用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2個仔女唔同學校, 做阿媽既會唔會忙到發瘟? ...
樓主: oxfordgirl
go

2個仔女唔同學校, 做阿媽既會唔會忙到發瘟?

pamelaywy 發表於 15-8-5 22:04
我三個仔女三間學校,係忙,未至於忙到癲,至少我有part time 同幫人湊埋人地小朋友。
課外活動基本三個開 ...
真心佩服!媽媽,你好勁呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 pamelaywy 的帖子

一直覺得你係superwoman架啦!
等阿妹上埋小學就會好少少架喇!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

最難捱嘅日子已經捱過左,細女由newborn至兩歲,要抱要揹,細仔幼稚園,去邊都仲要拖實,大嘅初小,又未有能力自己外出。而家連妹都讀書,唔駛抱,大嘅中嘅自己搞掂,我已經好輕鬆

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 pamelaywy 的帖子

嗰時覺得你山長水遠湊個大嘅返KG,响街湊住個B等放學,睇見"文字" 都覺得辛苦!依家真係舒服得多!

但非一般嘅付出,湊出非一般嘅孩子!
你好利害!哈哈!

恐龍家

撘校車,打風落雨都唔駛煩~

引用:+本帖最後由+pamelaywy+於+15-8-6+09:31+編

原帖由 pamelaywy 於 15-08-06 發表

回覆 小曳人 的帖子
勁!以你為榜樣,叫自己加油!

引用:我三個仔女三間學校,係忙,未至於忙到癲,

原帖由 pamelaywy 於 15-08-05 發表
我三個仔女三間學校,係忙,未至於忙到癲,至少我有part time 同幫人湊埋人地小朋友。
課外活動基本三個開 ...
將來除咗老公仲有三個人錫妳,三倍幸福!

見到有成功例子我都無甘驚

有人叫我插小二, 入番間男女校益阿妹, 不過我唔係幾想, 因為如果阿仔讀得開心, 但要為左阿妹而要轉校, 好似好慘甘~

oxfordgirl 發表於 15-8-6 13:07
見到有成功例子我都無甘驚

有人叫我插小二, 入番間男女校益阿妹, 不過我唔係幾想, 因為如果阿仔讀得開心,  ...
你呀仔讀果間只係一間二線津校, 又無升中保障, 我又覺得值得為阿妹兼為自己去考過間好D既既官津男女校喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-6 13:18
你呀仔讀果間只係一間二線津校, 又無升中保障, 我又覺得值得為阿妹兼為自己去考過間好D既既官津男女校喎!
...
你真係好記性啦~ 嗯, 睇下小一阿仔讀成掂再決定啦, 相信要考到名列前矛既學生, 先有得插好d既男女校~

oxfordgirl 發表於 15-8-6 13:42
你真係好記性啦~ 嗯, 睇下小一阿仔讀成掂再決定啦, 相信要考到名列前矛既學生, 先有得插好d既男女校~
...
你上次個帖我都有睇, 不過無回....
我諗唔明點解你當時有直資offer係手都要去叩間咁遠既? 你同區都有唔少好既小學 (雖然升中網唔好). 而且如果要考埋升中網, 應該係去叩九龍城區果D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-6 13:48
你上次個帖我都有睇, 不過無回....
我諗唔明點解你當時有直資offer係手都要去叩間咁遠既? 你同區都有唔少 ...
我地抽得差, 唯有係九龍區周圍叩, 只有一間男校有OFFER, 袋穩之後先有後來近屋企既直資OFFER.

後來我地覺得都係比較鍾意傳統教學, 所以無揀近屋企果間直資, 而KEEP番原有既男校OFFER

oxfordgirl 發表於 15-8-6 14:30
我地抽得差, 唯有係九龍區周圍叩, 只有一間男校有OFFER, 袋穩之後先有後來近屋企既直資OFFER.

後來我地覺 ...
原來如此, 你本區個幾間二線叩門都無消息嗎?

本區有間二線既都有OFFER, 但比較過, 出去外區既男校好似升中出路好D~

但代價就係每日付出多好多travel時間, 唉~

hkpapa852  介唔介意透露係本間本區二線收咗無要?  發表於 15-8-6 15:32

回覆:oxfordgirl 的帖子

將軍澳搭地鐵經東隧去佐敦,快、靚、正!

我之前都有呢間男校offer,研究佢課程絕對不會是你區內二線學校可比,不過佢嘅校車費好貴。

回覆:karen55407 的帖子

男校先啱

回覆:2個仔女唔同學校, 做阿媽既會唔會忙到發瘟

忙到發瘟就未至於,但一定忘記是旦一個學校的活動囉!

引用:我之前都有呢間男友offer,研究佢課程絕對

原帖由 karen55407 於 15-08-06 發表
我之前都有呢間男友offer,研究佢課程絕對不會是你區內二線學校可比,不過佢嘅校車費好貴。

...
你意思係間男校,比將軍澳既二線好d?

我認為係