用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS SMC
go

APS VS SMC [複製鏈接]

因剛收到SMC call, APS和SMC 点揀好. 想愉快教學選SMC,但APS 升中都好好,難決擇

7    0    0    0

引用:因剛收到SMC+call,+APS和SMC+点揀好.+想愉

原帖由 lkf_leung 於 15-07-28 發表
因剛收到SMC call, APS和SMC 点揀好. 想愉快教學選SMC,但APS 升中都好好,難決擇

...

既然你之前考慮過DBS,點解唔揀APS呢?APS係近年除咗DBS附屬小學之外嘅派入書院學生最大戶,如果小朋友及妳自己有能力及充足嘅準備,APS應該係不二之選!

lkf_leung 發表於 15-7-28 22:39

...

不要以為讀SMC會好輕鬆,無錯日常功課唔多,但book report、project唔少,一份抵得好多份普通功課,你有心理準備幫手做功課先好。仲有,唔好以為有外語學好抵,學校無セsupport,要成績好,靠自己,你有時間陪讀嗎?還有,學費年年加,係有獎學金,不過比邊個、比幾多成,就.........。

唯一好處,我覺得英文語境真係好好,如果小朋友肯講的話一定受惠。

提多一句,他日要轉校一的都唔易,要成績好,conduct "grading" 好,後者往往係你意想不到的。

回覆:APS VS SMC

請問APS 和 SMC係邊間學校,謝謝!

引用:請問APS+和+SMC係邊間學校,謝謝! +

原帖由 露比仔 於 15-07-29 發表
請問APS 和 SMC係邊間學校,謝謝!
置頂有個表,點解唔自己睇吓,唔洗吓吓問人。

引用:因剛收到SMC+call,+APS和SMC+点揀好.+想愉

原帖由 lkf_leung 於 15-07-28 發表

...
其實你自己心裏有數

唔好多心,勿忘初衷,APS吧

Smc call waiting, 但aps 是first offer?  咁我一定揀aps.

因為APS 6年後要再戰S1, SMC 就一條龍,所以才有点多心.

MrBeast  相信aps 6年後不難入到smc同級的中學  發表於 15-7-29 13:26

引用:Smc+call+waiting,+但aps+是first+offer?++

原帖由 MrBeast 於 15-07-29 發表
Smc call waiting, 但aps 是first offer?  咁我一定揀aps.
問題係你是否滿足於 SMC 中學部

引用:因為APS+6年後要再戰S1,+SMC+就一條龍,所

原帖由 lkf_leung 於 15-07-29 發表
因為APS 6年後要再戰S1, SMC 就一條龍,所以才有点多心.
APS升中派位時,就算中游學生所派嘅學校都一定唔會比SMC輸蝕啦!

一定是SMC ,毋須多想

英文超好

我知SMC 英文語境好好,所以才心動,但APS 就各樣也出色,所以好難决定。

回覆:lkf_leung 的帖子

但SMC中文就

引用:我知SMC+英文語境好好,所以才心動,但APS+

原帖由 lkf_leung 於 15-07-29 發表
我知SMC 英文語境好好,所以才心動,但APS 就各樣也出色,所以好難决定。

...
將來要考DSE, 中文一定比英文難

英文識飛但中文得3分又如何?

我唔係話SMC 的學生中文不好,不要誤會,只是不要以為英文好talk得入本地大學好大優勢,平均最緊要。

引用:Quote:原帖由+lkf_leung+於+15-07-29+發表

原帖由 siden 於 15-07-29 發表
將來要考DSE, 中文一定比英文難

英文識飛但中文得3分又如何?
Agree with you

回覆:siden 的帖子

中文3分都算達標,最慘攞3分也未必係易事

中文得level 3只是基本入U入場券,真正能入到3大U的, 通常要達 level 4.

回覆 lkf_leung 的帖子

我是用家, 大囡由小一到現在升中三, 細囡也升小四啦. 由大囡開始到細囡, 中文成績都是一直困擾我的.

個人意見, 如果要考DSE, 都是打好中文底子先好.

其實係一家四口子

cherrieshum 發表於 15-7-29 13:47
英文超好
除非諗住將來去外國讀書,否則中文成債都好重要!我相信喺呢方面,APS應該会平均D……
‹ 上一主題|下一主題