用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正幼稚園學生 - 叩門疑問
樓主: Joiv
go

培正幼稚園學生 - 叩門疑問

真 "r" 頭 ... 我見成績表係小六真班.. 咁佢究竟咩社???  事原係佢讀完小六就去左外國....佢憶述當年62話如果你入到九華就留低唔走, 但升中幫佢填培正第一志願..九華第二志願.... 結果派第一志願佢到豬頭咁.... 62果然奸..假民主

Yanamami  禁係咪唔係榮社啊~~  發表於 15-8-7 20:04

hkpapa852 發表於 15-8-6 09:17
真光豬,嶺南牛,培正馬騮頭,培道女子溫柔柔。

呢段"歌謠"至少2X年前已有, 起碼2X年前已係名校
兄弟, 今年係2015年喎, 呢支歌仔係20世紀早中期的。

hugub 發表於 15-8-7 18:01
真係得罪講句, 你老公科體育同我真係有得揮, 係咁攞C

BTW, 佢老師手字好靚喎。

引用:Quote:elmolly+發表於+15-8-6+15:42+我讀書

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表
最好笑既係, D人當晒個D一條龍中小學既直資學校大部份都B1中學
想大話講100次變真話吧...

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-08-06+發表我淨

原帖由 Ocean419 於 15-08-06 發表
校際比賽次次輸比德望,心諗自己入到德望就好啦 x2
想當年我果屆英詩集誦最後一round對GH, 竟然贏左,諗返都覺得巧威威

lawsonmoon 發表於 15-8-7 12:08
不會吧,你係咪在港島區大架? 連我尼D讀男校既都知這三大女校DGS,GH和H丫係出名 holistic education, 讀 ...

絕對應同
我90年代中學畢業,當年德望協恩已好出名,我記得學屆D1,男子組永遠都是男拔第一,喇叭第二,陳瑞祺/聖堤第三,女子組女拔德望梅花間竹,第三聖堤/協恩或不同,其他名男或女校全部運動都一般般。

反之,民生培正學術運動都好一般,我仲記得小六放榜有個同學因派去培正喊到豬頭咁!

73662710  當年中中不受歡迎,我放第十六志願。  發表於 15-9-20 23:45
little_yolky  個同學一係儍既,一係開心到喊  發表於 15-8-13 17:30

回覆:Tintin926 的帖子

喊可能係唔想讀中中,當年讀中中就好似異族咁!

Tintin926  係,入中中會好冇面  發表於 15-8-13 11:15

引用:我不是培正用家,+只是朋友小朋友由培幼上培

原帖由 subb 於 15-08-06 發表
我不是培正用家, 只是朋友小朋友由培幼上培小, 我們也經常見面 !
見到同感覺到的學校真是用心培育小朋友,  ...
請教你可以分享多d培正小學課程嗎?我小朋友英文程度高,所以我想搵間學校幫佢追返中文程度同注重操行品徳但又不會好谷,想知培正是否適合

引用:Quote:karen55407+發表於+15-8-6+11:49+九

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表
如果只計有直屬中小學既男女校, 一定三甲內..... 如果計埋女校, 以上年畢業生表現睇, 在St Mary, MCS, GH,  ...
即係民生中學成積比培正好?早2年有朋友話培正係band 1中,民生係band 1尾

Ocean419 發表於 15-8-13 08:06
即係民生中學成積比培正好?早2年有朋友話培正係band 1中,民生係band 1尾

...
前年培正比民生好, 上年相反, 可以參考下:
中學名稱3322比例聯招學士學位自資學位自資學士學位升讀3大比例升讀本地副學位課程比例升讀本地學士課程比例升讀本地學位課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)升讀學士課程比例 (本地+海外)
培正中學  (2013)

35.50%14.50%60.00%74.50%22.00%96.50%75.00%
民生書院(2013)79.20%45.69%31.98%9.64%29.44%27.92%55.33%83.25%14.72%97.97%
培正中學(2014)< 84.5%

34.02%12.45%54.77%67.22%11.20%78.42%59.34%
民生書院(2014)86.00%53.63%27.93%9.50%35.20%22.91%63.13%86.03%10.61%96.65%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Ocean419+發表於+15-8-13+08:06+即係

原帖由 hkpapa852 於 15-08-13 發表
前年培正比民生好, 上年相反, 可以參考下:
Thanks!

Ocean419 發表於 15-8-13 08:04
請教你可以分享多d培正小學課程嗎?我小朋友英文程度高,所以我想搵間學校幫佢追返中文程度同注重操行品徳 ...
我不是用家, 只是朋友個仔讀緊小一, 知道一二 !
我只見功課不多,默書不多, 
我見D中文程度都OK, 
英文反而感覺有D高水平D

hugub 發表於 15-8-7 18:01
我又八啩想問下, N年前, 中文作文無100分駛唔駛寫反思書?

http://www.hket.com/eti/article/a9dca003-8593-4132-a1a0-ea39caadb23e-342709
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

如果係真嘅,就唔係咁人道

karen55407 發表於 15-8-13 14:46
如果係真嘅,就唔係咁人道
我可以話你知, 係真既, 因為我朋友個仔讀緊培正小學.

當日我見到單新聞問佢時, 佢仲話,反正無乜可能攞到100分, 寫反思書其實咪又係當交功課, 寫寫下就慣. 佢仲話如果學校下次份作文係寫反思書, 佢好有信心個仔一定攞到滿分, 因為寫咗幾年, 不過佢仲未等到呢一日......

http://www.edu-kingdom.com/forum ... SqdZygjyQv4dCHYjCA=

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2993189&highlight=%E5%8F%8D%E6%80%9D%E6%9B%B8&__ncforminfo=G26Gngu-ppIBd0NJjUn7K35v2URiwIOgzi3-KVGUrfvoiCiRi6k-AHKsi7_Vx14LqpscX_2MPnVAKFOAxg-G69s92yL1kv5-siZZKdDpN1c=

hkpapa852 發表於 15-8-13 14:41
我又八啩想問下, N年前, 中文作文無100分駛唔駛寫反思書?

http://www.hket.com/eti/article/a9dca003-8593 ...
唏~~~培正既唔係名校,学生比起好多学校又平平無奇,边有禁多100分呀~~~而家無,N年前都無~不过N年前真係未听过反思書就真~

回覆:hkpapa852 的帖子

分享聖瑪利派卷經驗,完全是大不同:英文老師向全班同學公佈,某某同今次合格(這同學本身英文比較差),大有進步,大家一齊為佢鼓掌以作鼓勵!

Yanamami 發表於 15-8-13 15:05
唏~~~培正既唔係名校,学生比起好多学校又平平無奇,边有禁多100分呀~~~而家無,N年前都無~不过N年前真係未 ...
其實可能係個老師"貼題目", 諗住日後DSE會有寫"反思"既題目, 一早由小一叫考生練習定寫反思. 寫足12年, 中咗既話中文科一定唔會差得過3, 隨時有一大班攞埋5**, 3322率達100%呢個目標就可實現, 用心良苦呀!