用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於中小學"脫龍"消息
go

關於中小學"脫龍"消息

唔知係咪怕咗教育局份"一條龍辦學微調", 定係部份學校已經意識到, 一條龍辦學根本係令中學自降成績既做法, 所以近年陸續有中小學脫龍.
以下既學校係參考EK會員/朋友提供既資料, 知道小學在上年度(2014-2015年度)在校內已公佈, 所有將於2016-2016年度入讀該校小一既學生, 日後升中時, 不會再有由中學提供既保留學位:

31網: 循道學校
34網: 陳瑞祺(喇沙)小學
95網: 順德聯誼總會梁潔華小學

大家選校時要留意吓!

pomanlife    發表於 15-9-11 09:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

陳瑞祺脫離聯系關係原因是小學部學生唔㨂中學部,都用唔晒啲聯係位啫!

引用:陳瑞祺脫離聯系關係原因是小學部學生唔㨂中

原帖由 karen55407 於 15-07-30 發表
陳瑞祺脫離聯系關係原因是小學部學生唔㨂中學部,都用唔晒啲聯係位啫!

...
基本上都唔會有B1學生係乙一選聯繫既B2學校,陳中既聯繫位全部留返比B2學生了

估唔到循道中學為咗保障升中收生質素, 竟然因為減唔到直屬位名額而取消同小學既直屬關係, 真係一間教"好學生"既學校!

MrBeast  之前去聽簡介,已覺冇chemistry  發表於 15-9-7 12:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-7 10:38
估唔到循道中學為咗保障升中收生質素, 竟然因為減唔到直屬位名額而取消同小學既直屬關係, 真係一間教"好學 ...

即係直小B2/3生唔係佢地Target

mcl203 發表於 15-9-7 11:33
即係直小B2/3生唔係佢地Target

先將直屬位由85%減到話不少於50%, 但教育局一出話要用固定85%比例, 就索性取消直屬位.

唉! 辦學辦到咁, 仲話咩"保持緊密合作"吖! 不如轉埋做直資, 反正基督教辦學團體特別鍾意將佢地既學校轉做直資啦!

其實佢咁既安排, 某程度係話俾人知, 循道學校既B1學生, 大約只有50%保留位+約20人 (因為每年約20人讀其它B1中學), 即係約60人, 佔小學一級比例約50%.

制度就係比機會中小學選擇接龍與否,選擇脫龍也不能被指只教「好學生」吧!

karen55407 發表於 15-9-7 12:00
制度就係比機會中小學選擇接龍與否,選擇脫龍也不能被指只教「好學生」吧!

...
因為前幾年(教育局未公佈微調方案時), 中學仲話唔會考慮脫龍, 只會減少直屬位既比例; 但依家保留位無得減到佢心水既比例, 就即刻轉駄話取消直屬關係..... 咁仲係咪應該叫只為教「好學生」呢?
其實佢可以考慮改為"聯繫"嫁, 我又真係唔知點解佢要咁狠囉.

回覆:關於中小學"脫龍"消息

請問何時開始會脫離直屬?

B.BB 發表於 15-9-7 12:18
請問何時開始會脫離直屬?
2016年入讀小一既學生就無咗直屬位, 現有學生仲可以有, 睇番#6份通告 (原來之前出唔到)

算啦!中學同小學始終係兩間學校,收係人情,唔收係道理!

karen55407 發表於 15-9-7 12:28
算啦!中學同小學始終係兩間學校,收係人情,唔收係道理!
只係覺得有D辦學團體轉駄既效率, 拍得住保皇黨而唏噓啫!

現在讀緊小一至小三的家長就失晒預算@@, 他們入學前校方有否表明聯繫位會降至50%?!

fguy 發表於 15-9-7 12:44
現在讀緊小一至小三的家長就失晒預算@@, 他們入學前校方有否表明聯繫位會降至50%?! ...

其實一向直屬位都係話"不多於85%", 所以就算循中係微調之前, 唔俾足85%都係無問題.

大家唔咁一廂情願諗住間間中學都"一定"會用上限既直屬/聯繫位嚟收生

想問羅裕積同張明添會否脫離關係 ?

其實循道小學同循道中學都沒有脫龍,因為循道小學不是“-條龍”學校,他只是直屬學校。另外好多直屬名校亦只收少於7成小學部學生。所以學校做法沒有違反教育局的條例。

yellowyan 發表於 15-9-7 13:41
其實循道小學同循道中學都沒有脫龍,因為循道小學不是“-條龍”學校,他只是直屬學校。另外好多直屬名校亦 ...
"脫龍"只係一個讓大家易明既叫法.

我又想知道, 有邊間直屬名校用既直屬位不足70%呢?

我陳瑞其係舊生, 第一個仔, 應該有25分...
咁仲讀唔讀佢好 ?
而家CSK小學係Band 幾 ?

回覆:swing1122 的帖子

舊生係無計第唔第一名子女㗎!如果唔係教友,你就只有20分。