用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2個仔女唔同學校, 做阿媽既會唔會忙到發瘟? ...
go

2個仔女唔同學校, 做阿媽既會唔會忙到發瘟?

阿仔會讀男校, 所以個妹一定無得跟, 到時2個會唔到小學, 父母係咪會好難攪得掂?

想有個心理準備~

回覆:oxfordgirl 的帖子

我兩個唔同學校,我真係好忙下,照顧兩個小朋友已經夠忙,我分唔到關唔關唔同學事,可能只多咗啲學校活動要出席吧!例如陸運會、家長日、親子旅行、買書、買挍服等要去雙倍

one in kln city, one in jordon,  very busy

回覆:2個仔女唔同學校, 做阿媽既會唔會忙到發瘟?

可能全職媽媽會好D, 在職媽媽就真係好忙

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得兩個細路,預咗要兩個大人接送

其實個大嘅係仔,可以訓練佢早d獨立,自己返/放學,或去興趣班
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

我返工前送兩個去搭校車返學,由工人姐姐接放學

balj 發表於 15-8-5 10:56
學校既野冇計架, 最好緊係可以同一間又係心儀既學校. 但好多時都控制唔到. 如果兩間都ok, 已還得神落了.:fo ...
好贊同!除非好想好想兩兄妹一齊讀,不然現在也不會決意讓大仔讀一所男校。只要是對囝囝來說是一所合適的小學,已經好幸福了!因為能夠找到/配對到一所合適的學校實在不易。或者將來妹妹同樣地找到另一所也是合適妹妹的小學呢!作為兩位小孩的家長,也要預備雙倍的努力、辛勞去陪伴他倆的成長。
[本人身同感受,因為也是一仔一女,大的讀齋校,細的便要就讀另一所學校了!大家齊齊努力!互勉之!]

引用:阿仔會讀男校,+所以個妹一定無得跟,+到時2

原帖由 oxfordgirl 於 15-08-05 發表
阿仔會讀男校, 所以個妹一定無得跟, 到時2個會唔到小學, 父母係咪會好難攪得掂?

想有個心理準備~
只係返學放學還好,計埋學野就好難,自己一個湊,連報班都要左度又度

回覆:marcuscyrus 的帖子

係呀!兩個盡量唔報學校嘅課外活動!

LittleButter 發表於 15-8-5 11:30
好贊同!除非好想好想兩兄妹一齊讀,不然現在也不會決意讓大仔讀一所男校。只要是對囝囝來說是一所合適的小 ...
我地都係,大仔齋校,細的男女校。
唯有接送、管理辛苦d。
但系又咁諗,我地兩個小朋友完全唔同性格,就算俾佢地入埋同一間學校,都唔會兩個同時適合。
所以結論系,兩公婆辛苦d

oxfordgirl 發表於 15-8-5 09:40

想有個心理準備~

朋友三個小朋友,一個男校,一個女校,一個男女校。。。

karen55407    發表於 15-8-5 19:12
Tintin926  同自己有仇?  發表於 15-8-5 15:04
himmamme  wow.  發表於 15-8-5 13:03

冇woo... 我囝囡都分開讀, 囝p.6時 囡p.1...

要看小孩自理能力和要多少support, 我身邊有個同一校,考試溫書一齊好難同時gim顧到兩個,但如初小不太計較分數咁可能仲好。

引用:Quote:oxfordgirl+發表於+15-8-5+09:40+阿

原帖由 hoihoima 於 15-08-05 發表
朋友三個小朋友,一個男校,一個女校,一個男女校。。。
梁錦松乎?

我三個仔女三間學校,係忙,未至於忙到癲,至少我有part time 同幫人湊埋人地小朋友。
課外活動基本三個開唔同野,訓練大嘅獨立同c6幫忙係 a must!
另一個係時間管理好重要,點安排一個人都接送到三個(因始終星期六日c6有公事或私事湊唔到)
So far so good, 湊唔到就選擇同犧牲下一的野
注:無工人姐姐的三孩家庭

bbforever    發表於 15-8-7 03:11
Soundervolt  一個字"服"!  發表於 15-8-6 10:31

回覆:pamelaywy 的帖子

引用:我三個仔女三間學校,係忙,未至於忙到癲,

原帖由 pamelaywy 於 15-08-05 發表
我三個仔女三間學校,係忙,未至於忙到癲,至少我有part time 同幫人湊埋人地小朋友。
課外活動基本三個開 ...
厲害!

衷心佩服!!!
我而家都頭痕緊,我家龍鳳胎黎緊報小人,兩人性格專長能力各走極端,又担心D學校只收一個.........又怕為咗方便照顧夾硬讀同一間就苦咗其中一個.....