用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 訂報紙
go

訂報紙 [複製鏈接]

各位,想問如果唔訂報紙,自己去便利店買報紙會否有兒童版?

0    0    0    0

回覆:nillnill 的帖子

另外想問有什麼兒童報適合初小學生?

回覆:訂報紙

開學學校會有得比你訂,唔使甘心急

引用:開學學校會有得比你訂,唔使甘心急 +

原帖由 sissysze 於 15-08-02 發表
開學學校會有得比你訂,唔使甘心急
Thanks!

有乜推公

有乜推介

P1 P2時訂左 post it,  P3時訂SCMP, 選一些有用的看.  現升P4已訂post it (因書展時有禮品吸引, ) 另會訂SCMP, 中文就不知到時有咩訂, 一係取些免費報, 旨在對新聞有印象. 大家有冇提議 ?

HaYi 發表於 15-8-25 09:35
P1 P2時訂左 post it,  P3時訂SCMP, 選一些有用的看.  現升P4已訂post it (因書展時有禮品吸引, ) 另會訂SC ...
中文我訂明報, 但訂咗一個暑假, 完全無睇過, 係咪要陪佢睇的?

中文報未訂過,  明報我相信幾大路, 不知到時學校有冇得訂.

其實我都唔知P4左, 中文報紙平日個仔仲會不會有時間睇,  如果訂左我估會剪精華監佢星六當閱讀理解睇.  如果唔訂又好似少左一些文字化的學習.

SCMP 就易少少, 佢冇反感, P3 放左學會取出來睇D, 其它的汁會由我自己撈左不用浪費.  

HaYi 發表於 15-8-25 09:46
中文報未訂過,  明報我相信幾大路, 不知到時學校有冇得訂.

其實我都唔知P4左, 中文報紙平日個仔仲會不會 ...
SCMP係唔係經學校訂? 係咪有小朋友版? 記得我細個時好似有一份叫Young Post, 唔知依家仲有無。

我唔擔心佢少個文字學習機會, 我擔心佢以後科通識咋。我自己對報紙傳媒都咁反感, 點勸得服小朋友睇。

SCMP 是經校的, 不記得幾$不過算平.  Young Post 以前好似覺, 之後冇睇過唔知啦.  

係呵, 我都係覺得我個冇咩時事的sense, 昨天同佢說起而家興日本書包要成2千幾起, 佢說"平" 呵, 唔知以為佢十萬未開頭, 其實佢是冇咩想法回應我, 不經大腦隨口說. .. 我說如果議論文你用此立場, 肯定冇咩分剩.

SCMP 學校$2.2
訂星島+junior standard/The student standard 啦, 一日有齊中英, 都係好似$2
‹ 上一主題|下一主題