用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴由初學到一級大約要學幾耐
go

學琴由初學到一級大約要學幾耐

請問學琴由初學到一級大約要學幾耐?
阿女剛學,私人,第一堂時老師話若學30分鐘,初學到一級要1年.
是否真的要1年學初階?

回覆 Wendyla 的帖子

我都剛開始學, 老師都係咁講.....約一年會有一二級程度 , 當然睇番小朋友本身有冇特別天份啦!

Wendyla 發表於 15-7-28 16:11
請問學琴由初學到一級大約要學幾耐?
阿女剛學,私人,第一堂時老師話若學30分鐘,初學到一級要1年.
是否真的要 ...
正常肯練習,應該唔駛一年。

咁請問通常學了幾耐先合手彈?

學幾耐開始學45分鐘?

我女4.5歲開始在琴行學,每星期上一堂每堂30分鐘,由初級升一級約半年。

回覆:cherryivy 的帖子

基本上由第一堂已經可以合手彈。

回覆:學琴由初學到一級大約要學幾耐

家長要小心釐定咩係一級?而老師所講嘅一級又係代表咩亦要清楚。

如果係以皇家音樂考試嘅標準定一級水平,其實一級程度嘅考試歌唔係容易,學左一年係咪真係彈到一級考試歌,真係好難講,一般人亦唔會老一級。

另外,學幾耐可以叫一級,其實都要睇返小朋友係咩年紀開始學,同基礎打得好唔好。

如果係以一般坊間嘅琴書為準,其實真係本本嘅標準都唔一樣。

回覆 Ting0408 的帖子

多謝你詳盡既解釋~~!! 應該幫倒好多媽媽, 包括我! ^^

其實對私人教授來講,那有分初級和一級,所學的都是一樣,個人來講這只是一個 business point of view 去細分一個 grading 出來...

引用:家長要小心釐定咩係一級?而老師所講嘅一級

原帖由 Ting0408 於 15-07-29 發表
家長要小心釐定咩係一級?而老師所講嘅一級又係代表咩亦要清楚。

如果係以皇家音樂考試嘅標準定一級水平, ...
同感,我女儿学了一年半,前面学习教材都是轻松学钢琴1,2,3,还有配套的一些step by step, a dozen of a day 等,学得都很开心,最近一个月开始练习grade 2的考试歌,真心觉得不容易的,回头看看轻松学钢琴1,2,3,难易程度相对来说,会baby一些,考试歌还是不容易的。当然我家要求也不高,愿意每天玩玩琴,愿意开心弹10分钟就好。

其實一級,通常是指考ABRSM一級,要好基礎,可能超過一年,當然還要看其他因素,包括學生資質、學生用功與否和老師資歷和教法。大部份學生都會直接考二級,最重要唔好急,打好基礎十分重要,不然,到高級就會後悔莫及。

同意, 學一級琴, 不同考一級試.

回覆:學琴由初學到一級大約要學幾耐

真係好難講,要睇各方面配合,老師,小朋友理解程度,吸收能力,家長有幾多時間去支持。