用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
樓主: hkpapa852
go

統一派位"主動尋寶法"  

康鈣C 發表於 15-8-13 02:01
乜原來沙崙咁勁㗎?!我係舊生,之前爬文話沙崙變咗寶校,我重打定輸數自行一定唔會揀,睇嚟依家可以諗諗!:e ...
雖則可能尋到寶, 但要留意有冇校車
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 康鈣C 的帖子

我覺得沙崙POST出來D成績有懷疑囉!
當年只收到兩班,即係學生多是扣門失敗才入讀這校,有怎會有29%BAND1學生?

那數字太誇張了吧?

我當初看這個表,不肯定那年系三班定兩班,所以無理會%,只系估計每間中學的入讀人數,大概有幾多人入band1
照甘講,當初入讀的都係扣不到門的,才讀沙崙,質數應該參差,六年後有此人數入讀一線也不太差喔

PKKP 發表於 15-8-14 11:20
回覆 康鈣C 的帖子

我覺得沙崙POST出來D成績有懷疑囉!
小一時派位唔好又叩唔到門既小朋友, 唔代表佢地學術能力一定差.

而且6年小學生涯, 可以有好大變化.

如果考得入學校既一定係叻既, 考唔入一定係唔掂, 咁點解年年D狀元多數都係出自官津中學, 只有少量係由直資中學出既? 佢地個個都考得入嫁喎?!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-14 11:53
小一時派位唔好又叩唔到門既小朋友, 唔代表佢地學術能力一定差.

而且6年小學生涯, 可以有好大變化.
有些家長假設叩不到門的,或考不到學校的籮底橙,一世就完了
我身邊真系有如此想法的家長

LeeCC 發表於 15-8-14 12:08
有些家長假設叩不到門的,或考不到學校的籮底橙,一世就完了
我身邊真系有如此想法的家長
...
其實亦有不少家長覺得只要唔係學校太差都會俾仔女去讀, 我相信沙崙有不少此類家長.

11網D寶校以前咪一樣無人揀, 升中派位一樣有3X%-4X%人入到一線中學.

引用:回覆+康鈣C+的帖子 我覺得沙崙POST出來D成

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-8-14+11:53+小

康鈣C 發表於 15-8-14 12:43
學校自己個website post出嚟,都會係假㗎?

其實呢位家長既諗法好有趣, 學校網站公佈既資料就覺得需要質疑, D唔知乜頭乜路網站公佈既所謂學校評分同排名就覺得好有參考價值

回覆:統一派位"主動尋寶法"

會不會因為近年小六學生比較少,學位較多競爭較少⋯所以b2學生也易入b1學校呢?

引用:Quote:康鈣C+發表於+15-8-14+12:43+學校自

pigsa 發表於 15-8-14 13:38
會不會因為近年小六學生比較少,學位較多競爭較少⋯所以b2學生也易入b1學校呢?

...
呢個當然會係一個可能, 但亦非必然. 其實你可以睇番, 有不少小學今年派位係差過上年.

另一個最大原因係, 某D地區因為多咗一D唔幫學生作升中呈分既小學, 結果令不少原本B2學生變B1, B3變B2, 所以亦間接另寶校升中派位表現變好. 其中影響最大既係沙田, 西貢(軍澳)同深水埗呢幾區

想問問樓主有沒有91網的聖華及信義近年的升中情況呢?謝謝

回覆 hkpapa852 的帖子

嘩!好大篇幅呀!簡直是廣告一則!
那網站概括了中/小學幼稚園等,資料多,有錯在所難免,但覺得它分析31/32,又頗中肯,已說了參考,不宜盡信!我一定不會像一D人教人把某校放乙一......免得誤人子弟!

沙崙13-14年45%升一線中學?怎樣計?
那一大堆數字從何而來?

聖若瑟?一線?
銘基,一線尾?二線頭?

六年可以又很大變化,成績要追及較好的學校很難,還要追過,甚至不指一間,而是追過兩間小學,這機會率,我不懂計囉!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 嘩!好大篇幅呀!

回覆 康鈣C 的帖子

其實香港爸爸可去收人錢,有指點人迷津的級數ga la, 但係佢無收錢咁係度幫人諗計,真係好好人。

數據呢d野,唔信咪自己去搵d數字計下lor.

PKKP 發表於 15-8-16 22:34

圓圖來自學校的網頁,樓主用心的分析出來的,如果不清楚total population,不相信%,就當圓圖內的每1份代表一個人,最基本的人數單位,可以數到幾多個人頭,樓主的分析只是想方便大家,如果懷疑分析結果可以用自己方法分析

PKKP 發表於 15-8-16 22:34

我只係根據學校提供既官方資料再加以分析, 當然你可以唔認同.

如果咁叫賣廣告, 我年中都幫唔少學校賣.
話時話, 如果真係算廣告, 係咪可以同學校收番錢先? 係既話益下你, 你幫我將下面呢兩個帖入面既學校廣告費收番嚟, 同你5:5分賬.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464

我個份你就唔駛俾我啦, 幫我捐俾東華三院家庭輔導部啦! 俾番張收據我得嫁啦!

其實我覺得, 不少人因考小一/小一選校遇上不少問題, 佢地需要既, 唔係升學顧問, 其實係家庭輔導. 家庭輔導先可以令佢地明白到底自己想要D乜, 而唔係隨波逐流咁去人考你又去考, 或者人云亦云地選校.

LANE2012    發表於 15-8-31 02:37
mayyylai  講得好  發表於 15-8-17 15:52
Charlotte_mom    發表於 15-8-17 15:48
ok3  記得keep住俾多D數據大家參考  發表於 15-8-17 09:30

家庭輔導,都幾貼切。選擇困難時,去搵社工傾下,搵個人做聆聽者,有系統咁統整過d fact, 講講下就會解得通。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-17+09:31+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-17 發表
hkpapa 你好,我都係一個爸爸,第一次面對子女升小一嘅問題。我嘅校網係 72 網,自己亦有同太太去過一些學校簡介會,但仍然感到苦惱。

因為天水圍嘅小學似乎好的,特別係可以升上一線英中嘅,好似唔係咁多。同埋小一派位看來頗容易跌落一些比較差嘅學校,有幾間比較好啲嘅區內小學都話要 1-1-1,否則連面試嘅機會都冇,令到自己更不知如何是好。所以,可以指教一吓嗎?謝謝你! (自己個仔比較鍾意英文同埋活動一啲嘅上課模式,第一志願宜家諗緊天水圍天主教,伍冕端,天官。我都知係極難入,得 15 分)

hkpapa852  新界西同新界北我無乜認識, 試下幫你睇睇  發表於 15-8-17 13:00