用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網小學選校排位一問
go

34網小學選校排位一問

我小女下年上小一今年開始要選校,本人心儀黃埔宣道不過唔係我校網,所以唔可以111,如果我110會唔會幫助到我叩門?

另外,我自己校網排位好難決定,因為34網真係一面天堂一面地獄,我自己校網心儀以下小學,想請教我應該點排好?

1) 福馬
2)何壽南
3)合一堂

謝謝

請各位

引用:我小女下年上小一今年開始要選校,本人心儀

原帖由 Grace618 於 15-08-03 發表
我小女下年上小一今年開始要選校,本人心儀黃埔宣道不過唔係我校網,所以唔可以111,如果我110會唔會幫助到 ...
34網排位,一定死,我第一同你一樣,第二陳,第三聖十架都入唔到

引用:我小女下年上小一今年開始要選校,本人心儀

原帖由 Grace618 於 15-08-03 發表
我小女下年上小一今年開始要選校,本人心儀黃埔宣道不過唔係我校網,所以唔可以111,如果我110會唔會幫助到 ...
黃宣今年有人000都叩入了

回覆:siden 的帖子

3間都要排第一,合一堂機會大一點點,good luck

Grace618 發表於 15-8-3 01:56
都係呢個建議: 搬!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

又計下數, 參考2014-2015年度既派位資料:

小學統一派位學額
陳瑞祺(喇沙)

協恩

馬頭涌官立

農圃道官立

聖羅撒

合一堂

基道

合共只有: 336個位

2014-2015年度, 34網統一派位有1259人參加, 甲部有133人中, 乙部首三志願有530人中.

較多人會揀既學校加埋都唔夠530個位, 咁你話呢首三志願, 仲可以入到咩學校呢?

336/1259=~26.7%...... 中乙1既機會你話咁算唔算高呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:kennis_t 的帖子

我唔係一定咁排,只係3間都係我心水唔知點排好

引用:Quote:原帖由+Grace618+於+15-08-03+發表我

原帖由 siden 於 15-08-03 發表
黃宣今年有人000都叩入了
咁好,知唔知今年出生率係米少過下年虎年

回覆 Grace618 的帖子

唔搏唔知時運高,乙一一定揀最心儀,但乙二已經好難揀,當連二線既合一堂放乙一都入唔到,34網真係難排位…
P.S. 女仔我會揀聖羅撒第一,單一性別又比較位多dd…

引用:+本帖最後由+bbforever+於+15-8-3+23:51+編

原帖由 bbforever 於 15-08-03 發表

回覆 Grace618 的帖子
我有一女一仔唔想入女校

bbforever  Oic .....  發表於 15-8-4 00:54

Grace618 發表於 15-8-3 23:41
我唔係一定咁排,只係3間都係我心水唔知點排好
3間要揀一間呀! 甚麼唔知點排好?

lauwingtai 發表於 15-8-4 08:51
3間要揀一間呀! 甚麼唔知點排好?
對, 根本只可揀一間.... 如果頭3排晒呢3間, 包你中唔到乙1必入寶校, 或者去求籤..... 甚至去雙非收容所

回覆:34網小學選校排位一問

我都覺得34排位好頭痛,我諗住乙一馬頭,甲一馬頭甲二農團甲三獻主會甲四基道

引用:我都覺得34排位好頭痛,我諗住乙一馬頭,甲

原帖由 盧BB 於 15-08-04 發表
我都覺得34排位好頭痛,我諗住乙一馬頭,甲一馬頭甲二農團甲三獻主會甲四基道

...
咁様排,唔中乙一,好大機會去黃大仙

引用:Quote:原帖由+盧BB+於+15-08-04+發表我都覺

原帖由 beagoodman 於 15-08-04 發表
咁様排,唔中乙一,好大機會去黃大仙
Sorry,我睇左,你講的是甲部

引用:我都覺得34排位好頭痛,我諗住乙一馬頭,甲

原帖由 盧BB 於 15-08-04 發表

...
甲部最多揀3間學校

回覆:盧BB 的帖子

你這樣填吾中甲一或乙一就等如自殺式入寶校和黃大仙,提提你。

我是否冩錯呢乙是跨區,還是甲跨區呢!

我111選馬頭涌,農團及獻主填寫主要用來叩門

如果叩門農小同獻主000都可以叩入,所以乙二三應該選次熱,無需要放咁前用來叩面,避面跌入寶校!我今年係000叩入農小的。