用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家選擇私立幼稚園的原因系咩?
go

大家選擇私立幼稚園的原因系咩? [複製鏈接]

囡囡到左返N班的年紀,系教育王國呢度,向各位朋友學習了好多選校方面的知識,受益良多。
最近聽到好多朋友話,讀幼稚園都係選學之園、victoria等等(好多我唔記得名)唔可以用學券的幼稚園。佢地話我知gei理由系,私校幼稚園的教育質素好過政府資助(學券果D),將來小一叩門,私立幼稚園著數D.

是否真是如此?

懇請大家分享下選私立幼稚園的考慮系咩??

9    0    0    0

回覆:大家選擇私立幼稚園的原因系咩?

我聽返黎既講法係,學劵學校要比政府監察住課程,有說咁樣課程會淺啲

Elisemjben 發表於 15-8-3 15:39
我聽返黎既講法係,學劵學校要比政府監察住課程,有說咁樣課程會淺啲

...
有道理,但內心,我系happy shool的支持者,幼稚園有必要學得咁深嗎~~政府既然監察,一定有其道理。~~~我仲聽到話政府果D兩文三語比較少,呢個重要D我覺得。

回覆:woodyniu 的帖子

請NET好貴,如要好語境,好難有學劵,少數有學劵又有NET做班主任,但一定受歡迎未必入到。有能力負擔可以選擇去私校。其實私校都好多happy school,而學劵都有好多唔淺。有興趣就報,收咗再揀。

唔計龍校因素,有沒有學券最大的分別就是英語環境。所謂深淺的分別,不會在於中文或數學。考直資或私立小學,相信不會特別考一些較深的中文或數學,但英文學校則自然要收英語好的小朋友。

很多學券學校並不是日日有英語,所以睇家長有幾睇重英語。

好貴都可以係happy school, 冇conflicts 的。但NET 數目,師生比例,都會有較大分別

回覆:woodyniu 的帖子

應該咁講,私校個學習氣氛會比較好D,因為比小朋友讀得私校既父母對小朋友既質素一定有要求,另外小朋友係屋企既教育一定唔會少,而且大部分都會上過playgroup果D。咁上pn or k1當老師教學時發現小朋友已經識就會再教其他更多,所以個學習氣氛會好D。非喜勿插

回覆:koey329 的帖子

Koey329, 我不認同。揀學卷學校不是沒有要求,可能家長覺得學卷學校附合佢期望。一班20-30 人,我不覺得私校會因為成班小朋友進度好而教快d,也沒有可能成班小朋友level 都一樣

woodyniu 發表於 15-8-3 17:53
有道理,但內心,我系happy shool的支持者,幼稚園有必要學得咁深嗎~~政府既然監察,一定有其道理。~~~我仲 ...
Happy School..... 到底你心目中咩叫Happy School?

如果話唔重視學術既叫Happy School, 首先唔該由家長做起.

還有, 要求Happy School前, 唔該自己去書局睇下小一既補充練習.

如果睇完後你覺得子女係讀完間Happy School係有能力面對小學既課程就OK了.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我2個都是私立幼稚園, 一個己是高小生, 一個現仍是幼稚園生,

我見私立的好大部份家長K2 會選去考直私小學或K3 抽最熱門的官津, 所以在小朋友的教育上傾向早教, 大部份去考小學時K2 會具備小一的程度.  有學校的因素, 亦有家長在外補足.   

我小朋友pn全英, k1開始英普, 習慣咗聽講英文, 普通話由初初完全唔明, 1個學期後聽講都ok, 學校有學phonics, 我係懶媽, 想佢平日玩多d, 全部學術響學校教晒, 我地星期六日可以勁玩唔洗再出去補, 計返條數同讀學卷幼稚園差不多, 但就賺咗時間玩

引用:1)同輩質素高:幾千人爭,學校能選出質素

原帖由 s.andp 於 15-08-05 發表
1)同輩質素高:幾千人爭,學校能選出質素高小朋友,近朱者赤
2)家長水平高:要俾得起學費,一般中產,教 ...
Agree,但B6一樣多,只係B6既質素有機會會高D,講野會斯文D

引用:Quote:Elisemjben+發表於+15-8-3+15:39+我

原帖由 woodyniu 於 15-08-03 發表
有道理,但內心,我系happy shool的支持者,幼稚園有必要學得咁深嗎~~政府既然監察,一定有其道理。~~~我仲 ...
其實我都比較喜歡happy school,但我最後終都係選擇左程度較深嘅冇學券學校,因為現實就係直資小學面試,根本就係考緊超乎幼稚園程度嘅內容,就算唔打算考直資,小一大抽獎,如果抽衰左要叩門,面試內容都有一定學術程度。呢個正正係矛盾之處

引用:我小朋友pn全英,+k1開始英普,+習慣咗聽講英

原帖由 ^GGmami^ 於 15-08-05 發表
我小朋友pn全英, k1開始英普, 習慣咗聽講英文, 普通話由初初完全唔明, 1個學期後聽講都ok, 學校有學phonics ...
可以講下pn係邊間嗎?

引用:我小朋友pn全英,+k1開始英普,+習慣咗聽講英

原帖由 ^GGmami^ 於 15-08-05 發表
我小朋友pn全英, k1開始英普, 習慣咗聽講英文, 普通話由初初完全唔明, 1個學期後聽講都ok, 學校有學phonics ...
可以講係邊間嗎?

回覆 ^GGmami^ 的帖子

非常認同呢位媽媽,因為我都係懶媽,請問讀邊間?方便請pm我

回覆 ^GGmami^ 的帖子

我都好想咁呀!  請問東區有沒有類似的幼稚園?

我有兩名子女,哥哥現在在一家私幼唸K3, 妹妹也在同一家剛開始唸PN。
坦白說,當初讓哥哥唸私幼的其中一個原因是因為初為人父母'什麼也不太懂', 所以選一家貴些感覺會稱穩當些。學校有教PHONICS, CAMBRIDGE等,但之前也太緊張了還花錢到外面再唸。到了現在正思考着妹妹究竟應該讀私小還是可試學券幼稚園(試面試一些較有名氣一點的)。因為自信經過跟哥哥一起走過的路,本人當怎樣培養小女(在外面學什麼)都有一些概念。
但還有一點猶豫…

望遠少少~小—心儀边d小学?果d小学对小—生有乜要求?教深就一定唔happy?我覚得happy与否应該同教法&workload有較多关係,而唔係深与淺既关係~
‹ 上一主題|下一主題