其他的中學,競爭力ok嗎?成績維持到中或上游嗎?一向覺得聖家教的課程唔深,唔知上咗中學會唔會被比下去。

ABC-DAD  補充少少,有直資offer,要在大抽獎表格上寫上直資校名。再跟老師對一對。   發表於 昨天 17:59

*****************************************************************************************
唔一定需要在大抽獎表格上寫上直資校名 ....只須表明唔參加統一派位就可以

最終....教統局 仍會印上  直資校名 在派位表 上~~~

ABC-DAD  那是我小朋友從前小學的做法,或者朋友們懂得自行處理,多謝回應  發表於 15-8-18 21:42
ABC-DAD  那是我小朋友從前小學的做法,或者朋友們懂得自行處理,多謝回應  發表於 15-8-18 21:41

引用:Quote:原帖由+yanco+於+15-08-14+發表其實

原帖由 qpa 於 15-08-18 發表
P5開始老師完全唔講分數/名次,咁真係唔知自己係咪維持到之前的水平

又想問吓聖家B1的師姐去咗其 ...
咁你囡囡學期尾有冇攞勤學獎,聽聞每班只有幾人攞,如果有,會唔估得比較準確d……

mcl203 發表於 15-8-18 21:10
ABC-DAD  補充少少,有直資offer,要在大抽獎表格上寫上直資校名。再跟老師對一對。   發表於 昨天 17:59

...
可能學校藉此收集同學升學資料也說不定

引用:Quote:原帖由+qpa+於+15-08-18+發表P5開始

原帖由 kcityma 於 15-08-18 發表
咁你囡囡學期尾有冇攞勤學獎,聽聞每班只有幾人攞,如果有,會唔估得比較準確d……

...
呢個獎要配合全年欠交功課次數少些?次才拿到,全级頭三甲都未必拿到勤學獎

引用:Quote:原帖由+kcityma+於+15-08-18+發表咁

原帖由 qpa 於 15-08-18 發表
呢個獎要配合全年欠交功課次數少些?次才拿到,全级頭三甲都未必拿到勤學獎

...
Oh....原來咁先攞到架,即使知道每班有幾多同學攞到呢個獎,都不代表可以估計到最差嘅級名次

引用:在學界游水Division+1,又係band+1的學校,

原帖由 edith208 於 15-08-15 發表
在學界游水Division 1,又係band 1的學校,都係之前提過直資那3間,再加St Paul Convent, 福建, 津中有YWG ...
可否提供link for D1 中學?thx.

ma記 發表於 15-9-2 08:20
今年仲未update ~~~

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/sw.htm

引用:Quote:原帖由+edith208+於+15-08-15+發表在

原帖由 ma記 於 15-09-02 發表
上學體會網頁,7月已公佈各學校的運動項目所屬組別。sorry, 用手機share唔到條link或相片。

ma記 發表於 15-9-2 08:20
http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/circular/20150713%20allocation%20of%20schools%20in%20various%20sports%20divisions.pdf

學校從來唔講學生banding,要自己靠估現正煩惱自行揀咩學校

一直以來全級考20名內,應屬band1生(但唔知係band1A/B/C)

自行博唔博高一線好呢?(囡囡較善長游泳,於學界比賽取得個人及團體獎)

就算自行衰咗,乙一揀返直屬中學(聖家書院)都可以話實入

我咁諗正路嗎?

請幫忙解答……謝謝

1.直資任報。
2.自選可選两家,學校冇可能知悉第一、二選項。
3. 一般來說,中學部分配給小學部的學額多過小學部band1學生。

所以,可放心試其他學校。