用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全日制實施
go

全日制實施

今天看星島教育報,原來全港只余兩間小學未有確定時間表轉全日。

回覆:全日制實施

Which 2?

hkpapa852  應該係聖心同聖保祿  發表於 15-8-7 10:18

聖心,聖保祿天主教有商討或規劃,但未有時間表。番禺華仁和北角衞理小學等通過撥款建新校舍,2018年完成。

CherylChloe 發表於 15-8-7 10:20
聖心,聖保祿天主教有商討或規劃,但未有時間表。番禺華仁和北角衞理小學等通過撥款建新校舍,2018年完成。 ...
聖心比較特別,私立、津貼共處一校

呢兩間真難得。

不過只怕最後都有壓力下轉全日,St Paul Catholic 有方案搬去柴灣臨時校舍擴建原校,又係等批。

CherylChloe 發表於 15-8-7 10:34
不過只怕最後都有壓力下轉全日,St Paul Catholic 有方案搬去柴灣臨時校舍擴建原校,又係等批。 ...
其實聖保祿又唔係分上下午校, 只有下午校, 我真係唔知點解佢唔轉全日呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

St paul Catholic 是一三五年級下午班,二四六年級上午級;要轉全日便要擴建校舍,現在不夠課室用。所以有搬去臨時校舍方案。

其實我鐘意番半日~

將讀聖保祿, 想佢快d轉全日

引用:將讀聖保祿,+想佢快d轉全日

原帖由 MiffyBus 於 15-08-07 發表
將讀聖保祿, 想佢快d轉全日
讀全日,小朋友好辛苦的

karen55407    發表於 15-8-8 23:18

kvvvcheung 發表於 15-8-7 10:52
其實我鐘意番半日~
讀半日, 好似好好, 但如果你係讀下午校呢? 1:xx返學, 5:xx放學, 其實一D都唔過癮.

另外, 唔好忘記返半日既學校星期六係會有"長短週", 又少咗一堆星期六可用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:CherylChloe 的帖子

請問邊間聖心?

引用:請問邊間聖心? +

原帖由 fredachowct 於 15-08-07 發表
請問邊間聖心?
嘉諾撒聖心小學~堅道嗰間

回覆 hkpapa852 的帖子

而且是一年上午一年下午,梅花間竹

回覆 hkpapa852 的帖子

exactly

回覆:siden 的帖子

宜家好多全日制學校下午課堂好多時都係功課堂,其實方便咗小朋友做功課同溫習嘅問題。

聖心私小未有轉全日的定案,且已經搬走左。津校部已定於 2016 開始轉全日

其實一年上午一年下午慣左又冇咩。。at least 有三年上午的快樂時光。下午班時上午學野比group 錢但上private lesson咁。長週不是每個星期六上,一年約廿次左右。我仔番全日,如果課後有活動,又係五六時才回到家,和家姐的下午時段差不多。

引用:其實一年上午一年下午慣左又冇咩。。at+lea

原帖由 cmchang0927 於 15-08-07 發表
其實一年上午一年下午慣左又冇咩。。at least 有三年上午的快樂時光。下午班時上午學野比group 錢但上priva ...
無庸置疑係半日好些。

唔講其他。

起碼個小朋友一定夠時間休息,亦會有少少hea時間用來遊玩或閱讀。