用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
樓主: hkpapa852
go

統一派位"主動尋寶法"   [複製鏈接]

銘基,聖若瑟是否一線,系個人標準,所以數人頭,再按自己的標準計下幾多個入一線

因為我識得有家長認為無人入英皇,皇仁,男女拔,喇沙,St Mary 呢d,間學校吾算有人入一線學校,她說九龍華仁都吾算

terenceytf 發表於 15-8-17 12:56
hkpapa 你好,我都係一個爸爸,第一次面對子女升小一嘅問題。我嘅校網係 72 網,自己亦有同太太去過一些學 ...

幫推! 可否請您講埋70,71,萬分感謝!!!

hkpapa 你好,我都係一個爸爸,第一次面對子女升小一嘅問題。我嘅校網係 72 網,自己亦有同太太去過一些學 ...
我唔知可唔可參考,我識得住天水圍既親朋,小學係自己區讀,升中好多都讀屯門既中學,中學網屯門區較好 (好似係),即係佢地應該都係自行入,你可以留意下邊間小學派位派屯門中學既多,理論上中學都認同呢d小學畢業生既能力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

啱啱搵咗D關於72網小學既今年既升中派位資料, 參考下:

2013/2015年度升中派位資料:

學校

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

天水圍天主教

40.48%

40.48%

0.00%

天水圍官立

33.33%

33.33%

0.00%

獅子會何德心

17.31%

17.31%

0.00%

李兆基

< 22%

葉紹蔭

23.08%

23.08%

0.00%

靈愛

11.11%

11.11%

0.00%

李東海

25.00%

25.00%

0.00%

姚達之

> 16.07%

16.07%

0.00%

伊利沙伯舊生會小學分校

14.96%

14.96%

0.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你好勁呀!

longlongpochuma 發表於 15-8-18 09:49
幫推! 可否請您講埋70,71,萬分感謝!!!

70,71暫時無乜嘢搵到, 睇住先:

2012/2014年度升中派位資料:

校網

學校

升一線中學比例

屯門官立

> 55.46%

何壽基

> 29.03%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-18 14:36
70,71暫時無乜嘢搵到, 睇住先:

2012/2014年度升中派位資料:

謝謝您!!

引用:Quote:terenceytf+發表於+15-8-17+12:56+hk

原帖由 MASAYA 於 15-08-18 發表
我唔知可唔可參考,我識得住天水圍既親朋,小學係自己區讀,升中好多都讀屯門既中學,中學網屯門區較好 (好 ...
Thanks for your information.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-18+14:57+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-18 發表
多謝你!想請教下如果「主動尋寶」的話,係咪即係好似李東海呢啲可以考慮呢?謝謝你!

terenceytf 發表於 15-8-19 01:16
多謝你!想請教下如果「主動尋寶」的話,係咪即係好似李東海呢啲可以考慮呢?謝謝你!

...
呢個帖既原意, 係幫大家發掘一D區內較不受歡迎, 但其實以升中派位表現嚟講可以考慮作"防寶"既選擇.

唔係叫你直接諗吓入唔入間學校.

至於係咪可以考慮, 建議你花D時間去瞭解下呢D學校. 畢竟, 升中派位表現只係其中一個參考指標

引用:Quote:terenceytf+發表於+15-8-19+01:16+多

原帖由 hkpapa852 於 15-08-19 發表
呢個帖既原意, 係幫大家發掘一D區內較不受歡迎, 但其實以升中派位表現嚟講可以考慮作"防寶"既選擇.

唔係叫 ...
明白,謝謝你。

根據官方網頁,沙崙在13/14年度有三班畢業生,但學校那圓形圖只有51人畢業,平均每班17人?似乎不合邏
輯!一般小班有23人左右,難道在這六年裡,走D走D,剩下17人?又或有十多人的升中資料沒有列出呢?

個圓圖的title寫左系摘要,無講過系列曬全部人數,所以我當初看這個圖時系吾肯定總人數

PKKP 發表於 15-8-20 23:18

根據官方網頁,沙崙在13/14年度有三班畢業生,但學校那圓形圖只有51人畢業 ...
又似乎無錯噃....總會有D地方睇吓每班大約人數既...2014/15 學生校內相...數人頭

http://www.sharonlu.edu.hk/studentphoto/1415/20140930/page/image10.html

PKKP 發表於 15-8-20 23:18

根據官方網頁,沙崙在13/14年度有三班畢業生,但學校那圓形圖只有51人畢業 ...
唔, 其實你識唔識睇"圖表"?

圖表顯示係以"百份比"計. "51份"係按照圖表顯示"既粗略估計, 唔代表係51個人喎!

至於係咪仲有學生派位沒有顯示出嚟, 我唔肯定.

不過連派入"林炳炎"同"德貞"既人數比例都有例出嚟, 我又諗唔到有D咩學校派到去唔可以列出嚟咁失禮啦!

hkpapa852 發表於 15-8-21 13:38
唔, 其實你識唔識睇"圖表"?

圖表顯示係以"百份比"計. "51份"係按照圖表顯示"既粗略估計, 唔代表係51個人喎 ...
我當初也想過是否有學生的派位結果未列出,但又覺得有部分學校都列出來,還有什麼學校吾會列出來呢?
我覺得如果有,可能性系嘉道理,因為我見過有非華裔畢業學生穿著嘉道理的校服來接弟妹放學,但我覺得就算吾列出來也不算是失禮,因為這是受學生的背景因素影響。

hkpapa852  NCS 都唔一定要入嘉道理, 有能力既一樣可以入LS  發表於 15-8-21 14:03

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-11+13:27+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表

依家越嚟越多校網變咗天地網, 叩門亦越嚟越難. 唔想派得太 ...
請教40網點填表好?大坑東宣道如何,網上好少人提到,但住得近,如不太差,會諗下填乙二

kate12210 發表於 15-8-21 15:04
請教40網點填表好?大坑東宣道如何,網上好少人提到,但住得近,如不太差,會諗下填乙二

...
呢間學校真係無乜公開資料搵到嚟評估佢既水平.

但應該唔會太差, 否則唔會近幾年都仲可以年年全級收足重有成130人畢業.

引用:Quote:kate12210+發表於+15-8-21+15:04+請

原帖由 hkpapa852 於 15-08-21 發表
呢間學校真係無乜公開資料搵到嚟評估佢既水平.

但應該唔會太差, 否則唔會近幾年都仲可以年年全級收足重有 ...
40網係好多學校甘,但熱門校如果唔係填乙一都唔使指意有機會,乙二三做保險校的真係好難填!乙三到依家都唔知點填好

回覆 LeeCC 的帖子

多謝大家提醒!我看漏眼!差點被誤導了!
沙X學校寫明摘要,即不是全部啦!
51份又不等於51人!一人一份不是最清楚簡單嘛!(欣賞大天,列明男女人數等)
那麼,等於102人?三班畢業,102人又太多,不合理!

然則,是否三班各列出最好的17人????變成那圓形摘要?

我怕樓主好心做壞事!被利用了!

‹ 上一主題|下一主題