用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年升中一, 你地會唔會比張身份証佢帶住返學呢? ...
go

今年升中一, 你地會唔會比張身份証佢帶住返學呢?

阿仔今年中一, 佢份人好鬼大意, 銀包同八達通都唔見過幾過, 但佢已經12歲, 根據法例好似要帶身份証出街, 但又怕佢唔見, 你地會點做呢?

唔清楚有無呢條法例, 但我仔已中二都未有打算俾佢帶

王家爸爸  到十五歲先算   發表於 15-8-13 17:27

回覆 chanyukyan 的帖子

我啱啱上 geogle check 搵到原來係15歲先要

現時根據香港法例第177A章《1980人事登記(修訂)條例》規定,凡年滿十五歲的香港市民於外出時,必須隨身攜帶身份證,除非有合理的理由向查證人士(警務人員、入境事務隊成員),解釋自已住在哪裡,並能在到時向查證人士出示身份證,否則便屬違法。一經定罪,最高可被處二級罰款及監禁一年。

醒目開學勳章

我同阿女換身分證時問過職員, 佢話14歲才要帶身分證出街

回覆 Mrsleaf 的帖子

應該係15歲, 我攞証件時問個主任, 她説的。

15歲

回覆:今年升中一, 你地會唔會比張身份証佢帶住返學呢

阿仔試過14歲係街俾警察查,佢冇身份証,警察打俾我問身份証號碼,我仔個樣俾年紀細

有朋友孩子一班人去主題公園,全中—生用小童飛入,個個look不像未夠11+,全入了

醒目開學勳章 王國長老

引用:阿仔今年中一,+佢份人好鬼大意,+銀包同八達

原帖由 eeyore_fy 於 15-08-13 發表
阿仔今年中一, 佢份人好鬼大意, 銀包同八達通都唔見過幾過, 但佢已經12歲, 根據法例好似要帶身份証出街, 但 ...
我畀身份證影印本我囡放銀包咋

CynthiaSin    發表於 15-8-14 19:23
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我兩囡在中一時已帶身分證了。
CFSS & SSGC

我囡自理好好,一向做事小心。佢換身份證後想自己袋返,我比佢自己keep.

細仔粗心d,我唔會咁快比佢自己keep....唔係好快又要補領。

引用:Quote:原帖由+eeyore_fy+於+15-08-13+發表

原帖由 miriam 於 15-08-14 發表
我畀身份證影印本我囡放銀包咋
Me 2!

其實最驚唔知要補領幾多次 既然法例係15歲, 我就唔會比佢袋住, 反正佢中學都有學生証......

引用:我囡自理好好,一向做事小心。佢換身份證後

回覆:今年升中一, 你地會唔會比張身份証佢帶住返學呢?

冇比,唔見左補領好麻煩!

中一就唔好俾住,到中三先俾

15歲

回覆:eeyore_fy 的帖子

我個仔中一已堅持帶身份證,他比同齡高大,自理能力一直麻麻經常唔見筆袋,但銀包,証件,手機,鎖匙又keep得很好,現在已升中四慶幸未試過遺失