用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家選擇私立幼稚園的原因系咩?
樓主: woodyniu
go

大家選擇私立幼稚園的原因系咩? [複製鏈接]

回覆:大家選擇私立幼稚園的原因系咩?

首先老師要有愛心!首要條件!
個小朋友進展如何,老師有無照顧到小朋友,有無同家長溝通等,十分重要!

要花時間爬文,訪問朋友,等等
最好去學校門口捉人問

入多些whatsapp facebook group 八下
Edu kingdom 怒看post
咁先filter到邊啲好學校

另外睇下自己個仔脾氣如何,好動定好靜
總之多看多問多了解,慢慢就理到邊啲學校fit your baby

回覆:大家選擇私立幼稚園的原因系咩?

我想知學券和非學券爭的係咪只係英文?其他科目如何?
因為先生係澳洲人,我地返英文教會,日常生活已經雙語了,我不太擔心英文的問題,不過我地想小學考私少,直資,家附近沒有太多私幼,小朋友太細不忍心佢跨區返學

引用:我想知學券和非學券爭的係咪只係英文?其他

原帖由 kooliestgirl 於 15-09-11 發表
我想知學券和非學券爭的係咪只係英文?其他科目如何?
因為先生係澳洲人,我地返英文教會,日常生活已經雙 ...
每日間學校都唔同,當然有學券英文堂較少。要每間調查下。建議搵間屋企附近,自覺符合學校教育理念,小朋友又鍾意的學校。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-8+09:28+編

原帖由 Yanamami 於 15-09-08 發表

望遠少少~小—心儀边d小学?果d小学对小—生有乜要求?教深 ...
Agree!  

勁多功課唔代表學野多左……只係做野多左。

回覆 woodyniu 的帖子

選私立幼稚園都係想比小朋友係好既語境學習,我囡間幼稚園有12個net,net比例多過華人老師,教既課程有編排,由春教到冬,環繞生命教育,重視深索、觀察。教得好有系統,家長經濟上負擔到,比小朋友係私幼讀,起碼英普唔晒出去補,變相,學習上輕鬆好多,英文講得流利,同埋同net有講有笑,呢樣學劵學校做唔到。
學校功課唔多,每日重視閱讀,4歲後先寫字。基本上係一間私立happy school。但睇到學生主動學習,對學習有熱誠,同埋好問,呢樣野國際幼稚園先訓練到學生思維同性格。

其實民生有收學卷和非學卷,
你上佢學校網會明白分別,
會發現有資源差距很大。

引用:囡囡到左返N班的年紀,系教育王國呢度,向

原帖由 woodyniu 於 15-08-03 發表
囡囡到左返N班的年紀,系教育王國呢度,向各位朋友學習了好多選校方面的知識,受益良多。
最近聽到好多朋友 ...
除左語境,師生比例都有分別。
我細囡LH PN,每班一個net teacher、一個中文老師及一個assistant,28個小朋友。
有朋友教學卷幼稚園,話就話一班有2個老師,好多時係1個老師對全班20幾個小朋友,跟住2-3班share一個assistant。但係家長見唔到。佢話好多時做對好燥底,對小朋友會無左耐性,少少野就呼喝d小朋友。
所以私幼同學卷幼稚園既分別係好大。

回覆 konew720 的帖子

老師工作力大真係直接影響小朋友教育,私校老師收5點幾,老師一對8,啲老師真係好有耐性,小朋友好開心返學。但學券學校資源有限,老師人工低,工作量多,加上一對14-20個學生,對住唔守把6既小朋友真你罵,同罰。朋友個仔3歲返K,就係被老師罰同罵完,第2日喊晒唔想返學。

點解學劵學校資源會少d呢?其實政府有資助,而且好多幼稚園附屬宗教或者慈善組織,果d組織都好多資源幫自己附屬機構的。

唔明

引用:點解學劵學校資源會少d呢?其實政府有資助

原帖由 甄太太 於 15-09-18 發表
點解學劵學校資源會少d呢?其實政府有資助,而且好多幼稚園附屬宗教或者慈善組織,果d組織都好多資源幫自己 ...
冇學劵學校收5000學費一個月。有學券學校,家長+學券既金額都係2000左右。你話差幾遠。

konew720 發表於 15-9-18 16:53
冇學劵學校收5000學費一個月。有學券學校,家長+學券既金額都係2000左右。你話差幾遠。

...
好多幼稚園係超有錢機構既附屬學校,果d機構大把水,特別係d宗教團體。份學費只是資金既其中一部份咋。

不過有d又真係好窮靠份學費,所以有d有學劵學校有好多資源,有d就無乜。

引用:Quote:konew720+發表於+15-9-18+16:53+冇學

好多幼稚園係超有錢機構既附屬學校,果d機構大把水,特別係d宗教團體。份學費只是資金既其中一部份咋。

不 ...
就算間機構團體有錢,都唔代表要用多d錢係學校。
你都唔會將你屋企大部分收入全部用係食,因為仲有衣住行既支出。

引用:Quote:原帖由+甄太太+於+15-09-18+發表好多

原帖由 konew720 於 15-09-18 發表
就算間機構團體有錢,都唔代表要用多d錢係學校。
你都唔會將你屋企大部分收入全部用係食,因為仲有衣住行既 ...
私立就一定用曬落學生度?自己唔袋落袋?一樣道理啫!

引用:Quote:原帖由+konew720+於+15-09-18+發表就

私立就一定用曬落學生度?自己唔袋落袋?一樣道理啫!
其實唔駛討論佢地點安排資源,事實上私幼同學券幼表面上就係有咁既分別。

引用:Quote:原帖由+甄太太+於+15-09-18+發表私立

原帖由 konew720 於 15-09-18 發表
其實唔駛討論佢地點安排資源,事實上私幼同學券幼表面上就係有咁既分別。

...
嗯,心理同心態,會影響到所見之事,俾多咗錢,如果一樣,或者更差,多麼難受!

引用:Quote:原帖由+konew720+於+15-09-18+發表其

嗯,心理同心態,會影響到所見之事,俾多咗錢,如果一樣,或者更差,多麼難受!

...
嘩......
既然你咁清楚,一開始就唔需要問。
我又增長左見識,多謝你

konew720 發表於 15-9-19 09:02
嘩......
既然你咁清楚,一開始就唔需要問。
我又增長左見識,多謝你
我其實係想知道真正原因,當然有好多私立資源豐富,如果只此一個原因,唔會甘多人去讀,因爲好多無學劵既一樣都有足夠資源。

回覆:^GGmami^ 的帖子

請問邊間學校可以全英教學但係又不屬於國際學校?

而家年青人無養家压力,点会發图强?以前果代要幫補家計同養自己,係咪搏命d?

私校係教学上做得好d, 佢d学生升小(考直私)成績出色d, 先可吸引更多学生報讀嘛……唔係咪執笠?要自負贏虧時梗係搏命d?

引用:回覆+^GGmami^+的帖子 我都好想咁呀!++請

原帖由 faatjaiwon 於 15-09-06 發表
回覆 ^GGmami^ 的帖子

我都好想咁呀!  請問東區有沒有類似的幼稚園?
I want to know too

‹ 上一主題|下一主題