用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-16+15:23+義工…

原帖由 miriam 於 15-08-16 發表
你住邊區??
沙田

miriam  please check pm  發表於 15-8-16 20:43

Yanamami 發表於 15-8-16 16:58
行唔通!我大女唔会啋我,你咪你有你買,佢就係唔睇~
雖然我話中強英弱反之亦然, 其實我係覺得先中後英會易搞d, 始終中文比英文難, 小朋友通常取易捨難, 英文開左頭係難睇返中文, 我係中文開始伴讀後半年先開始英文, 所以英文一直係買故事書, 上左小學開始買中文知識書, 暫時中英距離唔算好大, 中英文書都會自己拎黎睇, 不過家家有本難唸的經, 選擇英小冇辦法唔英文行先
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-16 22:58
雖然我話中強英弱反之亦然, 其實我係覺得先中後英會易搞d, 始終中文比英文難, 小朋友通常取易捨難, 英文開 ...
我两个女接收中文能力不同,—样資源,—样中小,一样禁教法~細女可以轉个部首就同時学四五个詞,係詞唔係字(洗澡、乾燥、噪音、體操……),大女嘛,唔好講詞,四个字对佢黎講係四个全新既字~不过英文細女無家姐禁好(都好,但家姐学英文好似妹学中文禁吸得快,俾幾多吸幾多),妺中英文較平均,家姐就两極~唯有接受唔同人有唔同能力囉……

Yanamami 發表於 15-8-16 23:26
我两个女接收中文能力不同,—样資源,—样中小,一样禁教法~細女可以轉个部首就同時学四五个詞,係詞唔係 ...
中小但英文比中文好咁多點讀上去... 繁體中文就有呢個好處, 所以學中文其實學繁體容易得多, 因為繁體中文個系統有幾千年文化
我都係兩個女, 經過教家姐時既經驗, 我而家教個妹更加無為而治, 3歲讀K1都冇教過佢ABC, 123, 只引導佢學識自理同常識, 雖然家姐睇乜書佢就睇乜書, 我肯定佢睇唔明, 但由得佢, 我好期待佢上小一有乜表現
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-16 23:43
中小但英文比中文好咁多點讀上去... 繁體中文就有呢個好處, 所以學中文其實學繁體容易得多, 因為繁體中文個 ...
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚得水,半本中文書都唔掂下,所以其实好多英中入边衰DSE中文就係呢d学生。

Yanamami 發表於 15-8-16 23:48
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚 ...
但中小既數學同常識都係中文教, 其實真係好難讀架喎, 青春期冇得搞架喇, 聽朋輩多過聽父母, 唯有畀佢知道父母幾時都開一扇門聽佢講心事架咋

MASAYA 發表於 15-8-16 23:55
但中小既數學同常識都係中文教, 其實真係好難讀架喎, 青春期冇得搞架喇, 聽朋輩多過聽父母, 唯有畀佢知道父 ...
佢無讀寫障礙,明既,係差d,詞彙少d,有時理解左第二d野禁啫~~我地GS都係英文,好彩……

回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

我本來都覺得考校外英文試 KET, PET , junior t 冇用, 不過見好多人都有, 就走去了解下, 如果是不用額外補, 我都安排P4/5 考,  因為到時真係冇咩可以放在porfolio 中,  如要額外補, 我又不覺會有此時間.

圍棋我個小一同之前都玩左2,3年, 最後停左, 有時小朋友真的興趣不在, 都無謂再放時間.   

Yanamami 發表於 15-8-16 23:26
我两个女接收中文能力不同,—样資源,—样中小,一样禁教法~細女可以轉个部首就同時学四五个詞,係詞唔係 ...
係, 我兩个女自小好鐘意睇中文小說, 所以讀中文小到英中, 中文沒太大問題,
唔係最好, 小學有時A 或B , 中學都係B 或 C,

大女只係寫作OK, 閱卷答題技巧就差D, 但如老師話將佢考試中文寫作稍好的, 留來第時比師妹參考,
佢都會DRAFT一份再送去比讀北京大學朋友仔幫比佢修改下, 所以DSE好彩綜合能力/寫作/說話/聆聽OK,
至拉到吓分, 為有閱卷PART差D比佢嚇过半死

細女正个暑假沒任何补習, 但佢會睇网上小說渡日, 現已过2000几章,
見佢暫時寫讀書報告/ 報章報告, 都寫得算有文有路
今次中文考試C, 刚好排到名次, 唔知係咪佢班同學有外出补習慣係所以勁,
定佢仲未識運用更好詞彙/定唔太識答文言文, 想揾人教佢答題技巧,
好多次同佢傾补中文, 佢都唔肯, 因為佢話只係鐘意睇書, 唔鐘意寫字喎

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 15-8-17 10:52
其實如果只有語文好,沒有體藝細胞,又沒有數學天分,是否只需讀好校內考試?仲有無需要考公開試來証明自己 ...
我囡數唔得, 只係運動有些少成績.

我囡英文係專補, 補到差唔多年就問返補習社考唔考到 Cambridge, 導師話 ok 先報, 無另外搵多科黎上.

要額外搵時間上堂既無謂考, 有時間都預備好呈分試, 呈分試先係定生死, 公開試只係甜品黎咋, 有部份學校連甜品都唔想要, 因為面試時一開口 (小組討論同單獨面試) 便知龍定蟲.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-8-17+10:52+其實

GenevieveTNL 發表於 15-8-16 00:12
好欣賞和羨慕你可以發掘到囡囡的潛能. 我仍在發掘中,我個除了愛看英文書外,其他活動玩玩下,但又不太
投 ...
Not everyone has interests in sports etc.  It's not practical to push her on ECA just for the purpose of S1.  However, excel in academic is certainly the most fundamental.  My children's swimming coach, her another student got to DGS with only academic, i.e. no performance whatsoever in sports.  She just starts learning swimming when she finished P6.  

回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

my girl is now studying at net 12 女校。  what top schools should be the target? what is the strategy for getting into better schools.

Yanamami 發表於 15-8-16 23:48
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚 ...
你真係要注意下喎, 隔離有帖話有學生DSE科科最低都5, 但係中文2咗, 咁你話係咪OMG? 另外有個學生又有5**, 又有5*, 點知中文1咗, 最後去外國留學, 你有無儲定錢去外國留學呀?

little_yolky 發表於 15-8-20 13:47
你真係要注意下喎, 隔離有帖話有學生DSE科科最低都5, 但係中文2咗, 咁你話係咪OMG? 另外有個學生又有5**,  ...
預左~有心理準備,唔会晴天霹靂~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-8-20 13:35
體藝係B1,屋企人做乜要反對
我囡成績咁好, 又唔係讀唔到書, 點解要去體藝讀, 出面大把好學校喇......................

係, 我囡成績唔錯, 名次都 keep 到係 B1B, 唔係剩得一間學校岩佢.

但我全職照顧佢咁多年, 佢鍾意乜, 讀唔讀到書我會唔知咩, 佢愛運動之餘亦都會為學業負責, 幾項校隊再加好多校內服務都仍然分配到時間溫書做功課, 呈一級名次我係估唔到會咁好 (B1A), 證明到運動係佢最大源動力.

為左呈二 cut 左田徑校隊, 可能時間多左反而成績差左, 呈三知道唔可以失手, 知道叩門時要睇, 級名次追返 1x 名, 換轉你係我會唔會放棄一間佢鍾意既學校呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-8-20 14:34
我囡成績咁好, 又唔係讀唔到書, 點解要去體藝讀, 出面大把好學校喇......................

係, 我囡成績唔 ...
所以咪唔明白點解你屋企人要反對, 因為體藝係好好既B1學校嚟。

不過, 體育好既女仔, 一般都會好硬淨, 驚唔驚弟二日硬淨過頭, 唔夠溫柔。

wan_sosin  要唔溫柔,去邊都可以唔溫柔.  發表於 15-8-21 00:34

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-8-20+14:34+我囡成

原帖由 little_yolky 於 15-08-20 發表
所以咪唔明白點解你屋企人要反對, 因為體藝係好好既B1學校嚟。

不過, 體育好既女仔, 一般都會好硬淨, 驚唔 ...
可能兩個表哥讀傳統教會中學,偏向學術為主仲要成績好好。

我囡三歲前同埋表哥一齊住,細細個已經好男仔頭,温柔兩個字同佢無份。

有人問我怕唔怕佢係 TB,呢樣無得驚,或者大大下兼升中後唔同左,識得嬌嗲下掛

IloveJJ 發表於 15-8-17 13:41
我唔係想額外搵時間上,都係打算自己俾佢做卷考喳!
我係你倒不如俾卷佢做, 操返起科數好過, 考乜鬼公開試, 其他JM話齋, SK II嚟, 最緊要搞好科中英數, 如果有AAA最好, 無都起碼AAB丫。

好似我哋咁, 中英都OK, 只係差科數, 已經好好了, 好多JM已經羨慕死了, 數學做多D實有回報, 有D小朋友中文唔好, 見D JM煩到呢。去到中學, 個個都話小朋友中文唔掂, 幾何聽過有人投訴話數學唔掂丫, 係咪?
‹ 上一主題|下一主題