用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 15-8-15 12:23
//Yanamami  谷到行先勉強達標表示能力强差人意,入到去会有可能跟唔上或辛苦~  發表於 3 小時前//

所以我 ...
我囡 P.5 時係跟當年準備升中兼有家姐已就讀既學姐同媽咪去觀校, 我無跟到去, 呢間學校我都鍾意, 但我想佢用自己觀校後感覺去決定係咪要報, 要報既就為合乎報讀資格去努力, 因為讀既係佢唔係我, 迫佢去只係我鍾意既學校 hea 讀時我仲死多幾錢重.

有幸地我囡入左呢間中學.

HaYi  HY ?  發表於 15-8-15 17:30
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-8-14+13:56+

原帖由 MASAYA 於 15-08-15 發表
我會諗,如果而家學習態度冇問題得到既位置就去考慮相對既中學就可以,呢類中學如果唔需要特異功能,咁妳根 ...
咁煩唔係想有間好嘅中學, 為升大學預備咩?

好奇一問,
其實……除咗真嘅係有興趣之外,同學仔升中之後,仲會唔會繼續呢啲興趣班?  對升大學,到時又有冇用呢?

S-Kwok 發表於 15-8-15 14:20

好奇一問,
另外有個帖我講過我相信揀0岩學校, 然後培養好學習態度同興趣, 要上band one唔難 (因為揀錯學校或逼到冇晒學習興趣佔好多), 除非資質太低或學習障礙等問題, 但我冇辦法證實, 只係我相信而已
我為小朋友係幼稚園準備佢上小學後學習既能力, 小學升中學後既學習能力, 而唔係準備佢點考到小學或考到中學既能力, 所以我預期佢上到就讀得好, 咁佢有能力應付中學課程, 上唔上到大學就睇佢自己夠唔夠勤力

先揀好既中學去預備升大學, 唔係我既教育方向, 當然好既中學對升大學絕對有幫助, 但前提係學生係咪真係有能力讀, 幾好既中學一樣有人升唔到, 唔止講升大學, 升唔到班最後淘汰, 勉強入都冇意思

同埋講明係特異功能, 唔係靠努力就得, 天分一定要有, 各項大型比賽拎到獎既機會仲少過資優 (2%) 既比例, 所以唔好諗住一定有一兩項特異功能傍身, 除左有天分仲要機緣巧合下畀你遇到, 加上應付學業之餘仲要投入大量練習時間... 所以冇興趣就唔好勉強...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

S-Kwok 發表於 15-8-15 14:20

好奇一問,
正如楼上話斎,無論学业成績又好,体艺都好,斎谷好难有頂尖成績,係有天份先得~無兴趣又点会做得好呢?無論讀書体艺边样都—定要自發,个小朋友自己想做好先成事,父母日哦夜逼都唔会有用,呢个就係楼上爸爸講既学习动机、自發同明白係為自己而做,不為向其他人交代。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+14:20+咁煩唔

原帖由 Yanamami 於 15-08-15 發表
正如楼上話斎,無論学业成績又好,体艺都好,斎谷好难有頂尖成績,係有天份先得~無兴趣又点会做得好呢?無 ...
所以我仲等緊阿仔發掘其他興趣
阿仔除咗睇書,佢覺得所有嘢都係浪費佢睇書嘅時間。
圍棋學咗一年,導師要佢跟吓棋譜,佢又係覺得浪費時間,今日問佢其實佢有冇興趣,佢仍然答有,但除咗初學頭幾個月,之後佢無進步過。
我真係唔知點好

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+14:20+咁煩唔

另外有個帖我講過我相信揀0岩學校, 然後培養好學習態度同興趣, 要上band one唔難 (因為揀錯學校或逼到冇晒 ...
我跟你嘅諗法大致相同。

不過,我相信咁多名/神校能出咁多狀元、咁多學生可以上到大學,係有佢地過人之處,所以咁多家長追棒。對我而言,呢類學校唔係我杯茶,亦唔啱我仔讀,即使考到,只會家變、阿仔再無讀書樂趣。

我覺得我作為媽媽,要嘅係引導仔仔尋求佢嘅目標,朝著目標行要行嘅路。
阿仔因為睇書,成日話長大後要研發藥物,我咩都唔識,唯有盡辦法引領佢,等佢自己自覺地keep住佢嘅興趣同嗰團火,即使過幾年目標/興趣改變,都無所謂,因為佢一直為佢嘅興趣,自發性地朝目標出發,過程佢會有得著。 我覺得呢樣好緊要。

我覺得參觀有意的學校或有朋輩的關係可能最有用.

有一間我覺得都好合我個仔的中學(非top tier, band 1 only)  , 我得閒時告訴我個仔, 想成為佢努力的目標, 佢聽左冇感覺.  直至佢有個高幾年的朋友仔, 中一入左, 佢先走來問番呢間學校D野.   因為佢自覺佢地2個都似, 佢以為好易入.   我告訴他人地是band 1 先有機會,  希望快D有機會參觀下, 引發佢的上進心..   

S-Kwok 發表於 15-8-15 17:23
我跟你嘅諗法大致相同。

不過,我相信咁多名/神校能出咁多狀元、咁多學生可以上到大學,係有佢地過人之處 ...

部份正確,部份不正確~
我覚得学校、学生、家長係三位—体~巧婦难為無米炊,單單靠学校都难教出狀元既~~要学生本身質数好,有同輩/同学互相影响、好既学习氣氛、有坊间所講band1家長support,学校老師教导.....好多样野加埋既化学作用。不如話物以类聚近似d?名校就係吸引呢类学生(家長)入讀?所以嘛~揾间跟自己理念相同,同仔女程度配合,大家都舒服既学校就最好。

Yanamami 發表於 15-8-15 18:19
部份正確,部份不正確~
我覚得学校、学生、家長係三位—体~巧婦难為無米炊,單單靠学校都难教出狀元既~~要 ...
好多時名校的input已經贏在起跑線, 雖然話大抽獎只要有band1成績就有機會抽到最top既學校, 但實際上band1A生揀點都多過band1C生揀, 揀得名校家長都唔會只睇成績, 仲有好多原因值得揀, 如果只睇成績就好易錯配

little_yolky  但好多人好似我咁,唔想中學都俾錢,所以都要等到7月  發表於 15-8-20 13:31
Yanamami  禁直資先抜头籌立哂top1A生,無人想等到7 月!  發表於 15-8-15 21:24
Learning to Read, Reading to Learn.

S-Kwok 發表於 15-8-15 17:03
所以我仲等緊阿仔發掘其他興趣
阿仔除咗睇書,佢覺得所有嘢都係浪費佢睇書嘅時間。
圍棋學咗一年 ...
我女都有學圍棋, 佢鍾意捉棋但要上堂就一般, 我冇時間同佢捉所以報d比賽等佢多d機會捉, 除左初初棋院的小比賽有獎外, 之後報難度高d既比賽都冇成績, 不過佢都好鍾意而且學識左唔怕輸, 慢慢佢開始贏到d高級數過佢一段距離既對手, 知道左級數唔代表結果, 之後棋院升級就變得快左好多, 三個月升左三級 (之前試過停左半年冇升過級), 我覺得呢個就係成長, 所以我會畀佢繼續學

醒目開學勳章 王國長老

HaYi 發表於 15-8-15 17:41
HY ? 發表於 3 小時前
唔係 HY, 我囡無資格讀直資名校.

有幸入到既係體藝.

HaYi  good school ah !  發表於 15-8-17 11:00
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+17:03+所以我

我女都有學圍棋, 佢鍾意捉棋但要上堂就一般, 我冇時間同佢捉所以報d比賽等佢多d機會捉, 除左初初棋院的小比 ...
佢太著眼於眼前,以食棋為樂,唔明白要放眼望遠。

你女喺屋企有其他練習嗎?

S-Kwok 發表於 15-8-15 21:50
佢太著眼於眼前,以食棋為樂,唔明白要放眼望遠。

你女喺屋企有其他練習嗎?
小朋友係咁,最開心食大龍,慢慢就明白唔可以睇眼前利益,都係一個學習過程,圍棋可以學到好多道理,台灣有個棋院叫智多星,有時會分享學生成長既經歷同突破,可以用圍棋帶出好多人生道理,幾好睇

我星期六放假先可以同佢捉兩三盤,第時阿妹夠年齡學就可以多d機會捉,而家冇辦法,唯有靠比賽時捉,不過圍棋比賽有樣好,輸贏都捉五六盤,對手又唔同,實戰當練習都幾好,有d技巧佢係對手身上學返黎

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+21:50+佢太著

小朋友係咁,最開心食大龍,慢慢就明白唔可以睇眼前利益,都係一個學習過程,圍棋可以學到好多道理,台灣有 ...
其實我自己真係十五十六,以我仔性格,佢要睇飽書先會想做其他嘢,但要佢睇飽書,真係好難,佢真係可以為咗睇書/自己想做嘅嘢,零晨四點幾自動波起身,等我一齊食埋早餐,做1~2小時練習/功課,又開波睇書,真係睇到8點幾9點都話唔想瞓。但由於佢想達成長大嘅工作願望,佢自己會自動波睇吓chemistry, 背吓prriodic table(當然唔係好勤力,但都叫做自動波)。所以,我會諗,究竟佢真係唔夠時間比佢,還是佢真係覺得打棋譜好浪費時間。

今日佢喺棋院跟其他人對局時,其他人(童年無忌)話佢只顧食垃圾棋,我真係好難過,佢對局真係亂嚟,只顧食棋,學咗一年,但完全無棋藝。

仔鍾意睇書,我當然開心,但我希望佢能有平衡發展

S-Kwok 發表於 15-8-15 22:47
其實我自己真係十五十六,以我仔性格,佢要睇飽書先會想做其他嘢,但要佢睇飽書,真係好難,佢真係可以為咗 ...
佢鈡意果样野自然会自动波会投入~若然佢醉心下棋,自然会自己鑽研棋艺,睇棋書~可能佢兴趣真係唔係呢度?你—廂情願?俾佢自由發展会好d?好似科大有d summer camp佢会有兴趣嗎?同佢將來研發新葯有d关係?

其實我自己真係十五十六,以我仔性格,佢要睇飽書先會想做其他嘢,但要佢睇飽書,真係好難,佢真係可以為咗 ...
如果你可以睇住佢捉,你試下記錄佢每一步棋,網上有d覆盤紙,畀d學生練習覆盤用,但你仔應該未可以自己覆盤,你記錄左畀佢打譜打自己盤棋,應該可以明白到點解只顧食棋係行唔通,或有d apps好似可捉完棋有覆盤功能,不過我唔肯定咁會唔會揠苗助長,最好其實都係捉多d,學一年就打譜我覺得有d快,打人地既譜冇諗過點解咁行或諗唔明作用不大,最多學到個形,睇開d又唔駛難過既,捉棋都係有益身心既活動啫
我女都好鍾意睇書,接近沉迷邊緣,無論件事本質幾健康都好,過量而沉迷都變得唔健康,需要適度限制,暑假除左買書,我仲借左好多唔同類型既書,上至天文下至地理,歷史科學理財世界職業乜都有,最近睇左本海倫凱勒,佢一日睇左四次... 仲係咁推介媽媽睇,話海倫同老師好叻,又睇左本乜乜整理術,之後就自動波執枱執房,我係用佢既興趣去平衡佢各方面既發展,睇書又好運動又好上山下水乜都好,利用佢既興趣去發展可以事半功倍

引用:我都係由+P.3+開始預備,+加上知道我囡鍾意

原帖由 miriam 於 15-08-15 發表
我都係由 P.3 開始預備, 加上知道我囡鍾意既運動係邊項, 主力培訓同比賽.

P.4 時睇定晒各科強弱, 強就輔助 ...
好欣賞和羨慕你可以發掘到囡囡的潛能. 我仍在發掘中,我個除了愛看英文書外,其他活動玩玩下,但又不太
投入,到P3也培養不到課外強項.
成績又要谷,我怕升中時百無,

醒目開學勳章 王國長老

係另一版我有睇過你既分享, 其實你都知佢點解會固執, 點解咁鍾意睇書架.

點解佢只顧食棋, 可能開頭覺得幾得意, 但玩落真係興趣不大, 或者覺得對手唔係佢所要既, 咪全盤棋純食棋黎完成.

我囡都係有衰野要跟, 都花左唔少時間去發掘佢既興趣, 之後再搵其他課程幫佢, 到左今時今日去為佢揀中學, 揀呢間時我都好大壓力, 屋企人反對得好嚴重, 經過兩年時間佢地睇到我囡真係好鍾意運動, 最後由反對變支持.

我地做父母都想為子女好, 但強扭的瓜不甜, 根據佢愛好再作磨合, 我囡愛運動就配合, 你仔愛書愛研究就幫佢, 你係呢段時間留意下邊類中學真係岩佢仲好.

你係一個好媽媽, 花左好多心力希望仔仔可以平衡發展, 希望你可以搵到除左書本外你仔都鍾意既活動.

little_yolky  體藝係B1,屋企人做乜要反對  發表於 15-8-20 13:35

醒目開學勳章 王國長老

GenevieveTNL 發表於 15-8-16 00:12
好欣賞和羨慕你可以發掘到囡囡的潛能. 我仍在發掘中,我個除了愛看英文書外,其他活動玩玩下,但又不太
投 ...
我囡唔鍾意睇英文書, 只鍾意睇中文書, 呢樣我最頭痛.

未真正清楚佢係咪鍾意前, 我當住教練面前鬧佢無心機學唔好再學, 浪費教練心機同時間, 個次鬧完之後成個唔同晒, 操練認真左同小心左. 仲有係見到佢比賽受傷都忍痛去完成, 唔會棄戰, 知道佢真係鍾意先去加強訓練, 有幸以此專項入到心儀中學.

好老實, 睇住佢受傷真係好心痛, 一路睇眼淚係咁流, 比賽完接佢前要抹乾眼淚去接佢, 接住個場比賽又擔心會再受傷, 但佢鍾意我只會支持, 當受傷係拎經驗到下次比賽時小心 d.

MASAYA  一齊笑一齊喊就係最好既支持  發表於 15-8-16 14:10

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+22:47+其實我

原帖由 Yanamami 於 15-08-15 發表
佢鈡意果样野自然会自动波会投入~若然佢醉心下棋,自然会自己鑽研棋艺,睇棋書~可能佢兴趣真係唔係呢度?你 ...
當初揀圍棋,都係呀仔喺書展檔玩完,佢話想玩先報,依家已學咗一年,鍾唔鍾意、仲想唔想繼續,我話比多一期(即2個月)時間佢去諗,我唔想佢樣樣話想試,玩完幾個月就話唔玩。

‹ 上一主題|下一主題