用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-8-20 17:22
我係你倒不如俾卷佢做, 操返起科數好過, 考乜鬼公開試, 其他JM話齋, SK II嚟, 最緊要搞好科中英數, 如果有A ...

係, 好多時小學中文数就搞得唔係好掂,
如去到英中, 数就會好返, 因為英文問題直接D,
但中文真係死向文言文同埋閱卷

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-8-20 14:34
我囡成績咁好, 又唔係讀唔到書, 點解要去體藝讀, 出面大把好學校喇......................

係, 我囡成績唔 ...
當初阿女選體藝時, 好多老師/家長又係咁講
運動令頭腦清晰, 學業成績更上一層樓。你和女女的選擇絕對正確

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-8-20+14:34+我囡成

原帖由 peggy 於 15-08-20 發表
當初阿女選體藝時, 好多老師/家長又係咁講
運動令頭腦清晰, 學業成績更上一層樓。你和女女的選擇 ...
揀體藝既好似係害左個囡咁

我囡學校老師唔係咁講,話睇勻晒真係得體藝佢

同屆家長應該好開心,入到既少個人同佢地仔女爭學位丫。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-8-20 18:56
揀體藝既好似係害左個囡咁

我囡學校老師唔係咁講,話睇勻晒真係得體藝佢
好多人覺得入體藝的學生,都不是認真讀書只顧住運動
B1A / B1B的同學讀體藝, 即是家長害左佢

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-8-17+13:41+我唔

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-8-20+18:56+揀體藝

原帖由 peggy 於 15-08-20 發表
B1A / B1B的同學讀體藝, 即是家長害左佢:igive ...
我囡前體育老師係體藝舊生,依家係博士級小學老師

我都害緊我囡架,唔害佢就係害左我

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-8-20 19:17
我囡前體育老師係體藝舊生,依家係博士級小學老師

我都害緊我囡架,唔害佢就係害左我
阿女其中一個跑步教練都是係體藝畢業, 係大學讀ACCOUNTING

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-8-20 21:18
阿女其中一個跑步教練都是係體藝畢業, 係大學讀ACCOUNTING
所以入體藝會讀唔到書真係偏見.

想那麼多有鬼用, 現在要吃好玩好睡好, 快樂過好每一天:dadday:

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-08-20+發

原帖由 IloveJJ 於 15-08-20 發表
數學,當然繼續操佢啦!點會放過佢我考劍橋,唔係為張cert.,係睇過佢個內容,真係幾好,學完唔考都 ...
Cambridge PET、KET我就唔太清楚,不過阿仔有考movers、flyers, 所以我有睇過啲past paper, 真係好好㗎,跟香港嘅模式差好遠。無論係聽、寫都係要考理解,尤其flyers, 唔係直接聽到答案,要理解到聲帶內2主角嘅對話而答,writing又會考對vocabulary嘅理解, 仲有非供詞填充。 所以阿仔考完flyers, 都有間中比吓past paper佢做(買咗測考前做淨,唔好浪費)。 如果有時間,又唔洗額外教/補,其實做吓都ok, 可以知道小朋友對英文嘅理解。

醒目開學勳章

回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

留毛…學野。

回覆 miriam 的帖子

我朋友個女, 讀體藝S5, 香港棒球隊成員, 由S2開始打香港隊, 一星期訓練足6日, 有時連學校既堂都上唔到, 考唔到試, 因為要去外國比賽, 但佢成績一D都唔差, 依家已經有大學學位, 只要佢DSE成績有最低收生, 佢就已經一定有大學學位....

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-08-20+發表數

peggy 發表於 15-8-20 19:08
B1A / B1B的同學讀體藝, 即是家長害左佢:igive ...
體藝都係堅收B1的喎, 只顧住運動畫畫都好難入到, 因為面試聽聞係全英的 果啲「好多人」有無睇過人哋個網頁架?

little_yolky 發表於 15-8-21 10:56
體藝都係堅收B1的喎, 只顧住運動畫畫都好難入到, 因為面試聽聞係全英的  果啲「好多人」有無睇過人 ...
囡囡小學同學話, 上到体藝唔洗好似傳統中學讀咁多科, 都几好架

TwinWong 發表於 15-8-21 11:10
囡囡小學同學話, 上到体藝唔洗好似傳統中學讀咁多科, 都几好架
個個禮拜六堂PE喎, 好似主科咁。不過, 唔知以視藝入既同學, 係咪都要上足六堂PE咁慘呢。

little_yolky 發表於 15-8-21 11:14
個個禮拜六堂PE喎, 好似主科咁。不過, 唔知以視藝入既同學, 係咪都要上足六堂PE咁慘呢。 ...

佢同學就係以VA入到体藝, 但無講係咪上足六堂
淨係話主力科係VA, 要用好多時間出作品,
有時見佢同學仔POST 出泥D畫, 真係好有水準, 好正

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-8-21 10:56
體藝都係堅收B1的喎, 只顧住運動畫畫都好難入到, 因為面試聽聞係全英的  果啲「好多人」有無睇過人 ...
我女面試時都是英文對答
"好多人"對體藝認識不多,亦唔會去了解,感覺佢地睇唔起人

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:peggy+發表於+15-8-20+19:08+好多人

原帖由 little_yolky 於 15-08-21 發表
係堅收 B1 學生,面試全英對答,仲要由校長或副校面試,壓力比起由老師面試大。

‹ 上一主題|下一主題