用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真鐸學校(45網) 與九龍灣彩霞道呂明才小學 (46網) ...
go

真鐸學校(45網) 與九龍灣彩霞道呂明才小學 (46網) [複製鏈接]

我45網,傳統大班單向教學,未必適合好動兒子,實投訴多過食飯。

以上兩間二線較happy小學,都會"自行"階段考慮,大家有何意見?先謝
   1    0    0    0

回覆:Lam3Tai 的帖子

呂明才都好搶手㗎!

Lam3Tai 發表於 15-8-6 10:45
我45網,傳統大班單向教學,未必適合好動兒子,實投訴多過食飯。

以上兩間二線較happy小學,都會"自行" ...
呂明才係46網大熱, 啱啱今年大抽獎乙1都有不少人唔中

真鐸其實唔算係happy school, 佢地對學術要求一D都唔少. 有用家話功課量拍得住錦泰添. (呢點我唔知真定假)

45網既happy school係基慈, 老師對學生較關顧. 而且近兩年都開始多人揀, 由自行收生不足到今年放乙3已經入唔到. 不過佢今年升中派位差咗好多, 唔知會唔會有影響.

係45網自行15分大機會入既係慈雲山聖文德, 不過似乎唔係happy school; 另外仲可以諗下可立
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝兩位

Lam3Tai 發表於 15-8-6 13:18
謝謝兩位
其實唔好為咗安心就想一take過係自行揀間易入既攪掂就算, 因為其實係自行階段容易入到, 到大抽獎時都唔會好難入, 我相信到時放乙1都可以入到.

勉強係自行入咗間唔係太想入既, 等於放棄咗有更大機會中獎既大抽獎.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:真鐸學校(45網) 與九龍灣彩霞道呂明才小學 (46網)

請問嘉諾撒新蒲崗如何?是區內一線定二線小學?

回覆:hkpapa852 的帖子

我真係有啲咁諗

回覆:conniew117 的帖子

一線

引用:我45網,傳統大班單向教學,未必適合好動兒

原帖由 Lam3Tai 於 15-08-06 發表

以上兩間二線較happy小學,都會"自行" ...
46呂明才功課,測驗多到嘔!暑期功課中英數各—本。

引用:Quote:原帖由+Lam3Tai+於+15-08-06+發表我4

原帖由 secretrose 於 15-08-06 發表
46呂明才功課,測驗多到嘔!暑期功課中英數各—本。
謝謝,請問你係用家?
我朋友仔仔嚟緊升小二,佢話每天功課大概一小時完成,三至五樣。

aj1234  3至5樣功課今時今日是否算少?  發表於 15-9-4 22:08

謝謝各位意見

hkpapa852 發表於 15-8-6 11:00
呂明才係46網大熱, 啱啱今年大抽獎乙1都有不少人唔中

真鐸其實唔算係happy school, 佢地對學術要求一D都唔 ...
係45網自行15分大機會入既係慈雲山聖文德, 不過似乎唔係happy school; 另外仲可以諗下可立

想問問點解"慈雲山聖文德, 不過似乎唔係happy school" ?

可立既教學&氣氛係點?

THANKS SO MUCH!

‹ 上一主題|下一主題