用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於中小學"脫龍"消息
樓主: hkpapa852
go

關於中小學"脫龍"消息

MrBeast 發表於 15-9-11 04:53
或者takeastep back 睇下個市:
1)有fd 讀男神津,肯讀有資源,但過唔到馬路,成家喊到朱頭咁
2)另有些f ...
男神津, 如果九龍果間過唔到馬路既, 成績係應該係校內bottom 10%-15%果班, 咁有資源但無能力就無辦法啦!
港島間男神津就可能難爭D, bottom 30%都入唔番

讀到高小雙目無神, 仲好過去到高中先發現自己唔夠料入大學, 到時可能承受唔到壓力跳樓都似
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-11 09:34
男神津, 如果九龍果間過唔到馬路既, 成績係應該係校內bottom 10%-15%果班, 咁有資源但無能力就無辦法啦!
港 ...
況且要"過馬路"而升上書院嘅男校只係同小學部係直屬關係,而非一條龍學校。

天神校長在小一家長會上明言:「我地既同學經過六年的學習後,目標是以全港
成績最頂尖的40%身份升上書院。。。否則她是無法子跟上書院的進度。」

我是不信有「免費午餐」呢回事,想play hard,必先要work
hard;再者,正所謂「百貨應百客」,講明要谷的龍校,都是開宗明義,無
人強迫你要選佢。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-9-11 09:34
港 ...
讀到高小雙目無神, 仲好過去到高中先發現自己唔夠料入大學, 到時可能承受唔到壓力跳樓都似

負面得唻較樂觀現實的想法...香港學生寫照實錄!!

hkpapa852 發表於 15-9-11 08:47

1. 有直屬官津中學既私立小學, 必須提供學費資助計劃俾學生:
    會唔會攪到私校要加學費, 話者索性要睇埋家庭收入先收生呢? 定係索性將中學轉埋做直資?

呢間私小已經出左學費減免機制,不過個人認為佢的申請條件比政府的學生資助
更為嚴格。

SJACPS will offer 2016/2017 school fee full remission to three selected students.

Eligibility

To be eligible to apply for the SJACPS Fee Remission Scheme 2016/2017:

1. The student must be studying in St. Joseph’s Anglo-Chinese Primary School in the school year 2016/2017.

2. The student must not be a scholarship holder in the school year 2016/2017.

3. The student must not be receiving any school fee subsidy scheme from the government or from any other organization.

4. The student must be considered well-behaved and academically satisfactory by the school.

5. The yearly family income (1st April 2016 to 31st March 2017) must not exceed HK$200,000.

奥脫福 發表於 15-9-11 10:15
呢間私小已經出左學費減免機制,不過個人認為佢的申請條件比政府的學生資助
更為嚴格。
咁係申請咗既話, 就算學業表現優異就連申請攞獎學金都無資格呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:St.+Mary+喺初小已谷到好多人自動轉校或勸

原帖由 sze0203 於 15-09-10 發表
St. Mary 喺初小已谷到好多人自動轉校或勸退或不達標的要重讀!二流根本無可能留低,驚咩繼續一條龍呢? ...
我以為一條龍嘅原意係有教無類 , 少咗升中選校厌力從而讓學生在學業和課外活動等有更平衡發展....

引用:Quote:原帖由+sze0203+於+15-09-10+發表St.

原帖由 NatalieBaby 於 15-09-11 發表
我以為一條龍嘅原意係有教無類 , 少咗升中選校厌力從而讓學生在學業和課外活動等有更平衡發展....

...
咁就係錯配囉!

引用:Quote:原帖由+NatalieBaby+於+15-09-11+發

原帖由 ylmanhk 於 15-09-11 發表
咁就係錯配囉!
其實我只是想指出“理想中”的一條龍同“現實中”的一條龍係未必一樣. 為保banding, 某些一條龍學校一樣可用“內部screening”, 重讀等方法去保持成績, 而且令學校更加著緊谷學生.

NatalieBaby 發表於 15-9-11 11:29
其實我只是想指出“理想中”的一條龍同“現實中”的一條龍係未必一樣. 為保banding, 某些一條龍學校一樣可 ...
個人認為, 本身"一條龍"既概念就有問題.

成日都話教學應該以適當既資源去教導適當既學生, 即所謂B1學生去B1中學, B2學生去B2中學.

一條龍根本就強制學校要將B1,B2同B3既學生去到中學都要用同一類既資源去教導, 做唔到使用合適資源教導學生呢一點.

簡直就好似以前公務員或者某D工種所謂既"終身制"一樣, 無論表現好壞都唔炒得, 一定可以做到退休咁.

所以揀學校時, 我會叫我D朋友諗吓呢個問題:
到底係讀完6年小學之後, 知道小朋友屬於邊個level再去調整日後路向, 定係讀完12年之後先知係咪得果桔再算好D呢?

一條龍中小學, 多咗升中保障係咪一定好呢? 自己諗諗.

引用:天神校長在小一家長會上明言:「我地既同學

原帖由 奥脫福 於 15-09-11 發表
天神校長在小一家長會上明言:「我地既同學經過六年的學習後,目標是以全港
成績最頂尖的40%身份升上書 ...
「全港成績最頂尖的40%身份升上書院⋯」最頂尖5%就聽過⋯40%是頂尖嗎??

引用:Quote:NatalieBaby+發表於+15-9-11+11:29+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-11 發表

成日都話教學應該以適當既資源去教導適當既學生, 即所謂B1學生去B ...
除非政府不再介入,否則一條龍就只會一條蟲⋯

引用:Quote:NatalieBaby+發表於+15-9-11+11:29+

原帖由 hkpapa852 於 15-09-11 發表

成日都話教學應該以適當既資源去教導適當既學生, 即所謂B1學生去B ...
公務員是精英制考入去,但津校一條龍是派位,良莠不齊,升中後情況更差。

hkpapa852 發表於 15-9-11 11:47

我不太熟英中和學生banding 規則,但我相信這兩樣和一條龍不是good combination,ie 龍校和英中要共存,辛苦的只是學生,沒殺原先龍校的好處

ylmanhk 發表於 15-9-11 12:01

「全港成績最頂尖的40%身份升上書院⋯」最頂尖5%就聽過⋯40%是頂尖嗎??

呢點大可各自表述,反正睇落我同你的睇法都南轅北轍,根本就唔會
傾得埋欄,再講落去都係哂氣。

MrBeast 發表於 15-9-11 04:53
或者takeastep back 睇下個市:
1)有fd 讀男神津,肯讀有資源,但過唔到馬路,成家喊到朱頭咁
2)另有些f ...
又可以咁睇....如果一定要俾佢行過對面馬路
大家可以估下....小學會否帶佢出街先

ylmanhk 發表於 15-9-11 12:10
公務員是精英制考入去,但津校一條龍是派位,良莠不齊,升中後情況更差。

...
公務員是精英制考入去......

有幾多精英真係去做公務員?

ylmanhk 發表於 15-9-11 11:11
咁就係錯配囉!

如果學到芬藺的教育就好. 絕不標榜菁英,堅持每一個小孩公平受教。 從制度設計到資源分配,沒有貴族和平民學校之分。從不高調「快樂學習」,有了公平,快樂就不是問題。可能你地會話!學得快的人點?會不會是另外一種不公平?芬蘭人自有他們的邏輯:「學得快的人可以自己學,學得慢的人更需要幫忙。」 芬蘭反對對學生進行任何形式的「分類」或「排名」,說「資優」和「菁英」是犯大忌,更沒有能力分班這回事。人生是場馬拉松,還是一場只在乎贏在起跑點的百米衝刺?芬蘭教育一心想的,是不讓一個孩子落後,盡力幫助每個孩子找到自己最適當的位置,擁有完整豐富的人生.就是這種教育制度,令到芬蘭教育敢稱全球第一. 唔知香港幾時能夠學到這種制度呢???

熊牛不兩立 發表於 15-9-11 12:34
如果學到芬藺的教育就好. 絕不標榜菁英,堅持每一個小孩公平受教。 從制度設計到資源分配,沒有貴族和平民 ...

人地咪叫住小學唔準用筆考....官津係大抽獎派位囉....係坊間D人要分寶校去分高低
學生唔提供Banding...中學又無Banding....係家長話自己小朋友係B1A....唔肯入B3C中學乍 ~~~

mcl203 發表於 15-9-11 12:42
人地咪叫住小學唔準用筆考....官津係大抽獎派位囉....係坊間D人要分寶校去分高低
學生唔提供Banding...中 ...
歸根究底...即係家長一定要仔女入坊間話最TOP的學校, 惡性循環下...資源只會越分越唔均真. 咁...其實政府點改革教育制度都做唔到野喎...