用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 秀茂坪小學邊間好?
go

秀茂坪小學邊間好? [複製鏈接]

朋友仔升小一,活躍而合群,想找附近小學,以下四間如何排位喎,有冇人指教?

秀明,堅樂,官小(秀明道), 秀茂坪天主教

校風,師資愛心,升中成績等點睇??

3    0    0    0

引用:朋友仔升小一,活躍而合群,想找附近小學,

原帖由 Bigpig_2007 於 15-08-06 發表
朋友仔升小一,活躍而合群,想找附近小學,以下四間如何排位喎,有冇人指教?

秀明,堅樂,官小(秀明道),  ...
1:官小/ 秀明(呢道好多家長鐘意)
2:堅樂
3:天主教(無咩人講)

回覆:秀茂坪小學邊間好?

官小/秀明

秀天放最尾

唔知點解,觀塘區既天主教學校, 感覺係間間都無乜人講???

Thanks大家~!   

我朋友問之前區內係未有單教師雞姦小學男生? 究竟拉左人咪?  有冇人知邊間小學?  真係我都想知.....

引用:Thanks大家~!+++我朋友問之前區內係未有單

原帖由 Bigpig_2007 於 15-08-12 發表
Thanks大家~!   

我朋友問之前區內係未有單教師雞姦小學男生? 究竟拉左人咪?  有冇人知邊間小學?  真係我 ...
幼稚園家長group內有其他家長講過係邊間,但唔知真定假,亦唔知佢邊到收風返黎。

引用:Thanks大家~!+++我朋友問之前區內係未有單

原帖由 Bigpig_2007 於 15-08-12 發表
Thanks大家~!   

我朋友問之前區內係未有單教師雞姦小學男生? 究竟拉左人咪?  有冇人知邊間小學?  真係我 ...
真係唔知邊間,淨知個小朋友住秀茂坪

hagupit 發表於 15-8-12 19:05
幼稚園家長group內有其他家長講過係邊間,但唔知真定假,亦唔知佢邊到收風返黎。

...
好想知wor,透露下少少聽下ar

引用:Quote:原帖由+Bigpig_2007+於+15-08-12+發

原帖由 hagupit 於 15-08-12 發表

...
邊間?
Pm me thx

回覆:秀茂坪小學邊間好?

首選: 路德會聖馬太/觀塘官立(秀明道)
次選: 堅樂
次次選: 秀明
寶校: 秀茂坪天主教(識人係裡面教,太多中港融合家庭,全班差唔多一半人食阿公)

以上純粹個人意見!!!

引用:Quote:原帖由+Bigpig_2007+於+15-08-12+發

原帖由 hagupit 於 15-08-12 發表

...
Pm我好嗎?我個小朋友將會係嗰邊返學

回覆:小花媽咪 的帖子

謝謝~!朋友話聖馬太太多功課唔選,度堅2, 3 位......

選擇堅樂>秀明,係升中派位好些嗎?請問師資,校風,功課量等OK?

回覆:hagupit 的帖子

幫忙開估好嗎?如不方便可以pm, 真係想知,謝!

Bigpig_2007 發表於 15-8-16 18:32
謝謝~!朋友話聖馬太太多功課唔選,度堅2, 3 位......

選擇堅樂>秀明,係升中派位好些嗎?請問師資,校風 ...

堅樂升中派位,之前未公佈過升中各校派位人數,不過上年簡介會時堅小校長講過,因為和堅樂中學一條龍(現在已斷龍),所以有50%學生會選擇升堅中,至於有多少人升band1中學校長就無講,只係口頭講左幾間觀塘區band1中學,話都有同學升上那些中學。 校長仲提及學校藍球頗出色,上年有個男仔因為藍球打得好,所以入左男拔。

http://www.hgps.edu.hk/f1_allocation.htm

秀明升中派位,之前3屆都有公佈各間中學派位人數,今年就沒有:

2011-2012

2012-2013

2013-2014

2014-2015

http://www.saumingps.edu.hk/rise/result.php

醒目開學勳章

Bigpig_2007 發表於 15-8-16 18:32

選擇堅樂>秀明,係升中派位好些嗎?請問師資,校風 ...
唔揀都要放。要填晒…冇記錯應係30間。好彩就好…唔係就好易飛咗唔知去邊。只講秀茂坪就個人意見只會官小同辛苦d嘅聖馬太OK…但我所知秀明好似教學方法都影響唔少家長揀。升中派位…官中都係b1a,聖馬太係秀茂坪名校。我女當年官小未搬上秀茂坪,所以冇排頭位。而家姪女9月k3黎緊揀,不過大伯同伯娘(新移民)是但,完全冇攞基本資料…即係小班、係咪普教中、派位、番放學時間…冇睇。只諗秀茂坪官小同堅樂一個字…近…藍田都話遠…俾我會搬晒藍田區同油塘兩間油基及基顯响頭五或頭十位。堅樂佢功課好似幾深但派位唔得,佢中學係b2~3…秀天人地話派到即叩門…真係冇乜人提。揀小學最好睇埋佢升中派位人數派邊間。我女前兩年就係好煩…而家升中三。希望幫到你^^

hagupit  官中應該係band 1C  發表於 15-8-25 11:37
我女2001年1月8日QE出世  

引用:Quote:Bigpig_2007+發表於+15-8-16+18:32+

原帖由 gloriap 於 15-08-25 發表
唔揀都要放。要填晒…冇記錯應係30間。好彩就好…唔係就好易飛咗唔知去邊。只講秀茂坪就個人意見只會官小同 ...
請問秀明教學方法出了什麼問題?何否詳細一點?謝
另外秀天真的那麼差?

醒目開學勳章

jkhn1234 發表於 15-8-25 09:32
請問秀明教學方法出了什麼問題?何否詳細一點?謝
另外秀天真的那麼差?

...
秀明好似佢教英文有套教學方法呱…所以秀茂坪都好多人揀。我都係網上睇。我老公當年唔鍾意佢係勞工子弟學校,所以冇揀响前面。秀天我都唔明d人評價點解咁差。當時我都唔了解呢間。而家咁多年前唔清楚。

醒目開學勳章

官中有冇跌就唔知。前兩年唔係b1a都係b1b,因為當時b1c好似只呂郭

我估觀塘區band 1學校大致係咁分法:

1a (排名不分先後)
藍田聖保祿中學
聖傑靈女子中學

1b (排名不分先後)
聖言中學
觀塘瑪利諾書院

1c (排名不分先後)
順利天主教中學
觀塘官立中學  
梁式芝書院