用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道,德望,平田李兆強點揀
樓主: angel503
go

培道,德望,平田李兆強點揀 [複製鏈接]

lauwingtai 發表於 15-7-29 04:38
認同。GH多數中産, 我表哥個女讀GH小一, 剛去完同學仔生日會, 主人家Book左個小丑、主持、遊戲姐姐, 全部講 ...

呢D生日會, 九龍塘名幼不少學校由K1時已有, 一年總有3,4個, 主人家仲會每人一份大回禮添!

小學其實好少開生日會, 通常係話放假度去咗邊度浸溫泉, 騎馬, 滑雪, 或者書展買咗幾多乜乜物物之類
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:siden 的帖子

Siden~ (完全不用自卑)👉聽左好感動😍😍
你囡囡都係GH?
可否分享多些校園裏的生活情況
Thanks a lot!

引用:Siden~+(完全不用自卑)👉聽左好

原帖由 angel503 於 15-07-29 發表
Siden~ (完全不用自卑)👉聽左好感動😍😍
你囡囡都係GH?
可否分享多些校園裏的生活 ...
我肯定的只有以上所述,詳細可等熟悉該校的家長分享。

其實真係睇你要咩...俾我會選培道,
德望我沒有考,平兆亦沒有選,
但我有考培道只沒有考到offer,
現有培幼 / 德幼offers 嗎?

回覆:培道,德望,平田李兆強點揀

我反而會考慮GH vs 平兆。

雖然培道不錯校風又好但。

GH 70%升band 1A中學,俾得起學費讀得過。

平兆免費,努力又有間Lam Tin St Paul.

培道要付款,但中學爭啲。

GH, 平兆的付出相對亦不少, 培道升中校網亦屬不錯~

Lucifer3960 發表於 15-7-28 21:05
想問下,在平兆是否要考到頭十,才有機會自行入St Paul.?另外三間應該GH最好,應該最辛苦,雖然有機會見到 ...
第日阿女問你點解選GH, 你話因為有機會見到劉德華, 唔知阿女點諗?
如果劉生小學去第二間, 你點算?

引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-7-28+21:05+

原帖由 AgapePa 於 15-07-29 發表
第日阿女問你點解選GH, 你話因為有機會見到劉德華, 唔知阿女點諗?
如果劉生小學去第二間, 你點算?
好吧,比着我,照跟佢轉校。樓主切勿模仿。

little_yolky    發表於 15-7-29 13:01

其實樓主只係選幼稚園,即係連幼稚園的 offer 都未有。我認為如有德幼 offer 的話,就讀住德幼先。K2 會話你知有無得直升小學部,到時再憑兩年幼稚園的表現,大概會知你個女的能力有幾多,先至再作決定都未遲。而家幼稚園都未考,大致上都仲係一舊飯,而家你的想法會隨住佢的長大及發展而改變及調整。

六年前我struggle 於平兆與gh
最後選了gh
之後有了細佬(稍後入平兆)
設法跳船考津校
因為公平d  大家一齊津校  雖然3700不是好貴(以而家物價來說)
但讀開私校去唔返普通津校的水平
小三插入港島英津
gh名可以幫其入該校(每年都收gh的)
但坦白說無論津校私校 自己努力才是最重要
學校只出到個名   成績是靠自己

讀名私考津校應有一定優勢,知道有個讀薄有名氣私小的學生去年考某龍津女校(唔係神津),筆試後獲邀見校長,傾唔夠十句校長就話即收。

moon1980 發表於 15-7-29 12:51
六年前我struggle 於平兆與gh
最後選了gh
之後有了細佬(稍後入平兆)
成績靠自己

如不打算生第2個, 我會選GH.

如有機生第2個, 我會選PTLSK.

識人分別讀2間, 雖然LSK 升中都好好, 但GH好明顯在平日的成績高幾班, 尤其是英文, 升上中學我相信分別都幾大。 

回覆:angel503 的帖子

我女兒是從GH幼稚園上小學的。有小學、甚至中學backup很重要,不需面對考小學及中學的壓力,雖然不是百分百直升,但成績在頭七成到八成已可上中學,如果連這個成績要求都無把握,更不好想沒有中學backup的小學,競爭更加厲害。GH的另一好處是英文教數學的,這樣對升上英中後的數學銜接較好,尤其女孩子數感一般較弱。尤記得我當年以全級第二名考入藍田St Paul, 結果就是那科數最難適應!

回覆:lilychui 的帖子

Lily ~ 你本身都好叻wow!
咁你小學讀邊間呀?

回覆:HaYi 的帖子

真心多謝以上JM比我的寶貴意見

回覆:angel503 的帖子

我小學讀藍田循道

而家gh小已收不到七八成上gh中   緊張了許多

moon1980 發表於 15-7-29 16:30
而家gh小已收不到七八成上gh中   緊張了許多
呢D直資/私立所謂既一條龍中學, 可以直升既比例越嚟越低時, 根本已違反原有"一條龍中小學"既意義, 咁仲可唔可以叫"一條龍"呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:moon1980+發表於+15-7-29+16:30+而家

原帖由 hkpapa852 於 15-07-29 發表
呢D直資/私立所謂既一條龍中學, 可以直升既比例越嚟越低時, 根本已違反原有"一條龍中小學"既意義, 咁仲可唔 ...
除咗SPCC DGJS DBS YW St Mary Holy Angel

冇乜邊間top school只要小六合格就上中學

SMC/WKF/真道/播道等又未算一線

有時對個龍字無謂認真

你睇GH/St Paul's Convent/Maryknoll/Marymount/聖心呢啲好多人流口水的名女校,上中學咪又要爭一餐

佢地好處只不過係同自己人爭,不是同全香港或全區的小學生爭。壓力已經算少啲啦。世上冇免費午餐

‹ 上一主題|下一主題