用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正幼稚園學生 - 叩門疑問
樓主: Joiv
go

培正幼稚園學生 - 叩門疑問 [複製鏈接]

以女仔計,會令我起心棄培小的,全個九龍區應該只有兩間,而且都是
津校。

hkpapa852  係咪應該話係3間小學, 2間中學?  發表於 15-8-5 13:47
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:培正幼稚園學生 - 叩門疑問

從我過去二十年所有認識的培正學生及老師所觀所感,我對此校的評價,無 EK 的主流意見咁高,亦一早跌出我的考慮範圍。幼稚園同埋小一,我都無為小朋友報培正。

hkpapa852  論學生和老師, 我唔認為聖家會出色得過培正  發表於 15-8-6 08:58

引用:從我過去二十年所有認識的培正學生及老師所

原帖由 B.B.BaBa 於 15-08-06 發表
從我過去二十年所有認識的培正學生及老師所觀所感,我對此校的評價,無 EK 的主流意見咁高,亦一早跌出我的 ...
哈哈哈,好! 你考慮聖家!?

引用:從我過去二十年所有認識的培正學生及老師所

原帖由 B.B.BaBa 於 15-08-06 發表
從我過去二十年所有認識的培正學生及老師所觀所感,我對此校的評價,無 EK 的主流意見咁高,亦一早跌出我的 ...
Me too

B.B.BaBa 發表於 15-8-6 00:20
其實好多"名校", 都唔係咁名實相符; 要計, 又何止一間培正?

年年過千人去考既"名校", 又有幾多間名實相符?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:B.B.BaBa 的帖子

終於有位不是只為「一條龍」宜麻木追隨的知音人。高興看到你的留言

Yanamami  其实唔係100%收哂既都唔可以叫—條龍吖~  發表於 15-8-6 09:04

培正幾时开始出名呢?出左崔琦、丘成桐?

Yanamami 發表於 15-8-6 09:11
培正幾时开始出名呢?出左崔琦、丘成桐?
真光豬,嶺南牛,培正馬騮頭,培道女子溫柔柔。

呢段"歌謠"至少2X年前已有, 起碼2X年前已係名校

subb    發表於 15-8-6 09:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

B.B.BaBa 發表於 15-8-6 00:20
好奇一問, 既然你對培正無乜好感, 點解當年又會對同類型既民生有興趣?

Yanamami  起碼民中係英中啩……  發表於 15-8-6 09:36

hkpapa852 發表於 15-8-6 09:17
真光豬,嶺南牛,培正馬騮頭,培道女子溫柔柔。

呢段"歌謠"至少2X年前已有, 起碼2X年前已係名校

何止廿年?我細細个就聽到大~Double都有咯~但那年代無近十年禁受家長追捧嘛,好想知家長心儀培正d乜野~~我甚至唔明HY幾時都变埋名校~我地讀書年代咪又係普通学校—间?近十幾年就非常之熱門。

真光真係豬?定係珠好d?

我不是培正用家, 只是朋友小朋友由培幼上培小, 我們也經常見面 !
見到同感覺到的學校真是用心培育小朋友,
其實雖是中文教學, 也不見得英文科好淺,默書真係唔多 ! 

Yanamami 發表於 15-8-6 09:35
何止廿年?我細細个就聽到大~Double都有咯~但那年代無近十年禁受家長追捧嘛,好想知家長心儀培正 ...
話時話,GH同HY我都唔知幾時變咗做名校,我識GH都係因為出咗楊采妮

回覆:hkpapa852 的帖子

你就真係要求高,如果我有培幼offer,我就已經唔使諗,專心一意讀佢,只可惜!我兩個小朋友都未得其垂青。

karen55407 發表於 15-8-6 09:48
你就真係要求高,如果我有培幼offer,我就已經唔使諗,專心一意讀佢,只可惜!我兩個小朋友都未得其垂青。

...
其實係我姑寒, 唔想俾錢讀小學, 兼且想攞盡政府既12年免費教育呢樣著數啫!

Yanamami 發表於 15-8-6 09:35
何止廿年?我細細个就聽到大~Double都有咯~但那年代無近十年禁受家長追捧嘛,好想知家長心儀培正 ...
真光真係豬?定係珠好d?

呢D"歌謠", 通常都係用嚟取笑人或者玩既時候用, 所以通常都係用"豬"而唔係"珠"

咁其實如果能有返咁上下質素嘅學校收的話,當然係免費更佳!

首名子女,物都吾識,一味2仔底死跟「跟風」

hkpapa852  唔明?  發表於 15-8-6 10:44

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+15-08-06+發表從

原帖由 ylmanhk 於 15-08-06 發表
哈哈哈,好! 你考慮聖家!?
我不是在比較培正和聖家,我只是對培正係九龍第三存極大的疑問。如要比的話,聖家大致上比不上培正,但計埋俾學費和免費,又覺得不一定係一面倒的完勝。

回覆:B.B.BaBa 的帖子

九龍第三?咁一定唔會係囉!

karen55407 發表於 15-8-6 11:49
九龍第三?咁一定唔會係囉!
如果只計有直屬中小學既男女校, 一定三甲內..... 如果計埋女校, 以上年畢業生表現睇, 在St Mary, MCS, GH, HY同民生之下, 排第6
‹ 上一主題|下一主題