用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2015-16 香港神託會培基書院交流區
樓主: dickdickmama
go

2015-16 香港神託會培基書院交流區

回覆:fi-fi 的帖子

多謝家長詳細回覆!我仔一早已報Senior band , 所以都唔知道學校有呢個要求!
今日亞仔話去咗籃球選拔

回覆 fi-fi 的帖子

唔該曬家長~ 咁樣講, 即係"音樂家"計劃同音樂堂樂器係兩回事. 唔知道若參加初級弦樂團是否可以揀同一樂器.... 不過老師話下周就要俾答覆, 都唔知點揀...

亞仔問清楚音樂老師啦, 老師建議佢學手風琴, 不用在校外學, 音樂堂學就可以了. 至於"音樂家" 計劃, 聽講不一定要參加.

引用:Quote:原帖由+helencarl1314+於+15-09-17+

原帖由 fi-fi 於 15-09-17 發表
我上星期都有呢個疑問,我仔問完老師後,我大致上明白了,我試下解釋一下,如有錯請更正

我仔在音統學緊中 ...
阿仔話老師: 一定要西樂, 學緊中樂都唔得。

有無今年1F 班既wa group 可以add我呢?

引用:亞仔問清楚音樂老師啦,+老師建議佢學手風琴

原帖由 helencarl1314 於 15-09-17 發表
亞仔問清楚音樂老師啦, 老師建議佢學手風琴, 不用在校外學, 音樂堂學就可以了. 至於"音樂家" 計劃, 聽講不 ...
我果個揀咗鋼片琴,逢星期三4-6:00上堂。揀呢樣係因為上music堂時只需要带對琴棍(10中開始要带樂器,否則當missing homework)

引用:回覆+fi-fi+的帖子 唔該曬家長~+咁樣講,+

原帖由 helencarl1314 於 15-09-17 發表

唔該曬家長~ 咁樣講, 即係"音樂家"計劃同音樂堂樂器係兩回事. 唔知道若參加初級弦樂團 ...
弦樂團內負責呢個樂器?如有do re mi fa~~就可以了,我估音樂老師上堂係train佢哋合奏,例如已經識拉小提琴,咁就唔洗再学新樂器

我仔仔參加Junior band 用小號, 是否即是逢音樂堂要帶學埋小號上堂?我好混亂,麻煩大家提醒提醒

引用:我仔仔參加Junior+band+用小號,+是否即是逢

原帖由 Lisa667 於 15-09-18 發表
我仔仔參加Junior band 用小號, 是否即是逢音樂堂要帶學埋小號上堂?我好混亂,麻煩大家提醒提醒 ...
以我的理解,『係』

謝謝提醒!

鋼片琴要逄星期三學架? 亞仔同我講老師叫佢學口風琴係唔需要特別學, 自己按琴譜練就可以, 我以為只需要音樂堂上學就攪掂....  

引用:回覆+fi-fi+的帖子 鋼片琴要逄星期三學架?

原帖由 helencarl1314 於 15-09-18 發表

鋼片琴要逄星期三學架? 亞仔同我講老師叫佢學口風琴係唔需要特別學, 自己按琴譜練就可 ...
阿仔話唔跟學校學都得,自學又得,外边學都可以,總之上音樂堂合奏交得功課就得

所以最後我報junior band 入面嘅鋼片琴,阿仔話刚星期三有九個同學

我喺通利買對棍,$120

唔該曬~ 早知就唔使咁擔心啦

我囝的音樂老師說學一種樂器,因為要填”Music Activity Participation Record Form”。我囝對音樂设有興趣,要迫他學真頭痛,他又不想在學校學,外邊學又貴。不學的話,可能影響平時分,真不知如何是好!:

回覆:2015-16 香港神託會培基書院交流區

請問培基書院老師對學生關顧及鼓勵性夠唔夠?
小女小六成績around band1尾至band 2 頭,唔知考form 1機會大嗎?

bctfz03 發表於 15-10-8 10:11
請問培基書院老師對學生關顧及鼓勵性夠唔夠?
小女小六成績around band1尾至band 2 頭,唔知考form 1機會大 ...
暫時來講我滿意老師對阿仔關顧問題, 而鼓勵性問題要問下阿仔先, 另如果係B1尾B2頭學生, 面試表現OK的話入到機會我諗都ok嫁.

回覆:2015-16 香港神託會培基書院交流區

Thx for reply, 到學校交通如何

回覆 yuiyui82 的帖子

請問培基多什費嗎?

請問各位家長,我仔今年升中,這間學校難入嗎?小朋友讀得開心嗎?

回覆:bctfz03 的帖子

可以參考學校網頁