用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正幼稚園學生 - 叩門疑問
樓主: Joiv
go

培正幼稚園學生 - 叩門疑問

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-08-06+發表哈

原帖由 B.B.BaBa 於 15-08-06 發表
我不是在比較培正和聖家,我只是對培正係九龍第三存極大的疑問。如要比的話,聖家大致上比不上培正,但計埋 ...
有興趣你考慮之列⋯

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+15-8-6+00:20+從我

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表
好奇一問, 既然你對培正無乜好感, 點解當年又會對同類型既民生有興趣?
當年係指好多年前考幼稚園吧!當年爬文比較少,對好多學校認識無而家咁多。但以我當時認識的民生,絕對係好學校,尤其小學部的水平其實都很好,接觸過校長,亦頗有料及遠見,當時顧慮的是小學部有部分老師資歷太老(不明言了),以及中學部似乎不夠吸引。當年有親友就讀民小,成績是班中倒數頭幾位,因家庭問題,小五時轉去新界二線津校,結果在新校名列前茅,更派了去band 1 英中,她的父母亦始料不及,歸功於民小,為小朋友打下了穩紥的根基。所以當時民幼係我會考慮的學校。

B.B.BaBa 發表於 15-8-6 12:22
當年係指好多年前考幼稚園吧!當年爬文比較少,對好多學校認識無而家咁多。但以我當時認識的民生,絕對係好 ...
當年我都有去考民幼, 可惜面試既經驗令我決定將民生全系列學校放入我既黑名單
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+15-08-06+發表我

原帖由 ylmanhk 於 15-08-06 發表
有興趣你考慮之列⋯
無乜特別,同一般家長差不多,但對培正不太感興趣。

回覆:hkpapa852 的帖子

我女當年都有民幼offer,結果因St Cat而放棄了!面試係等得比較耐,仲有乜問題呀?

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+15-8-6+12:22+當年

當年我都有去考民幼, 可惜面試既經驗令我決定將民生全系列學校放入我既黑名單
...
當年面試,我覺得都幾混亂,印象都非常麻麻,但我放眼佢地小學部,所以得到 offer 後的確係有考慮入讀。

B.B.BaBa 發表於 15-8-6 12:33
當年面試,我覺得都幾混亂,印象都非常麻麻,但我放眼佢地小學部,所以得到 offer 後的確係有考慮入讀。

...
近年眼見呢兩間老牌學校既幼稚園同小學年年都加班收人, 真係"鄧"入咗去既學生日後升中擔心....

民生小一好似話要由6班加到7班, 培正仲傳緊話可能加多2班小一 ..... 以為入咗好大機會直升中學, 到頭來....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-6 12:46
近年眼見呢兩間老牌學校既幼稚園同小學年年都加班收人, 真係"鄧"入咗去既學生日後升中擔心....

民生小一 ...
尼間係其中一間因為要俾錢而經常俾人吹大左既小學,剩係計官津小學,好過佢既我十隻手指都數唔哂。近年又多新聞,又校名又大樓新聞。一D不斷加班加人數既直私學校,真係有甘多好和有經驗既老師去應付? 真係有心去辦學?我不太懂,要研究吓先。

Yanamami  以前有十班小学㗎~~果个年代都应付到~  發表於 15-8-6 14:14

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-8-6+09:35+何止

話時話,GH同HY我都唔知幾時變咗做名校,我識GH都係因為出咗楊采妮
終於有人講出我心聲,其實我讀書個年代民生、培正、德望又唔算好出名,但呢幾年俾人吹到好勁

回覆:培正幼稚園學生 - 叩門疑問

講多少少,我以前(十年以上)有一位讀培小的補習學生,成績僅及升上培中,但他的數學及中文(該校兩大黃牌科目)程度卻不如傳聞般好,甚至係稱不上中庸。數學只會做最直接的題目,解難能力頗低,少少轉彎已經無符。中文語病很多,閱讀理解能力不足,又係轉少少彎就唔識,作一篇三段而意思完整的文章都很勉強,更唔需要講有無創作能力。他媽媽一直只為他安排補習英文,到小五最後一期考試才醒覺要補數學,幸而小六終能追到升中學部的要求,但幾近肯定佢唔係 band 1 學生的水平。或者只係個別學生的情況,而且年代亦久遠,有無參考價值就自行判斷吧。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-8-6+12:46+近年

原帖由 lawsonmoon 於 15-08-06 發表
尼間係其中一間因為要俾錢而經常俾人吹大左既小學,剩係計官津小學,好過佢既我十隻手指都數唔哂。近年又多 ...
我有同我小朋友考培正,上年的事,當日人山人海,每個童軍帶住支旗領住人龍行,好記得當日每一個家長拖住一個兩歲多的小朋友,由操埸行上唔知幾樓的時候,有老師企係樓梯旁不斷重複:麻煩家長行快少少,因為後面仲有好多人。呢個情景已經令我打折扣,我小朋友最後亦只有備取生offer.不過過佢地的校舍的確好吸引,又大又新

Mrs.TamC9 發表於 15-8-6 13:25
終於有人講出我心聲,其實我讀書個年代民生、培正、德望又唔算好出名,但呢幾年俾人吹到好勁

...
民生,培正N年前算係"比較多人認識既老牌學校", 論名氣, 一定比唔上LS, MCS呢D.

至於GH同HY, 名氣應該仲低過保一, 我呢D區外宅男, 真係聽都未聽過 (因為楊采妮, 知道入西貢條路個山上有間叫GH既女校囉!)

引用:Quote:Mrs.TamC9+發表於+15-8-6+13:25+終於

民生,培正N年前算係"比較多人認識既老牌學校", 論名氣, 一定比唔上LS, MCS呢D.

至於GH同HY, 名氣應該仲低 ...
GH 喺九龍東一直都算有名氣,成績一向唔錯,在東九龍同聖傑靈及藍田SP 近乎同級。另外,運動及音樂方面整其出色,但總被女拔騎住,有千年老二之名。中學部轉直資後,名聲開始拓展到到整個九龍及新界。

引用:Quote:Mrs.TamC9+發表於+15-8-6+13:25+終於

至於GH同HY, 名氣應該仲低 ...
'比較多人認識既老牌學校"呢句形容得好岩,但近幾年我感覺家長好似覺得入左培正、民生、德望就唔駛煩,被捧到上神級學校之列

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-08-06+發表

GH 喺九龍東一直都算有名氣,成績一向唔錯,在東九龍同聖傑靈及藍田SP 近乎同級。另外,運動及音樂方面整其 ...
德望我以前住港島有聽過,都有d名氣,但未至於同St. Paul covent 同級吧,我見ek宜家普遍將兩間同級,spc vs gh

hkpapa852 發表於 15-8-6 12:46

民生小一 ...
好久遠之前,培正係有:信望愛光善正真誠忠毅禁多班的~之後縮下一班又—班,就算再开番十班都未必無能力应付既~不过如果中学只能有六班既話,升中競爭会大大加劇~

hkpapa852  除非中學轉直資或者變番私校, 唔係要加班唔係咁易!  發表於 15-8-6 14:26

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+15-08-06+發表GH

原帖由 Mrs.TamC9 於 15-08-06 發表
德望我以前住港島有聽過,都有d名氣,但未至於同St. Paul covent 同級吧,我見ek宜家普遍將兩間同級,spc v ...
我係講藍田St Paul,唔係 St Paul Convent

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+15-08-06+發表GH

原帖由 Mrs.TamC9 於 15-08-06 發表
德望我以前住港島有聽過,都有d名氣,但未至於同St. Paul covent 同級吧,我見ek宜家普遍將兩間同級,spc v ...
只係拎來比,但絕大多數都會揀 St Paul Convent

B.B.BaBa 發表於 15-8-6 14:19
我係講藍田St Paul,唔係 St Paul Convent
藍田St Paul今年出咗女狀元, 名氣又高咗D了

引用:Quote:原帖由+Mrs.TamC9+於+15-08-06+發表

我知,不過比較熟悉St. Paul convent 所以比較下