用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小童認知
樓主: soso3509
go

小童認知

回覆:小童認知

我也會選盡量不用DVD . 字卡有冇圖片付助?圖片是卡通或真野?可以prefer 用真圖。

數數字,我個仔初初都麻麻,成日都漏咗d數字,佢K1尾,我俾佢上公文數,由於係要日日做練習,同要日日數,有目標去做,同埋佢知一定要做,佢又學得好快,一個月多d,就數哂1-200

中文認字佢好差,佢成個K1學嘅字,問番佢,無個識,宜家晚晚捉住佢認字咭,初初佢都好唔鍾意,因為對中文完全無信心,但經過呢個幾星期晚晚溫,當佢認到d字,佢開心哂,不過就真係急唔到,同要知道佢哋無耐性,最多做15分鐘就要停,第二晚再嚟~~~

中文字咭,我上網搵,自己print out,再上電腦搵圖,同佢玩配對

回覆:yw710 的帖子

我都花緊時間做你講既嘢!唉!我覺得依家做父母真係好唔容易

回覆:jennycpw1009 的帖子

我放工同佢玩15分鐘咋,太耐佢唔肯架~~~
初初佢覺得我迫佢添啊,因為佢唔鍾意中文~~~
好彩當佢宜家開始認到d字,佢先ok d咋😅😅😅

引用:是否只有數數有困難,小朋友已懂認A至Z嗎? +

原帖由 s.andp 於 15-07-31 發表
是否只有數數有困難,小朋友已懂認A至Z嗎?
唔識架..

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-07-31+發表佢

原帖由 Spinningaries 於 15-07-31 發表
試下用實物數,例如放3隻動物玩具響佢前面,捉住手仔一起拿起第一隻動物玩具,放另外一邊,數一,如此類推 ...
我有試過..但佢淨係識講一架車. 一架車... 唔識一跟著係二甘樣

引用:3歲有多即九月升k1?每個小孩發展不同,不

原帖由 MrBeast 於 15-07-31 發表
3歲有多即九月升k1?每個小孩發展不同,不用擔心住,試下上面網友的方法,再觀察多半年再review 下 ...
無錯..9 月k1..我都朋友講返左學會好好多...
不過想大家教下..點樣可以令佢印象深刻..
因為怕佢返左學唔識又唔敢問...始終老師一個對甘多個..屋企都要同佢運用下先得嘛..

MrBeast  現階段可多些伴讀,是你讀,不是佢讀  發表於 15-8-1 11:14

引用:我也會選盡量不用DVD+.+字卡有冇圖片付助?

原帖由 貝珠 於 15-07-31 發表
我也會選盡量不用DVD . 字卡有冇圖片付助?圖片是卡通或真野?可以prefer 用真圖。

...
有圖..唔係實物..但d 物件佢都知係咩..
但佢又唔明咩係1 跟著2..最多都係同我數一架車, 一架車甘樣..就當做數左二..

引用:我放工同佢玩15分鐘咋,太耐佢唔肯架~~~ 初

原帖由 yw710 於 15-08-01 發表
我放工同佢玩15分鐘咋,太耐佢唔肯架~~~
初初佢覺得我迫佢添啊,因為佢唔鍾意中文~~~
好彩當佢宜家開始認到 ...
係呀..太耐佢都無心機...
但有時又唔到我唔急...因為我想就算佢係學習遲緩都可以襯早解決嘛...

引用:中文認字佢好差,佢成個K1學嘅字,問番佢,

原帖由 yw710 於 15-07-31 發表
中文認字佢好差,佢成個K1學嘅字,問番佢,無個識,宜家晚晚捉住佢認字咭,初初佢都好唔鍾意,因為對中文完 ...
甘老師有無咩見議呀?? 我就係有d驚佢到時係學校唔識就唔出聲...加上我仔本身好心野..如果老師唔可以成日focus佢...佢就可能成日雲遊甘..
因為之前上pg 佢都係要老師成日提住叫住先得

引用:數數字,我個仔初初都麻麻,成日都漏咗d數

原帖由 yw710 於 15-07-31 發表
數數字,我個仔初初都麻麻,成日都漏咗d數字,佢K1尾,我俾佢上公文數,由於係要日日做練習,同要日日數, ...
公文..我都有聽過人講過..但我有樣野唔明 ..因為我聽講話有習作做...但比佢拎返屋企做要佢自發做..唔做就上堂會老師同佢處理...但我怕到遲下大d 真做有功課佢都會係甘..唔想做就唔做...所以我有少少保留..
你可以分享下嗎

回覆 soso3509 的帖子

我由佢放暑假開始晚晚都同佢認字咭,初初嗰幾晚,我一路同佢認,一路發脾氣,教完一次認得,再問一次就唔記得,自己好大壓力,成日諗點算好啊,係咪又買D咩教具先得啊~~~
我又買好多圖書俾佢,迫佢拎出嚟睇,因為D人話睇多D書好,但佢又唔鍾意睇,同佢講故事,佢都係因為怕我,先聽一陣,但都係唔專心~~~

之後我決定唔理其他人講咩,照用字咭同佢認字,但就用多D遊戲方式,我D字咭無公仔,我就上網搵圖同佢做配對,佢一次過認唔到咁多,我就減D,認咗其他先,再試下俾D提示,得佢記得個仔代表D咩,例如,妹,佢成日認唔到,我就問佢見唔見到個女字?佢係男仔定女仔啊?呢個係咩字呢???

經過呢兩星期,佢認字快咗,對中文都有信心咗,佢終於唔係覺得我迫佢學,係佢自己做到~~~

夜晚,佢會拎佢本恐龍書,每一晚都叫我同佢講下恐龍,順便認下字~~~

大家都開心咗~~~

上公文係日日都要做功課架,不過我去問課程嗰陣個老師已經講明,佢份功課係要家長睇住佢做,同埋要MARK時間做幾耐架,如果做唔到,叫我就不如讀其他~~~

我個仔做功課都ok,但有時都會周圍擰,如果佢上堂唔專心,發夢,個老師會叫佢企身做架,你咪慢慢做囉,做唔完上堂d嘢,係唔俾走架~~~~

我個仔自己會知衰架,所以佢遲放學佢會話俾我哋聽咩事,佢知老師惡,不過佢知如果佢乖,做得快,老師就佢讚佢,所以佢好鍾意上~~~

另外,因為佢間幼稚園完全無功課,宜家上公文有功課做,佢反而對做功課ok喎,有時俾其他嘢佢做,都唔駛咁勞氣~~~

引用:回覆+soso3509+的帖子 上公文係日日都要做

原帖由 yw710 於 15-08-01 發表

上公文係日日都要做功課架,不過我去問課程嗰陣個老師已經講明,佢份功課係要家長睇住 ...
甘我都要搵日去中心了解下..
因為我聽就話要佢自發..初初就打開等佢做得幾多就幾多..唔做就等返上堂甘..我先驚到時返學佢又係甘..但如果唔係又可以試下..
請問你上中英數邊一個班呀?

引用:超實用 這是東華教育網,可供參考 http:/

原帖由 s.andp 於 15-08-02 發表
超實用

這是東華教育網,可供參考
thanks ^^ 我會參考下..你的意見好好呀..

引用:其實大家的小朋友幾多歲?根據蒙特梭利,小

原帖由 s.andp 於 15-08-01 發表
其實大家的小朋友幾多歲?根據蒙特梭利,小朋友的認字敏感期在4歲開始,太早其實只會事半功倍。
我有早教, ...
我都明遲早會識..我只係怕要逼佢做..我唔想甘樣呀..所以睇下大家有咩輕鬆d 方法..交流下^^