用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全日制實施
樓主: CherylChloe
go

全日制實施 [複製鏈接]

回覆 siden 的帖子

係呀回家慢慢吃飯
做下功課,温習,洗澡
4時左右可看cartoons or play games
630pm dinner, 9pm sleep。
家姐有D同學p4仲瞓下午覺才做功課

引用:Quote:CherylChloe+發表於+15-8-7+10:20+聖

原帖由 Soundervolt 於 15-08-07 發表
聖心比較特別,私立、津貼共處一校
聖心私立於2014年9月已搬左去前聖心商科校址,私立部同津校部已經有自己既校舍。番半日有好有唔好,女女的確每日放學早番輕輕鬆鬆,但一到長週星期六仲要早起,星期五晚人人去玩佢要趕功課就慘!仲慘係阿媽我要同佢星期六一齊咁早起身😅

其實全日原意是好的 !...只是已經本末倒置

引用:其實全日原意是好的+!...只是已經本末倒置

原帖由 subb 於 15-08-07 發表
其實全日原意是好的 !...只是已經本末倒置
Yes

It's very nice to have adequate homework lesson and ECA

But now many schools use the afternoon nearly all for teaching

Even school ECA either on Saturday or after school

Homework done at home

完全違背初衷

回覆:全日制實施

我都鍾意半日,阿女有幸入咗,希望好好運用半日時間唔好浪費咗啦!

有d全日制學校係放兩點幾。

回覆:teambuilder 的帖子

放2點半有邊幾間?

引用:有d全日制學校係放兩點幾。

原帖由 teambuilder 於 15-08-07 發表
有d全日制學校係放兩點幾。
真係想請教有邊d全日制學校係放兩點幾?

引用:聖心私小未有轉全日的定案,且已經搬走左。

原帖由 B.B.BaBa 於 15-08-07 發表
聖心私小未有轉全日的定案,且已經搬走左。津校部已定於 2016 開始轉全日

...
私小講咗唔轉全日. 讀緊家長唔想轉.

引用:其實一年上午一年下午慣左又冇咩。。at+lea

原帖由 cmchang0927 於 15-08-07 發表
其實一年上午一年下午慣左又冇咩。。at least 有三年上午的快樂時光。下午班時上午學野比group 錢但上priva ...
喺.  你講得中.  我女無論返下定上. 因時間全日制制未放學. 佢學英文oral& grammer 應是group class 變成private lesson.  價錢1樣.

我女學校1全學年返12個星期六長週.  冇廿個咁多

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-08-07+發

原帖由 2boba 於 15-08-08 發表
真係想請教有邊d全日制學校係放兩點幾?
LS . SJPS. MPS

引用:Quote:CherylChloe+發表於+15-8-7+10:34+不

原帖由 hkpapa852 於 15-08-07 發表
其實聖保祿又唔係分上下午校, 只有下午校, 我真係唔知點解佢唔轉全日呢?
聖保祿喺上下午班梅花間竹.  得12個課室. 要等批款興建新翼. 可惜撥款1拖再拖.

由亞女第1年入學講p3 時會轉去臨時校舍轉全日制,我諗畢業都未有下文。

引用:Quote:原帖由+2boba+於+15-08-08+發表真係

原帖由 pooh仔 於 15-08-08 發表
LS . SJPS. MPS

LS、SJPS、MPS夏令時間只係上午上課。

karen55407    發表於 15-8-8 23:23

回覆 pooh仔 的帖子

Haha actually our girls are in the same school. I didnt count how many long weekends we had for each yr。。。i just guess there were less than half a yr were long weekends. I was so happy it didnt change to a full day school! My girl will have her last am school this yr。。。 so good

回覆:cmchang0927 的帖子

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+15-08-08+發表LS+.

原帖由 Soundervolt 於 15-08-08 發表
LS夏令時間只係上午上課。
乜全日制夏令時間唔喺只返上午咋咩?

siden 發表於 15-8-7 16:23
無庸置疑係半日好些。

唔講其他。
我估好多家長—样会编排補习、体艺班、甚至功課班……尤其雙職家長~

放2點多的學校是否返8點或更早 ??!!!

有d學校是返早放早, 有d是返晏d放晏d
現在比我感覺一般全日小學返學時間,重長過d中學生

Soundervolt  07:45-14:45  發表於 15-8-10 10:11

其實每間學校的上下課時間唔同,覺得全日制太長的,不如講下你地 ideal 既番學時間係幾長再聽其他jm推介?

番8:00放兩點幾既仲有:仁立,仁紀, 真光 (quote from chsc),另aps,sfa, 英華都放兩點幾。

我寧可返晏D!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題