用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 東華三院黄笏南2015-16交流區
樓主: Jolin
go

東華三院黄笏南2015-16交流區

x'mas 發表於 15-9-24 00:21
回覆 mk130203 的帖子

Does anyone know the winter school uniform order from 唯一 is ok?

我發覺夏季校服裙金綸d 料真係靚d, 所以冬季都打算去金綸度買

有無人知男西衭金錀ok ma?我夏季條西衭在唯一買, 呀仔話好'鞋'好熱
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

我覺得女仔冬季裙可以喺唯一買,因為我喺昌記買過貴一倍,但質地同唯一相差無幾; 女仔恤衫、男仔褲同恤衫自己出去買就易熨d,阿囝阿囡著得舒服d, 多功能連抓毛褸就應該得“唯一”有,所以一定要訂!

yiu_mimi  Thanks!  發表於 15-9-25 14:38

唔該晒penpen!
呀仔咋日興高采烈俾我睇佢join左咩活動....嘩...足足四樣! 仲有管樂練習, 點夠時間用呀?!俾我哦左一粒鐘, 佢先至話考慮cut 梗D! 😓😓😓
媽媽, 我真係好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛好愛您!!..........冧晒 :-) ~~

b_B 發表於 15-9-25 08:07
唔該晒penpen!
呀仔咋日興高采烈俾我睇佢join左咩活動....嘩...足足四樣! 仲有管樂練習, 點夠時間用呀?! ...
我覺得嘅然報咗就試下先,有d學會唔係經常有活動,應付唔到先退!

我個人認為不應參加太多課多活動, 有些放學後要留兩天, 有些星期六要返, 怕會影響做功課和温習時間, F.1一開始就差不多每天唔係默書就是quiz, 而且現實些就是很多課多活動都對上大學沒有太大幫助.

我個人認為仲係初中,可以試多幾樣,因為到高中就會比較忙,但都要有課外活動,因為高中有個file要寫,如果冇職務或課外活動,到時就冇嘢寫,應該喺初中搵下自己嘅興趣同專長,玩下見識下,唔應該下下計住學果樣玩果樣對入u有冇幫助,唔係到高中,想玩想見識都未必有時間,分分鐘只變成一部讀書機器,少少事都睇唔開! 咩雙碩士、博士都有做傻事、有搵唔到工,連高材生都比冒認“順風”騙咗舊錢!!

HermanWai    發表於 15-11-25 18:48

b_B 發表於 15-9-25 08:07
唔該晒penpen!
呀仔咋日興高采烈俾我睇佢join左咩活動....嘩...足足四樣! 仲有管樂練習, 點夠時間用呀?! ...

我聽阿女講, 佢d 同學玩樂團一星期要練2日, 時間仲好長下

但老師就要求佢繼續學管樂, 佢話想出外學喎

我女參加左2樣咋, 佢話想join 哂 紅十字會同 女童軍, 我話制服隊伍參加一樣好了. 佢仲參加 家政學會, 因為佢好為食, 佢想學整嘢食呀

penpen 發表於 15-9-24 21:06
我覺得女仔冬季裙可以喺唯一買,因為我喺昌記買過貴一倍,但質地同唯一相差無幾; 女仔恤衫、男仔褲同恤衫自 ...

謝謝penpen

咁我全部在唯一訂, 唔洗煩, thanks!

penpen  恤衫自己另外買好d喎  發表於 15-9-25 14:12

penpen 發表於 15-9-25 13:52
我個人認為仲係初中,可以試多幾樣,因為到高中就會比較忙,但都要有課外活動,因為高中有個file要寫,如果 ...

其實我都想阿女參加多d 課外活動, 辯論學會, 天聞學會, 籃球, 排球, 我自己都好想玩, 無奈佢真係好 "懶", 話無興趣

yiu_mimi 發表於 15-9-25 14:05
我聽阿女講, 佢d 同學玩樂團一星期要練2日, 時間仲好長下

但老師就要求佢繼續學管樂, 佢話想出外學喎
管樂團係練得密㗎~  出去學單對單都好嘅,我果個由初小已經係老師上門教~制服團隊我都覺得參加一個夠了,嘜有家政學會? 我果個對食有興趣對煮冇興趣所以冇同我提過

HermanWai  請問管樂團是那兩日, 時間係幾點至幾點。  Thanks  發表於 15-11-25 18:50

yiu_mimi 發表於 15-9-25 14:10
其實我都想阿女參加多d 課外活動, 辯論學會, 天聞學會, 籃球, 排球, 我自己都好想玩, 無奈佢真係好 "懶",  ...
佢哋大個,唔想都冇得迫,但係做父母嘅都要提佢哋,只能盡力做到咁

penpen 發表於 15-9-25 14:10
管樂團係練得密㗎~  出去學單對單都好嘅,我果個由初小已經係老師上門教~制服團隊我都覺得參加一個夠了,嘜 ...

佢就係話係學校要同S2 一齊學, 一班人一齊學唔方學得好喎, 所以想出邊一對一學, 咁都啱既

我女好有興趣整嘢食, 會幫我手將蘿蔔批皮切件煲湯, 又會一齊整甜品

我會要佢幫手做家務, 要有能力照顧自己

penpen  不過見佢返咗成日學返到屋企就唔捨得要佢做家務  發表於 15-9-25 14:42
penpen  我果個都識自己煮個麵切嘢洗魚都Ok嘅  發表於 15-9-25 14:41

penpen 發表於 15-9-25 14:14
佢哋大個,唔想都冇得迫,但係做父母嘅都要提佢哋,只能盡力做到咁

我個暫時可以迫下, 佢成日坐係度做功課/睇電視/玩手機, 於是我幫佢報名打羽毛球比佢運動下, 佢初時唔肯去, 玩玩下如話好玩喎

penpen  me2  發表於 15-9-25 14:42

想問下有無好中文補習老師介紹一下呢?我小朋友 作文一向差, 所以想補補佢....
12月15日出左世啦!似足我老公!

回覆:東華三院黄笏南2015-16交 ...

想請問冬季校服係未金錀都有?校褸有沒有?去唯一訂話要遲起貨
謝謝

Anson 返學喇!

請問各位知唔知道10月尾的standardize test佔全年考試的幾個%??????

deleted

回覆:yiu_mimi 的帖子

eclass 有測驗時間表同範圍呀

Anson 返學喇!

Del