用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 知道係排s位就唔收……
樓主: kemmyleung
go

知道係排s位就唔收……

回覆:知道係排s位就唔收……

唔好唔開心,再接再厲。上兩年我仔都係咁,唔讀好過讀呀呢啲學校。 我嗰陣都以為係間好有愛心學校,又有兼收位;應該識處理啦。 點知讀左大半年都係不停想辦法勸退你。 一樣係基督教學校~

回覆 kemmyleung 的帖子

唔好意思,我想問下,排緊S位都要另外自己再找幼稚園的嗎?

回覆:jcflower 的帖子

因未知幾時派到S位,如已適齡入學,就要找幼稚園讀住先啊!

唔好意思,想問多個問題,如果未派到S位,又找到幼稚園讀住先,咁系讀緊的途中,收到通知派到S位,那是不是要退學轉S位呢?

唔好意思,太多問題,因我唔太清楚要點做

回覆 kemmyleung 的帖子

請問係邊間保良局?仔都係排緊位,揾緊九龍灣k1

回覆:Cathy9929 的帖子

我反觀塘保良,我入學前有同校方講過呀B 排緊s位  拒地都照收 校長仲話有教無類。  差D 喊左出妮!而家反有一星期到老師都好好 唔會只話小朋友點點點,老師比較多講我知係呀B學習情緒同呀B同其他人嘅互動

引用:我反觀塘保良,我入學前有同校方講過呀B+排

原帖由 kemmyleung 於 15-09-11 發表
我反觀塘保良,我入學前有同校方講過呀B 排緊s位  拒地都照收 校長仲話有教無類。  差D 喊左出妮!而家反有 ...
校長講得出“有教無類“,依D才是從事教育工作的人,真係有心教育小朋友,而唔係當教育係件商品。不過,香港真係越來越少,特別係當你小朋友有特殊需要,你分外感受得到。

回覆:lulumelody 的帖子

講得真啱!

回覆:kemmyleung 的帖子

可否pm 學校資料給我,我小朋友都是發展遲緩,來緊找k1,我都好擔心找不到學校.謝謝!

回覆:kuen_1114 的帖子

我係觀塘區你近嗎?如 ok  就pm 我吖

KCHK 發表於 15-8-16 22:43
樓主, 點呀, 你找到幼稚園未呀?你有無試下讀下午班個d 幼稚園呀? 我住四順個邊的, 舊年都係差不多開學前 ...

想問你排S位排左幾耐?邊區? 謝

引用:我搵到了++保x局嘅k1+校長好好++知道呀B+係

原帖由 kemmyleung 於 15-08-18 發表
我搵到了  保x局嘅k1 校長好好  知道呀B 係s 位都收Thankyou  all
保x局真係有教無類,我仔排緊i位,,校長老師十分有愛心

我反觀塘保良,我入學前有同校方講過呀B 排緊s位  拒地都照收 校長仲話有教無類。  差D 喊左出妮!而家反有 ...
你仔仔什麼問題要排s位?我仔就社交言語緩慢及自閉傾向

引用:我係觀塘區你近嗎?如+ok++就pm+我吖 +

原帖由 kemmyleung 於 15-10-07 發表
我係觀塘區你近嗎?如 ok  就pm 我吖
Can pm me ma ?

Jm你好,我有kwun tong保良局n班的校服和書包,請問你有需要嗎?

引用:此處不留人,自有留人處。我仔在S位出來,

原帖由 legolas625 於 15-08-06 發表
此處不留人,自有留人處。

我仔在S位出來,我的感受係,歧視反而是來自呢D為學障兒童提供服務的機構。 ...
我呢幾個月就係面對咁既問題!我真係真心覺得好sad 明明係有呢d支援既 但佢偏偏就話空間有限 ok 我明白或者我小朋友會加重佢地負擔

你試多幾間,我坦白時花了好大勇氣,因為怕被拒絕,但為了小朋友,努力啊。

呢個世界總有肯包容的學校。

引用:Quote:KCHK+發表於+15-8-16+22:43+樓主,+

原帖由 wendysnoopy 於 15-11-16 發表
想問你排S位排左幾耐?邊區? 謝
Wendysnoppy 唔好意思, 之前睇唔到你問題,我由2014年2月排的, 最後入左柴灣環翠2015年大派位時派到的,如果問我點解要去咁遠, 係因為官塘同黃大仙都要等耐d , 況且我娘家在柴灣