用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囡囡言語發展遲緩
go

[聽/語障] 囡囡言語發展遲緩

琴日同老婆帶埋女女去做言語治療的評估,間中心係一間NGO. 女女2歲1個月,評合結果話有delay.....language age 得1歲3個月至1歲半.....嚟緊女女會返n 班....諗緊使唔使俾她做ST treatment......
家係返咗n 班會好d??? 好煩惱........
各位家長有無遇過類似問題?

我仔2013年6月出世
評估都係得1歲3個月
宜家只講單字同少量詞語
唔知搵咩服務好

我之前小朋友2歲11個月,做完評估係2歲的言語能力,我同佢上咗一年言語治療,佢講嘢進步咗好多,而家3歲3個月,言語能力已經追返同齡小朋友,好開心

引用:+本帖最後由+relive+於+15-8-3+11:06+編輯+

原帖由 relive 於 15-08-03 發表

琴日同老婆帶埋女女去做言語治療的評估,間中心係一間NGO. 女 ...
如果財政負擔到。
其實帶佢去上ST係有幫助。

因為ST唔止小朋友上,家長也可學到技巧。回家或平日也可運用到。

小朋友言語遲緩,要多刺激他言語詞彙。
家長要多講多跟他說話。

我小朋友現在39個月,言語治療了9個月,但現時也是遲緩約9個月至1年。

不過,近來他進步不少。
所以言語治療有一定幫助。

引用:+本帖最後由+relive+於+15-8-3+11:06+編輯+

原帖由 relive 於 15-08-03 發表

琴日同老婆帶埋女女去做言語治療的評估,間中心係一間NGO. 女 ...
如果幼稚園肯比心機教,返N班絕對有幫助。舊年我小朋友情況差唔多,由開學未講野到讀完一年,講野已經冇問題。開學前連認知都遲緩,所以嗰陣唔係一開始就上ST,反而上個別幼教導師堂,過幾個月先至上ST。唔駛太擔心,最緊要你同太太其中一個跟埋上堂,返到屋企繼續訓練,喺日常生活中慢慢教,會追得返嘅!

回覆:囡囡言語發展遲緩

我小朋友係2013年1月出世
我小朋友2歲3個月既時候去做評估,評估話佢只有1歲!我跟佢去上左11堂言語治療,發覺佢真係進步左好多!但9月佢就會返n班,我怕到時佢都係未進得上同齡既言語能力既話會俾學校要求退學!

回覆:carmenkmlo 的帖子

咁有無邊間你做過嘅言語治療診所有用?

引用:Quote:原帖由+relive+於+15-08-03+發表本帖

原帖由 carmenkmlo 於 15-08-05 發表
如果財政負擔到。
你係做邊間架?

引用:Quote:原帖由+carmenkmlo+於+15-08-05+發表

原帖由 relive 於 15-08-06 發表
你係做邊間架?
言語治療師或訓練中心,都需要夾。
我覺得有效,或者對其他家長來說不是。
而且,不是上1-2次便可見成效。

我建議你可以上網search“言語訓練/治療”。
會有相關資料。當然選擇一些口碑較好的。
最重要是近家會較好。

現在多了小朋友有言語遲緩問題,有些出名的機構,也需要輪候。

囡囡N班是全日還是半日?

**我小朋友因有弱聽+言語遲緩,所以安排他上政府E位**

我仔仔做過一間NGO, 喺沙田的, 由社工及言語治療師負責。仔仔做TREATMENT 時社工會名我傾下仔仔情況。言語治療師很好,很有心機幫仔仔。而且收費較平....

回覆:CARCAR213 的帖子

請問可給我資料D嗎?

引用:Quote:原帖由+relive+於+15-08-03+發表本帖

原帖由 carmenkmlo 於 15-08-05 發表
如果財政負擔到。
咩叫ST?

回覆:wchan020 的帖子

speech therapy 言語治療

我囡囡都有言語遲緩問題, 依家3歲幾讀K1, 成日比學校投訴專注力不足, 理解能力有問題, 好煩呀

引用:我囡囡都有言語遲緩問題,+依家3歲幾讀K1,+

原帖由 貓大人22 於 15-09-11 發表
我囡囡都有言語遲緩問題, 依家3歲幾讀K1, 成日比學校投訴專注力不足, 理解能力有問題, 好煩呀 ...
我之前搵上門言語治療師,幾好,有需要可pm 我

引用:我仔仔做過一間NGO,+喺沙田的,+由社工及言

原帖由 CARCAR213 於 15-08-10 發表
我仔仔做過一間NGO, 喺沙田的, 由社工及言語治療師負責。仔仔做TREATMENT 時社工會名我傾下仔仔情況。言語 ...
請問你講果到係邊到?可以比多d資料我嗎?

回覆 DJ924 的帖子

請問你小朋友係邊間 CENTRE 做 ST?

引用:我仔仔做過一間NGO,+喺沙田的,+由社工及言

原帖由 CARCAR213 於 15-08-10 發表
我仔仔做過一間NGO, 喺沙田的, 由社工及言語治療師負責。仔仔做TREATMENT 時社工會名我傾下仔仔情況。言語 ...
可否pm資料給我嗎?謝謝

回覆 CARCAR213 的帖子

請問沙田咩機構???我囝囝有需要,講pm我,thanks

原帖由 DJ924 於 15-08-05 發表
如果幼稚園肯比心機教,返N班絕對有幫助。舊年我小朋友情況差唔多,由開學未講野到讀完一年,講野已經冇問 ...
請問可以在家裡怎訓練他?