用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英美加等地讀中學學費
go

去英美加等地讀中學學費 [複製鏈接]

各位 jm 可唔可以話我知, 想比較各地學費(要寄宿), 如去英美加等地讀相等於香港中學中四至中六的學費, 每年約多少港幣  

王家爸爸  差距可以好大,睇你想去邊間  發表於 15-8-5 11:53
   1    0    0    0

maylmm 發表於 15-8-5 11:11
各位 jm 可唔可以話我知, 想比較各地學費(要寄宿), 如去英美加等地讀相等於香港中學中四至中六的學費, 每年 ...
差距可以好大,好似倫敦附近(Greater London,但其實已經係 Surrey)既 Whitgift School 收大約 £35,000一年(跟一線學校,例如 St Pauls School 同 Westminster 差唔多,但係同區既 Royal Russell只需要 £4,250(三學期共£12,750)。

王家爸爸 發表於 15-8-5 12:05
差距可以好大,好似倫敦附近(Greater London,但其實已經係 Surrey)既 Whitgift School 收大約 £35,000 ...
嘩, 真係差好遠喎, 但係話大多數果d約幾多? 另外係唔係多收學校都要家庭入息審查呢

其實而家都係初步想知道一d資料, 有個準備先, 同埋睇吓負唔負擔得起先決定

回覆:去英美加等地讀中學學費

升學公司是免費詢問,可親自上去或打電話可,因太多因素,外國一樣有貴族學校或平民化學校,貨比三間就可,美自己不喜因太危險了。

王家爸爸  呢個都係好辦法,反正唔成事,唔收錢。  發表於 15-8-5 13:27

maylmm 發表於 15-8-5 12:32
其實而家都係初步想知道一d資料, 有個準備先, 同埋睇吓負唔負擔得起先決定 ...
需要注意申請VISA連醫保都要萬幾蚊,聖誕、復活節、暑假機票共要三萬多,仲要監護人費同埋唔同既雜費,所以加最平都要二十幾萬一年。

brother4 發表於 15-8-5 13:22
升學公司是免費詢問,可親自上去或打電話可,因太多因素,外國一樣有貴族學校或平民化學校,貨比三間就可, ...
其實美國我都唔多考慮, 因治安問題, 又常有校園槍擊事件

引用:各位+jm+可唔可以話我知,+想比較各地學費(

原帖由 maylmm 於 15-08-05 發表
各位 jm 可唔可以話我知, 想比較各地學費(要寄宿), 如去英美加等地讀相等於香港中學中四至中六的學費, 每年 ...
其實保守d都要預5-60萬一年!大致預學費+機票+監護人費+假期住宿

王家爸爸  如果要讀出名啲既都要 £30,000 到 £40,000 一年,所以有可能要預5-60萬一年。   發表於 15-8-5 17:56

見有講二十幾萬一年都可以的,如英較北地方包接機及住宿,另外朋友有獎學金,英國見多有,中學有近6折,朋友是75折,二十包宿舍及homestay可。

Umi 發表於 15-8-5 16:30
其實保守d都要預5-60萬一年!大致預學費+機票+監護人費+假期住宿
嘩, 乜要咁貴, 我以為20-30萬一年添, 等我再去搵多d資料先, 唔該晒

英國政府預科7000鎊+6000鎊宿費,—年13000鎊可

引用:Quote:Umi+發表於+15-8-5+16:30+其實保守d

原帖由 maylmm 於 15-08-05 發表
嘩, 乜要咁貴, 我以為20-30萬一年添, 等我再去搵多d資料先, 唔該晒
你也可以search一下英國較北的可能會平d

王家爸爸  Greater London 一定唔平,遠啲既可能平啲。  發表於 15-8-5 17:58
王家爸爸    發表於 15-8-5 17:57

maylmm 發表於 15-8-5 17:06
仲要預每年加學費

去美國做交流生
十萬都唔使

回覆 maylmm 的帖子

我之前都有擔心槍擊事件。我剛從美國回來,探訪了一些學校。
寄宿學校一般都是在城市外面,人口比較少,校舍會有高度保安,是十分安全的。

至於假日外出到城市玩,要談治安,我覺得香港還亂還雜。

香港點亂都唔會死人吧
‹ 上一主題|下一主題