用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍 ...
go

如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍幼嗎

本人小朋友現讀一間英普pn,不是半龍幼。今年要考K1,到升小學時有25分,可在自行入聖羅撒。我打算試考德望和St. Paul幼稚園。因為我又不想小朋友考太多間幼稚園,請問在可以說是有聖羅撒在手的,還值得去再考以下的龍幼 / 半龍幼嗎?請各前輩賜教!
祟真,宣道,民生,培正,坑真,St. Clare's

我其實想知這些龍幼 / 半龍幼的小學,中學是否比聖羅撒或差不多?
如果差不多,是否不值得去考?謝謝!

我其實想知這些龍幼 / 半龍幼的小學,中學是否比聖羅撒好或差不多?
如果差不多,是否不值得去考?謝謝!

回覆:prisca126 的帖子

我唔會囉!

prisca126 發表於 15-8-5 15:22
我其實想知這些龍幼 / 半龍幼的小學,中學是否比聖羅撒或差不多?
如果差不多,是否不值得去考?謝謝! ...
可以試下呢幾間:
民生,培正,坑真,St. Clare's

其餘就算吧啦!

不過, 有25分入硬聖羅撒, 讀書又唔駛錢, 我建議你去考KV, SC或者LH做好升小一準備好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:本人小朋友現讀一間英普pn,不是半龍幼。今

原帖由 prisca126 於 15-08-05 發表
本人小朋友現讀一間英普pn,不是半龍幼。今年要考K1,到升小學時有25分,可在自行入聖羅撒。我打算試考德望 ...
Spk值得試

我唔會.....
我寧願讀SC/KV/LH...

25分在手一於去d谷既kg打好個底 eg : SC / KV... 否則入到聖羅撒追唔上比人趕走冇意思

karen55407    發表於 15-8-5 19:10

回覆:如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍幼嗎

咁如果有龍校收,會讀上去定入聖羅撒?

如果都係去聖羅撒,咁唔做讀龍校/半龍。

屋企地點都要諗下

prisca126 發表於 15-8-5 15:13
本人小朋友現讀一間英普pn,不是半龍幼。今年要考K1,到升小學時有25分,可在自行入聖羅撒。我打算試考德望 ...
如果要計埋升中保障, 只有St Clare值得考慮.

點解? 睇下你就知:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

prisca126 發表於 15-8-5 15:13
SPK 值得試! Good Hope就算吧啦! 年年小學部都有人走去插其他如Maryknoll, Marymount, St Mary, 天神等. 仲有考K1最好考埋SC, KV, 學之園, Keen Mind。幼稚園打好基礎, 到25分入聖羅撒都可以讀得輕鬆些.

hugub 發表於 15-8-5 16:04
25分在手一於去d谷既kg打好個底 eg : SC / KV... 否則入到聖羅撒追唔上比人趕走冇意思 ...
咪係!  我識人大女抽中15/16天神,正常緊係去D谷既kg打好個底,又或者讀間近嘅再補中英數,佢竟然比個細女去GH讀K1!

引用:Quote:prisca126+發表於+15-8-5+15:13+本人

原帖由 hkpapa852 於 15-08-05 發表
如果要計埋升中保障, 只有St Clare值得考慮.

點解? 睇下你就知:
升小冇保障呢...

我大女讀緊st clare 小學;都怕妹妹入唔番幼稚園,就算幼稚園收,小學都可能唔收。。。

我幫緊妹妹諗點行...

引用:咁如果有龍校收,會讀上去定入聖羅撒? 如

原帖由 mykate 於 15-08-05 發表
咁如果有龍校收,會讀上去定入聖羅撒?

如果都係去聖羅撒,咁唔做讀龍校/半龍。
如果考到德望,St. Paul, 我會放棄聖羅撒,因為老公想小朋友讀直資或私校

引用:Quote:原帖由+mykate+於+15-08-05+發表咁如

如果考到德望,St. Paul, 我會放棄聖羅撒,因為老公想小朋友讀直資或私校

...
咁讀 SC, KV, LH...去考DG

prisca126 發表於 15-8-5 17:09

...
咁應該去SC, KV, 或者SPK

然後考 St Paul Convent, DGJS.....

德望, 都值得諗吓

回覆:如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍幼嗎

舊生+天主教?

引用:本人小朋友現讀一間英普pn,不是半龍幼。今

比我就考SPK
HK True Light
St Clares
Munsang
Pui Ching
Sacred Heart

Hong Kong true light 係 happy school d野淺架,上小一會好吃力

我一定考KV或LH,揸住25分,再考其他比SR更好的直/私。